Advertentie

Griffiers: houd digitaal vergaderen mogelijk

De Vereniging van Griffiers signaleert nu al problemen bij gemeenteraden wegens coronabesmettingen en wil dat digitaal vergaderen weer kan.

06 juli 2022
Digitaal-vergaderen-shutterstock-1689338029.jpg
Shutterstock

De eerste gemeenten lopen nu al tegen problemen, omdat er digitaal vergaderen niet meer mag. Er is sprake van uitval door corona. Dat zegt de Vereniging van Griffiers. Zij roept de minister op om de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming weer zo snel mogelijk in het leven te roepen.

Problemen

De stijging van het aantal coronabesmettingen mag dan afvlakken, liet het RIVM gisteren weten, maar de coronacijfers lopen nog wel steeds flink op. Dat merken gemeenteraden ook, want er vallen raadsleden en wethouders uit vanwege coronabesmettingen. Bij de laatste vergaderingen voor het reces leidt dat bij de eerste gemeenten al tot problemen, stipt de Vereniging van Griffiers (VvG) aan.

Positieve testen

Op verzoek van de Eerste Kamer is de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming per 1 juli vervallen. De minister van BZK werkt aan een permanente tijdelijke regeling, maar die is niet voor 2023 klaar. ‘In De Bilt zijn meerdere raadsleden en wethouders positief getest, terwijl de Kadernota moet worden vastgesteld’, luidt VvG-directeur Hester van Oudsten de noodklok.

Zo snel mogelijk

VNG, IPO en de Unie van Waterschappen vroegen al om verlenging van de tijdelijke wet tot de permanente regeling, maar die vlieger ging dus niet op. Het ministerie werkt nog aan een nieuwe tijdelijke wet die zo snel mogelijk in werking kan treden bij een snelle toename van coronabesmettingen. De Vereniging van Griffiers roept de minister nu op zo snel mogelijk de Tijdelijke wet weer in het leven te roepen, ‘zodat gemeenteraden en provinciale staten zodra het voor hen nodig is weer digitaal kunnen vergaderen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie