Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet besluit tot intrekking Zondagswet

Het kabinet trekt de Zondagswet in. Gemeenten zijn daarmee vrij om al dan niet regels te stellen rondom de openbare rust op zondag.…

Op verzoek van een meerderheid van de Tweede Kamer trekt het kabinet de Zondagswet in. Gemeenten zijn daarmee vrij om al dan niet regels te stellen rondom de openbare rust op zondag. Sportbeoefening en ontspanning op zondag mogen gemeenten echter niet verbieden. Ook het verstoren van religieuze bijeenkomsten blijft strafbaar.

Dat staat in het wetsvoorstel waarmee het kabinet de Zondagswet gaat intrekken. De Raad van State wordt nog om advies gevraagd. Zowel het wetsvoorstel als het advies worden openbaar zodra het bij de Tweede Kamer wordt ingediend.

Rust verstoren

De wet bepaalt sinds 1953 dat er in de buurt van kerkdiensten voor 13.00 uur geen evenementen zijn toegestaan die de rust zouden kunnen verstoren. Ook mogen voor die tijd geen optochten worden gehouden. Het is tevens verboden lawaai te maken in de buurt van een kerk als dat de kerkdienst verstoort. Door de Zondagswet in te trekken gelden deze verboden niet meer landelijk.

Motie

De Kamer pleit al sinds 2012 voor afschaffing, maar minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wilde er lange tijd niet aan. In oktober vorig jaar legde hij nog een Kamermotie naast zich neer. In maart van dit jaar liet hij weten alsnog aan de wens van de Kamer tegemoet te willen komen. Het kabinet heeft vrijdag met het voorstel tot intrekking ingestemd.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

veestapel

daar gaat het laatste rustige ochtendje, trots op jezelf, nepliberaaltjes..

Op 8 juli 2016, 18:50
Koen Morsink

Ik vind het ook wel terecht dat de zondagswet wordt ingetrokken want in de gemeente Dinkelland (Oosten van het land) zijn op zondag vaak de winkels open .

Op 8 juli 2016, 19:53
Karel van Klaveren

Koen Morsink heeft er niets van begrepen. Niet erg, je kunt ook niet alles weten. Veel kwalijker is dat de liberale Kamerleden (VVD, D666, GroenLinks) kennen niet begrijpen wat het doel is van de Zondagswet. Namelijk een waarborg dat kerkendiensten op zondagochtend rustig kunnen verlopen. Dat is alles.

Op 8 juli 2016, 20:15
Hendrik

Altijd gedacht dat de vrijheid van godsdienst bij de liberalen in goede handen was. Nu begin ik er mij zorgen over te maken. Het wordt steeds meer een seculiere maatschappij waarbij er geen godsdienstvrijheid is maar het gedogen van een godsdienst.

Op 8 juli 2016, 21:50
Trevor

Citaat: "Ook het verstoren van religieuze bijeenkomsten blijft strafbaar." Lezen mensen. Lezen.

Op 9 juli 2016, 07:41
Hendrik

@trevor het zou er nog moeten bijkomen ook dat het verstoren van religieuze bijeenkomsten niet meer strafbaar zou zijn. In wat voor intolerant land wonen wij onderhand.

Op 9 juli 2016, 22:03
Paul Putters

Kunnen we dan gelijk in de APV regelen dat het klokgelui aan banden wordt gelegd? Ik kan nu een kwartier lang niet buiten zitten vanwege de herrie.

Op 10 juli 2016, 10:28
Jacqueline

De Zondagswet waarborgt ook dat we op zondag kunnen sporten en dat de zwembaden op zondag open zijn. Dat is ooit wel eens anders geweest toen sommige gemeenten in de APV een verbod hadden opgenomen om her zwembad op zondag open te hebben. Eind jaren zestig is daaraan door de Zondagswet een eind gekomen.

Op 10 juli 2016, 10:33
Fritz

Een héél kwartier lang, Paul Putters? Over verdraagzaamheid gesproken. Wie was er trouwens eerder in die buurt? Die kerk of u?

Op 10 juli 2016, 11:47
Jeannette

Zondagrust voor de kerken tja, heel fijn, maar dan ook graag zondagsrust voor de omwonenden. Ik heb nooit begrepen waarom de klokken om 9.00 uur al moeten luiden voor mensen die allemaal pas MET DE AUTO (dus niet omwonend) pas om 10.00 uur naar de kerk komen. Dat er alleen om 9.45 uur geklingeld wordt tot daaraan toe. Zelf op nieuwjaarsdag wordt je om 9.00 uur je bed uit geklingeld. Verdraagzaamheid prima hoor, maar dan ook ri de omwonenden graag. Omwonenden die er inderdaad al eerder woonden dan de kerk er stond ja. En regelmatig moet je al omwonende bij mooi weer ook nog de dienst mee beleven want dan staan de ramen open. Dus ja, zondagrust voor de kerken, maar ook graag voor de omwonenden. Ik begrijp uw punt Paul Putters. Amen.

Op 10 juli 2016, 12:52
Teunis

Laten we wat verdraagzaam zijn richting klokgelui of een keer een psalm die je in de zomermaanden kunt horen. (Luister er maar naar, wellicht sticht het nog)Wel eens over nagedacht waar Christenen (en anderen) zich aan kunnen storen. Bijvoorbeeld die ongebreidelde dorpsfeesten (3 dagen) waar je een dorp verderop nog moet horen welke plaatselijke zanger en drumband er is of een rondgang met praalauto's (carnavalsoptocht /Oranjefeest waar op iedere wagen de dakpannen eraf vliegen van het lawaai, van country tot hardrock tot schunnige liedjes, en wat te denken van examenfeestjes tot drie uur 's nachts met een oorverdovend lawaai aan muziek of de plaatselijke voetbal is weer eens kampioen (plattewagen) met alle herrie van dien of de komende en vertrekkende bezoekers van een dancing of discotheek (al dan niet dronken) waardoor je de volgende dag de brievenbus in de sloot aan de overkant moet opzoeken. Dan vallen die rustige beierende kerkklokken nog wel mee...... 3 minuten en twee keer op een zondag (vaak nog maar 1 keer).

Op 11 juli 2016, 09:36
Teunis

O ja, ook nog een antwoord op een vraag. De klokken nodigen je uit en dan heb je snel een uur nodig, dus niet alleen de kerkleden maar ook degene die normaal niet komen.
"bim-bam" is gelijk aan 'kom dan". Dus ieder zondag wordt je uitgenodigd.

Op 11 juli 2016, 10:07
Welkom in 2016

Heeft Teunis door de weeks ook klokken nodig om op tijd te komen voor zijn werk? Klokken luiden is niet meer van deze tijd. We zijn niet meer op het land aan het werk....
Vraag me trouwens ook af of iedereen zo verdraagzaam zou zijn wanneer de moskee zo'n herrie zou maken

Op 11 juli 2016, 11:03
Teunis

Hallo Welkom,
Soms heb je tradities die goed zijn en niet weg hoeven. Je kunt verschillend tegen de maatschappelijke en economische ontwikkelingen aankijken en daarover van mening verschillen. Vroeger was zo slecht nog niet als ik dat vergelijk met de ik-gerichte maatschappij waar gezag meer en meer ondermijnd wordt, waar respect verdwijnt en je blij bent als je op de snelweg niet door de middelen van de (jouw) moderne tijd van de weg af gereden wordt. Ik dwaal af. Maar gelukkig heb ik geen kerkklok nodig om op tijd te zijn, maar een kerkdienst is een openbare eredienst, daar zijn ook mensen welkom die niet gewend zijn om wakker te worden en naar een kerk te gaan. Ik weet niet hoe verdraagzaam we zijn, maar als ik in Egypte met een bijbel over straat loop, wordt mijn hand er afgehakt. Volgens mij kun je een oproep tot een vrijdagmiddaggebed niet vergelijken met een kerkklok. Maar zoals gezegd, jij bent ook Welkom!

Op 11 juli 2016, 14:16
C.F. de Graaf

Klokgelui hoort bij onze folklore, dus dat mag gewoon doorgaan. En er zijn mensen die dat willen verbieden, dat is gewoon onzin oftewel enorm uit je nek kletserij.

Op 11 juli 2016, 21:20
Hans

Als kerk en staat gescheiden zijn, is dit een logisch gevolg.

Op 11 juli 2016, 23:46
Hannes Haganum

Jammer, want kabinet en Tweede Kamer zien alles als marktwerking, ook de natuur en de rust in dit overvolle land. Op ethisch denken kun je onze politici niet meer betrappen.. Kerk en staat gescheiden ? Waarom is de PvdA dan zo verzot op de islam ?

Op 12 juli 2016, 11:27
Joke

Weg laatste rustdag van de week. Volkomen los van welke geloofsovertuiging dan ook, laat het een rustpunt in de week zijn.

Op 12 juli 2016, 11:37
doeterniettoe

Een hoop mensen, zowel in de Kamer als hier, die uitblinken in kortzichtigheid, kokerkijken, egocentrisme en vooral niet met anderen bezig zijn.
De zondagswet had erg sterke punten die vele malen breder lagen dan de nadelen (van een beperkt groepje mensen). En dat los van mensen die geloven of niet geloven.
Dat wordt nu overboord gegooid zonder duidelijke argumenten, zonder andere waarborgen. De slachtoffers, dat zijn mensen die van rust willen genieten, dat zijn werknemers.
Maar hé, een klein groepje mensen kan weer trots zijn, weer wat Nederlandse cultuur kwijt ten koste van heel veel mensen.

Op 12 juli 2016, 14:45
Paul

Leve de 24-uurs economie: nihil obstat! Nu de zondag en de overige - ooit Christelijke - vrije dagen nog. Want zeg nou eerlijk: wie ligt dáár nog wakker van? Liever gezellig drukke winkelstraten en Frühschoppen dan klokken op de zondagochtend. De uitverkoop is begonnen.

Op 12 juli 2016, 16:12

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in