Advertentie

Grieks radicaal rechts spiegelt zich aan PVV

De PVV van Geert Wilders en Spartiatis hebben grote overeenkomsten volgens de voorman van de ver-rechtse Griekse partij, Vasilis Stigkas.

13 mei 2024
Grieks Spartiatis ziet sterke gelijkenissen met PVV van Wilders.
Vasilis Stigkas in het Grieks parlementAris Messinis/ANP

Het is onmogelijk met de top van Griekse politieke partijen een afspraak te maken. Maar het ver-rechtse Spartiatis spreekt graag een journalist uit het land van Geert Wilders. ‘Kun je een afspraak maken met hem voor ons, we hebben veel overeenkomsten.’

Plaatsvervangend Griffier / Senior Raadsadviseur

Gemeente Emmen
Plaatsvervangend Griffier / Senior Raadsadviseur

(Strategisch) beleidsadviseur Economie

Gemeente Zoetermeer
(Strategisch) beleidsadviseur Economie

Herstart EU

Spartiatis stond bij de laatste peilingen voor de Europese verkiezingen van juni 2024 één of twee zetels. ‘We gaan naar het Europees Parlement en we gaan participeren. We gaan goed kijken met wie we willen samenwerken’, zei een strijdustige Vasilis Stigkas vorige maand, de president van de extreemrechtse partij. En de PVV van Wilders stond op het lijstje van mogelijke partners. Ze delen – onder meer – dezelfde visie op Europa. Waar de PVV niet langer pleit voor een Nexit, maar voor een ‘hervorming van binnenuit’, wil Stigkas ook ‘een herstart’ van de EU.

Gouden Dageraad

De radicaal rechtse partij werd echter vlak na dit interview uitgesloten van deelname aan die verkiezingen. Dat besluit nam het Griekse Hooggerechtshof na een klacht van regeringspartij New Democracy dat de partij wordt bestuurd door Ilias Kasidiaris, de leider van de extreemrechtse criminele organisatie Gouden Dageraad. Die zit een gevangenisstraf van 13,5 jaar uit. ‘De partij ‘Spartiates’, die de ‘Gouden Dageraad’ vervangt, heeft tot doel het democratische staatsbestel en de instellingen van de rechtsstaat te verzwakken en te vernietigen. In het bijzonder door het gebruik van geweld of het aanzetten tot geweld’,
zo oordeelde het Hooggerechtshof vorige maand.

Geweld

Ilias Kasidiaris riep op tot geweld tegen migranten. Nu zegt Spartiatis dat ze tegen geweld zijn en dat ze niets te maken hebben met Kasidiaris, maar die sprak vanuit zijn cel wel zijn steun uit voor Spartiatis. Die partij vindt dat haar 250.000 kiezers – 4,6 procent van de stemmen bij de nationale verkiezingen in juni 2023 – door het Hooggerechtshof worden genegeerd. ‘We zijn tegen geweld’, benadrukt Stigkas keer op keer. ‘Ik geloof in een democratisch parlement.’ Hij verzet zich ook tegen etiketten als fascisme of neo-nazisme. ‘Dat is fout. We gaan voor land, religie en familie.’

Fascisme

Stigkas gelooft dat linkse partijen graag de woorden neo-nazisme of fascisme voor zijn partij in de mond nemen, om mensen angst aan te jagen. Hij gelooft dan ook dat de angst voor extreemrechts, zoals in Duitsland, is gefabriceerd. ‘Rechts komt op en er zijn opeens allemaal demonstraties’, zegt Stigkas. Hij verwijst naar de demonstraties in Duitsland, eerder dit jaar. Mensen gingen daar de straat op omdat de ver-rechtse AfD deportatieplannen besprak van migranten, ook die met een Duitse nationaliteit.

