Advertentie

'Gemeente Den Haag kende omstreden moskee-financier'

Inlichtingendienst AIVD heeft de gemeente Den Haag vorig jaar vertrouwelijk geïnformeerd over een omstreden financier van de As Soennah-moskee. Het islamitische centrum ontvangt volgens de inlichtingendienst steun van een Koeweitse liefdadigheidsinstelling die in verband wordt gebracht met terrorisme. Dat bevestigen verschillende bronnen onafhankelijk van elkaar aan NRC en Nieuwsuur.

28 april 2018

Inlichtingendienst AIVD heeft de gemeente Den Haag vorig jaar vertrouwelijk geïnformeerd over een omstreden financier van de As Soennah-moskee. Het islamitische centrum ontvangt volgens de inlichtingendienst steun van een Koeweitse liefdadigheidsinstelling die in verband wordt gebracht met terrorisme. Dat bevestigen verschillende bronnen onafhankelijk van elkaar aan NRC en Nieuwsuur.

Terrorismelijst

De geldschieter is Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), waarvan twee buitenlandse vestigingen op de Amerikaanse terrorismelijst staan. De Koeweitse hoofdvestiging stond tot juli 2015 op die lijst, maar is daar om een onbekende reden vanaf gehaald. RIHS financiert in meer dan vijftig landen voornamelijk salafistische scholen en moskeeën.

Pand in Schilderswijk 

RIHS zit volgens de AIVD ook achter de koop van een pand aan de rand van de Schilderswijk, waar de As Soennah-moskee van plan is een islamitische school te vestigen. De gemeente wist dit na de tip van de inlichtingendienst te voorkomen door de moskee te houden aan het bestemmingsplan, dat geen onderwijs toestaat in het pand.

Zeer zorgwekkend

Als het klopt dat de Haagse As Soennah Moskee daadwerkelijk gefinancierd wordt door een omstreden Koeweitse investeerder, dan is dat 'zeer ernstig en zeer zorgwekkend', aldus burgemeester Pauline Krikke. Krikke zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de juistheid van de berichtgeving, maar kan niets zeggen over welke informatie de gemeente wel of niet van geheime diensten ontvangt. 'Ook al zouden we zijn geïnformeerd, we kunnen en mogen niets met die informatie doen.' (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
Wat is de nuttige component in deze wanneer de Rijksdienst AIVD informatie verstrekt aan een gemeente die er toch niets mee kan en mag? Dan blijft enkel het Rijk zelve i.c. Rutte c.s. over. Er zal vast wel een memo van zijn.

Krijg steeds meer de indruk dat het konijn in de lamp zit te turen van de aanstormende auto
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Met bijzondere aandacht volg ik de discussie omtrent zeer verontrustende beïnvloeding van buitenaf, de naïviteit van de overheid omtrent zelfregulerende opvattingen op dit gebied en de schijnbare onmogelijkheid om hierop te acteren. Het is alsof je de eigen macht over je nu nog goedlopende bedrijf uit de vingers ziet glippen. Integratie en de vrijheid waar mensen eerder deze in onze zin niet kende, wordt hier verkeerd aangewend en vrijgegeven door onze veel te coulante en naïeve overheid. Integratie zou eigenlijk een soort van "adopteer een vluchteling" moeten zijn waarbij men in een gezin de basisverplichtingen en -vrijheden van het land leert kennen, men ermee eigen raakt, vrij wordt geweekt van verkeerde invloeden, de andere kant en de taal leert kennen en zo een echte kans krijgt tot slagen in onze vrije westerse wereld, want dat is wat wij zo graag zouden zien. Door enclaves (eigen gemeenschappen binnen nu nog met name stedelijke gebieden) toe te staan (let op! wij laten dit zelf gebeuren!), geef je verkeerde krachten de ruimte om macht te houden, nemen; "zij hebben wel oog voor mij en mijn nood, zij zien mij wel". Immers geef een brood aan een hongerende en je hebt een stem gewonnen... