Overslaan en naar de inhoud gaan

'Protest is geen openbare ordeprobleem'

Volgens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema moeten burgemeesters protesten niet zien als probleem voor de openbare orde.

Femke-Halsema.1.JPG
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema

Burgemeesters kunnen op verschillende manieren optreden tegen aanvallen op de democratie die vanuit kleine groepen in de samenleving worden uitgevoerd. Dat betoogde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema op een bijeenkomst van burgemeesters in Den Haag, onder de noemer 'Strong Cities'.

Democratische normen

'We moeten ons strikt houden aan onze eigen democratische normen. Protesten moeten worden behandeld als fundamenteel recht en niet als probleem voor de openbare orde. We moeten tot het uiterste gaan voor het recht van mensen om hun ideeën te uiten, ook als die verwerpelijk zijn', aldus Halsema.

Naar de wijken

Als tweede punt zei de burgemeester dat 'we in de bres moeten springen voor minderheden die worden aangevallen door extremistische groepen, zoals vrouwen, de lhbti-gemeenschap, etnische en religieuze minderheden, journalisten en wetenschappers'. 'Ten derde moeten we erkennen dat onze regeringen mensen vaak hebben teleurgesteld en moeten we het vertrouwen herwinnen van onze burgers, door minder gerechtelijke procedures en meer menselijk contact. En door minder tijd in ons kantoor door te brengen en meer in de wijken die wachten tot wij onze beloften waarmaken.' Halsema verwees daarbij naar het toeslagenschandaal.

Samenzweringstheorieën

De burgemeester wijst erop dat het moeilijker te zien is dan vroeger wie 'de vijand' is en dat 'gewelddadig jihadisme' niet meer de enige bedreiging is van de democratie. Tijdens de coronacrisis kwamen ook andere groepen op, uit alle lagen van de bevolking. Een deel was aanhanger van samenzweringstheorieën, anderen waren tegen vaccinatie. Kleine extremistische groepen zijn hiermee aan de haal gegaan en ageren nu volgens haar tegen 'de Europese Unie, het World Economic Forum, vermeende pedonetwerken, de zogenaamde "deep state" enzovoorts'.

Forum

Hun denkbeelden raken aan 'racisme, vrouwenhaat en intolerantie ten opzichte van seksuele diversiteit. En vaak steunen ze ook de Russische dictator', zei Halsema in een bedekte verwijzing naar de ideeën van Forum voor Democratie. 'Er zijn ook politici die sneue, maar niet onschuldige, pogingen doen om hun achterban aan te zetten journalisten te haten en op te trekken naar het parlement, en gebruik van geweld daarbij niet uitsluiten.' (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in