Eigen volk eerst

Vasilis Stigkas is intussen serieus met zijn opmerking dat hij met Spartiatis politieke vrienden wil worden met Geert Wilders. De PVV van Wilders en zijn partij hebben grote overeenkomsten, meent hij. Spartiatis hamert, net als de PVV, op het eigen volk eerst adagium, tegen asielzoekers, tegen immigranten. ‘Het is een nationale partij, de partij van Wilders. En ze willen dezelfde dingen als wij voor Europa: cohesie in Europa, het Europa van de volkeren, elk volk zijn eigen gebruiken. Voor elk volk om zijn gewoonten, tradities en waarden te behouden. Maar natuurlijk ook om de illegale immigranten te weren.’ Betekent dat minder immigranten? ‘Natuurlijk, natuurlijk, we hebben ze niet nodig. De Europeanen, het verenigde Europa telt meer dan 500 miljoen mensen, we hebben geen anderen nodig’, zegt hij. Alle immigranten moeten van hem het land uit, ook die met een Grieks paspoort.

President Vasilis Stigkas van Spartiatis is duidelijk wat hij wil. ‘Er moet een eind komen aan het helpen van immigranten, geen papieren, geen burgerschap, helemaal niets’, zegt hij.

Poetin

Andere standpunten van Spartiatis: militaire steun aan Oekraïne kan beter naar de boeren gaan en Poetin is een serieuze politicus. In ieder geval wil Spartiatis een minder krampachtige houding jegens Poetin. ‘De Europese leiders lopen allemaal achter de VS aan. De enige die er buiten staat, is Orbán, de premier van Hongarije. De Amerikanen manipuleren de angst tegen Poetin. Poetin helpt ons al jaren aan goedkoop gas en goedkope elektriciteit. Hij is voor de vijfde keer herkozen, het is een serieuze president’, zegt hij. ‘Of Poetin ons en onze partij betaalt? Nee!’

Boeren

Stigkas is tegen steun aan Oekraïne. ‘Nederland kan de 150 miljoen aan munitie die het eerder dit jaar gaf, beter aan de boeren geven’, meent hij. Griekenland moet bovendien sowieso stoppen met hulp geven aan andere landen. ‘Griekenland heeft al genoeg moeite de eigen burgers te helpen. We hebben in Griekenland veel problemen. En we kunnen onszelf niet helpen. Als we onszelf kunnen helpen, zullen we zien wat we met andere mensen doen.’

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 9 van deze week.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Eigen volk eerst ja. Hoe kun je net alsof dat verkeerd is. Waarom trek je geen stemmen. Goh. Als je niet voor jezelf zorgt kun je dus nooit voor een ander zorgen. Je moet onderhoud plegen in plaats van complete afbraak zoals die mislukkende progressieven op elk vlak voorstaan.
Bert Bakker
En noem mij dan maar radicaal joh. Prima. Schelden doet geen zeer. Wat jullie stellen is al heel lang niet meer waar. Je bent op zoek naar stemmen je tracht al die radicale elementen aan elkaar te knopen om een basis te krijgen maar ook dat mislukt net als toen jullie enige tientallen jaren zogenaamd voor de allchtoon opkwamen tot die wakker werden en stopten jullie te ondersteunen. Die radicalen ga je eerst je handen aan branden en dan laten ze je links liggen want die zijn helemaal niet van het systeem of iets opbouwen.
Bert Bakker
En dat gepimp van de wapenindustrie misstaat jullie ook nogal. Die corrupte bende in het Oosten kan het schudden wat wij ook doen.
R. D.
Je ratelt nogal Bert, vanmorgen pilletje vergeten te nemen?
R. D.
De opkomst van het populisme, het domrechts, is de kanker van de Westerse democratieën. Inspelen op de angst, de onderbuik en alleen maar schreeuwen. Ze komen nooit met oplossingen, want als iets wordt opgeslost blijft er niets meer over om tegen te schreeuwen.
En altijd de zonebok politiek bedrijven, alles is altijd de schuld van de ander, vaak iets of iemand die zich niet kan verdedigen zoals ''de immigrant'', ''links'', ''woke'', ''de elite''. En wat dat dan precies is weten ze niet, maar het schreeuwt zo lekker.
Advertentie