Advertentie

Groningen wil NAM-lijst kwetsbare gebouwen zien

De Veiligheidsregio heeft via het indienen van zienswijzen duidelijk gemaakt aan de NAM minister Kamp dat het niet eens is met de voorgenomen plannen om naar gas te boren in het gaswinningsbesluit.

24 april 2014

De ‘geheime’ lijst van de NAM met woningen en gebouwen die gevaar lopen bij een aardbeving in Groningen moet openbaar worden gemaakt. Dat vindt de Veiligheidsregio Groningen, bestaande uit alle gemeenten en hulpdiensten.  De Veiligheidsregio dat er nog steeds veel te grote risico’s worden genomen met het boren naar gas in hun regio. Dat blijkt uit de zienswijzen die zij hebben opgesteld voor de minister. Ze kunnen tot donderdag reageren op het gaswinningsbesluit. Ook de provincie Groningen heeft bezwaar gemaakt, maar volgens een aantal statenpartijen was die nog niet scherp genoeg en volgt er eerst een spoeddebat over de definitieve zienswijze.

Monumentale panden

Nu de minister heeft aangegeven minder in het veel getroffen Loppersum te willen boren, zijn omringende gemeenten bang dat dit bij hen gecompenseerd wordt. Zoals de gemeente Oldambt, die voor een deel op een gasveld ligt. ‘We maken ons ernstige zorgen,’ zegt een gemeentewoordvoerder,  ‘dat hebben we via de zienswijze willen overbrengen aan de minister. In onze gemeente zijn bijvoorbeeld veel monumentale panden, velen in gebruik als woonhuis of als landbouwbedrijf. ‘


Acuut gevaar

De NAM wil de lijst met panden die acuut gevaar lopen bij een aardbeving niet vrijgeven omdat er volgens het bedrijf nog volop inspecties worden uitgevoerd, het onderzoek is nog niet klaar. Ook Oldambt begrijpt niet waarom de NAM de lijst met risicovolle objecten niet alvast met de autoriteiten wil delen. ‘We willen graag dat de Veiligheidsregio in bezit komt van deze lijst. Waarom wachten? Wat ons betreft kan het een groeidocument zijn, je hoeft niet te wachten totdat die vol is. Wij zien niet in waarom we die lijst niet mogen zien.’


Tempo

Verder hoopt de Groninger gemeente dat er wat tempo wordt gemaakt. ‘Er is al aangegeven dat er nog veel onderzoek gedaan moet worden naar de gevolgen van de gaswinning. Met dat onderzoek mogen ze wel snelheid maken, ‘ aldus de woordvoerder.


Chemische industrie
In sommige gemeenten in de provincie Groningen wordt overigens niet alleen gevreesd voor schade aan gebouwen maar ook aan ernstiger gevolgen. Zo zijn er gemeenten waar watersnood dreigt als er een dijk doorbreekt, of waar chemische industrie een gevaar kan opleveren. De Veiligheidsregio wil van de NAM en de minister weten hoe groot de risico's zijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie