Advertentie

Raadgriffies te klein van omvang

Gemeenteraden doen zichzelf te kort door zich ambtelijk onvoldoende te laten ondersteunen. Raadgriffies zouden een slag groter moeten zijn.

10 november 2022
In alle gemeenten is de griffie te klein van omvang.

In alle gemeenten is de raadsgriffie te klein. Daardoor krijgen gemeenteraden minder ondersteuning dan wenselijk is om hun werk goed te kunnen doen.

Accountmanager Gemeenten

Kennemerhart
Accountmanager Gemeenten

Financieel beleidsmedewerker

Gemeente Altena
Financieel beleidsmedewerker

Die te kleine omvang van de griffies komt naar voren in een benchmarkrapport van BureauMB, Raadsgriffies anno 2022. Het betreft een vergelijkend onderzoek naar de omvang, rol en positie van de raadsgriffies in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Ruim honderd gemeenten deden mee aan het onderzoek.

Duale rol

Zowel in kleine, middelgrote en grote gemeenten blijkt de omvang van de griffie volgens de onderzoekers kleiner dan goed is voor de ondersteuning van de raad en wenselijk is om als raad een serieuze duale rol te kunnen pakken. Alleen in de grote gemeenten komt de omvang van de griffie nog enigszins in de buurt van wat nodig en wenselijk is.

Slagkracht

Om als gemeente voldoende slagkracht te hebben en echt duaal te kunnen functioneren, is het volgens onderzoeker Marcel Bouman nodig dat de omvang van de griffie in alle gemeenten groter wordt. De basisgriffie van kleine gemeenten die ligt tussen 0,5 tot 3 fte moet volgens hem worden opgehoogd naar 4 fte. Die in middelgrote gemeenten moet van de huidige 3 tot 5 fte omhoog naar 5 tot 6 fte. De griffie in de grote gemeenten met een omvang van 5 tot 8 fte zou moeten bestaan uit 7,5 tot 10 fte.

Traditioneel

Een raad die stevig wil sturen en naar buiten gericht is zal volgens Bouman over een grotere griffie moeten beschikken. Een en ander hangt ook af van het gekozen vergadermodel. Een raad met een politieke markt die gericht is op ontmoeting en samenspel met de inwoners vereist een grotere griffieorganisatie. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de gemeenteraden overigens nog werkt met een traditioneel commissiemodel.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie