Advertentie

Goirle betaalt niet mee aan beeld Duitse held

De gemeente Goirle weigert geld bij te dragen aan een standbeeld voor de Duitse soldaat Karl-Heinz Rosch. Een subsidieverzoek is afgewezen onder meer omdat het college van Goirle meent dat financiële steun voor het idee maatschappelijk erg gevoelig ligt.

14 oktober 2008

Soldaat Rosch is voor veel inwoners van Goirle een held. De net 18-jarige Duitser redde op 6 oktober 1944 in Goirle twee kinderen van geallieerd vuur en kwam daardoor zelf om het leven.

 

Onbespreekbaar
Het leek erop dat hij de eerste Duitse soldaat zou worden die in Nederland een standbeeld krijgt maar initiatiefnemer Herman van Rouwendaal vreest dat hij nu nergens meer terecht kan. 'De gemeente heeft geen moed. Met dit standpunt is een plek in het openbaar in Goirle onbespreekbaar geworden', zei voormalig raadslid Van Rouwendaal maandag.

 

Gijzelaars
Ook een plek in het lokale heemkundemuseum is moeilijk. Het museum wilde het standbeeld plaatsen in een ruimte met de vijf palen waartegen op 15 augustus 1942 op landgoed Gorp en Rovert in Goirle vijf notabele gijzelaars uit het kamp Sint-Michielsgestel werden gefusilleerd.

 

Minder passend
Dat idee stuit op weerstand van oud-gijzelaars. Hun stichting gijzelaars Beekvliet en Haaren heeft laten weten dat een plek in het zicht van de palen minder passend en confronterend is, bevestigde secretaris Jan Peet maandag. Hij benadrukt dat de oud-gijzelaars geen enkel probleem hebben met een andere plaats in het heemkundemuseum.

 

Schenken
De stichting die zich inzet voor het standbeeld vergadert dinsdag over het idee om het standbeeld te schenken aan de Oost-Duitse gemeente Nerchau, waar Rosch het grootste deel van zijn korte leven woonde.

Lees ook:
Vlagtwedde staakt strijd tegen Duitse windmolens (02/10/2008)
Meeste donoren, maar hoe komt dat? (22/05/2008)
 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie