Advertentie

Gemeenten sluiten natuurijs af bij grote drukte

Als er de komende dagen te veel liefhebbers van natuurijs naar de Friese meren komen, zullen gemeenten de toegang naar dat ijs afsluiten.

08 februari 2021
Schaatsen1.jpg

Als er de komende dagen te veel liefhebbers van natuurijs naar de Friese meren komen, zullen gemeenten de toegang naar dat ijs afsluiten.

Eigen omgeving
Dat hebben de Friese gemeenten en de Veiligheidsregio Fryslân met de besturen van natuurijsclubs afgesproken. Hetzelfde geldt voor het ijs op de grote meren in de Kop van Overijssel. De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond KNSB adviseert alle schaatsers maandag dringend om natuurijs op een vijver, plas of sloot in de eigen omgeving op te zoeken.

Sterk genoeg

'Voorlopig klotst het water hier nog in de gracht', aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Fryslân maandag. 'Maar als het zover is dat het ijs sterk genoeg is, zullen de regio en de gemeenten alle waarschuwingen en adviezen nog eens op alle mogelijke manieren uitdragen. De handhaving op en bij het ijs zal niet anders zijn dan die in bossen en op het strand: als het te druk wordt, kan een burgemeester toegangswegen of parkeerplaatsen laten afsluiten.'

Zwakke plekken

De KNSB wijst er maandag op dat reizen naar de favoriete grote meren in Overijssel en Friesland vanwege de coronamaatregelen ongewenst is. Volgens de bond wordt bovendien de kwaliteit van het ijs op open water niet gecontroleerd, omdat er vanwege corona ook geen toertochten worden georganiseerd. Dat betekent dat waarschuwingen voor wakken en zwakke plekken ontbreken. 'Denk dus drie keer na voor je ergens anders dan bij een ijsclub of op een bekende vijver of sloot gaat schaatsen', waarschuwt de bond, mede namens het ministerie van Sport, sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten.

Koek-en-zopie

Ook de natuurijsbanen moeten zich aan de coronaregels houden. De veiligheidsregio's bekijken per baan hoeveel schaatsers er maximaal tegelijk op het ijs mogen zijn. Kleedkamers bij ijsbanen zijn gesloten en het is niet de bedoeling dat mensen 'voor de gezelligheid' bij de baan blijven staan. Koek-en-zopie is bij Friese ijsbanen wel toegestaan, maar in de Kop van Overijssel niet. Op de website van de KNSB wordt informatie bijgehouden over schaatsen op natuurijsbanen. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Keijzer
@Henk Laten we hopen dat ander deel van de tekst mag gelden voor de marathonschaatsers en al die zich op het ijs gaan bewegen in deze uitzonderlijke weersomstandigheden: Smell the sea and feel the sky Let your soul and spirit fly Just like way back in the days of old Then magnificently we will float Hopelijk: politiek/bestuur don't rock that boat and all those souls!
henk
Het is ongehoord dat Rutte, Hugo en het RIVM er nu nog niet van doordrongen zijn dat de kans op besmetting in de buitenlucht zeer klein is. Zo wordt ons een 11 stedentocht door de neus geboord
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
Het is ongehoord dat henk er nog niet van doordrongen is dat de kans op besmetting in de buuitenlucht bij veel mensen die op een klein hoopje bij elkaar komen zeer reëel is! Jammer van die mogelijke elfstedentocht, maar er zijn toch echt belangrijkere zaken nu.



Overigens een elfstedentocht voor de echte schaatsprofs zou misschien best mogelijk zijn.
Keijzer
@Henk

Met u eens!



Maandagavond hoor ik Hubert Bruls reageren m.b.t. (aangepaste) wedstrijden op natuurijs. Dat geloofwaardigheid politiek/overheid hier van belang is. Want, zegt hij, je kunt het als overheid niet maken, om voor die schaats evenementen een uitzondering te maken. Hij noemt dan de Vierdaagse als voorbeeld. Welnu, die weg blijft liggen, het Ijs voor heel lang niet!



Heeft men nou, ook hier weer, zulk een vernauwde blik in een politieke/bestuurlijke bubbel. Blijkbaar!



Wel, hoeveel evenementen hebben buiten plaatsgevonden, sinds de laatste schaatswedstrijden op natuurijs? Tot vorig jaar allemaal, jaar in, jaar uit.

Weerman Reinier v.d. Berg zegt eergisteren op t.v., dat deze unieke weersomstandigheden 30 jaar terug hebben plaatsgevonden. Elfstedentocht 24 jaar terug.



Gelijke monniken, gelijke kappen dit? Lieve Hemel...



Oh ja, avondklok (ophokken van hele bevolking behalve essentiële bewegingen) is verlengd. Is dat en deze vervreemdende "logica" van burgermeesters, bedoeld om stembusgang (11 miljoen stemgerechtigden hoor ik) te verzekeren, met blik op voldoende ziekenhuisbedden? Het lijkt er verdacht veel op. Wel, die strategie zal, denk ik, het stemgedrag

beïnvloeden. Tegenstrijdig beleid en geen algemeen belang dat primeert.
Mark
Onze bestuurders zijn goed in het doorlopend angsten oproepen bij de mensen. Een vb. De prognose van de Britse variant was 170.000 (!) per dag begin februari, zie AD 13-1. Het zijn er nu 4.000. Angst maakt mensen stuurbaar. Die prognose was de aanleiding van de avondklok
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Erik: het gaat wel erg ver om prognoses van 13 januari jl. van een virusmutant waarvan nog niet alles bekend was aan te merken als 'bangmakerij door de overheid'. Gelukkig blijven de besmettingen nu door de maatregelen waaronder die avondklok, binnen de perken. Maar je moet eens indenken wat de goegemeente had geroepen als het gierend uit hand zou zijn gelopen zoals in het VK en Portugal. Dan stond jij als eerst op je zeepkist te roepen dat de overheid ons de dood injaagt en gefaald heeft.

Kortom: de regering doet het in de ogen van sommigen nooit goed. En die 'sommigen' schreeuwen nu moord en brand alsof zij de stem van het volk vertegenwoordigen. Gelukkig doen zij dat niet en is het slechts een beperkt deel van de bevolking die op de zeepkist staat te schreeuwen. De rest van nederland is gewoon verstandig
Advertentie