Advertentie

Grote ervaren verschillen in aanpak veiligheid

In Twente zijn burgers het meest tevreden over hun gemeente. Noordoost-Groningen blijft daar het verst bij achter.

17 augustus 2023
Onveilige straat
Shutterstock

Bijna de helft van de Nederlanders (44 procent) is content met de wijze waarop zijn of haar gemeente de lokale leefbaarheid en veiligheid stimuleert. Ongeveer een op de zeven (14 procent) is er juist (zeer) ontevreden over, zo blijkt uit de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor van I en O Research en het CBS. De verschillen tussen gemeenten zijn echter groot. In de best scorende gemeenten is de tevredenheid onder de bevolking in procenten gemeten twee keer zo groot als bij de gemeenten in de staart.

Brede strook

De hoogste tevredenheid over de aanpak van leefbaarheid is te vinden in een brede strook van west naar oost. De allerhoogste tevredenheid (meer dan 50 procent) doet zich voor in de Duin- en Bollenstreek, de Alblasserwaard, de Veluwe, Noordoostpolder, het Overijsselse Vechtdal en delen van Twente en de Achterhoek. De waardering blijft sterk achter in de drie grote steden, en aan de randen van Nederland: Noordoost-Groningen, Midden- en Zuid-Limburg en West-Brabant.

Tukker meest tevreden

De inwoner van Noordoost-Twente is opvallend tevreden over de lokale aanpak van leefbaarheid en veiligheid. De gemeenten Oldenzaal, Dinkelland, Losser en Tubbergen scoren met gemiddeld 59 procent het hoogst. De regio Twente-West (Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden) doet daar met 57 procent nauwelijks voor onder. Noordoost-Groningen kleurt donkerrood: daar is minder dan 30 procent te spreken over de aanpak van leefbaarheid en veiligheid door de eigen gemeente, nog niet de helft van de Twentse score.

Sterk verband

Hoe kunnen gemeenten werken aan een hogere tevredenheid onder burgers inzake de lokale leefbaarheid en veiligheid? Er blijkt een sterk verband te bestaan met onder andere de kwaliteit van de fysieke voorzieningen en sociale cohesie. Investeringen in zaken als straatverlichting, het onderhoud van plantsoenen en parken en onderlinge verbondenheid van buurtbewoners betalen zich terug.

Verschillende knoppen

Per regio zijn er andere knoppen waar de gemeente aan moet draaien. In Ommelanden-Noord (Eemsdelta, Hogeland) is er een sterke sociale cohesie en sociale veiligheid, en komt verkeersoverlast relatief weinig voor. Daar kan de gemeente het beste beginnen met de aanpak van fysieke voorzieningen en de zichtbaarheid van handhavers. 

Lees het hele verhaal deze week in BB15 (inlog).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie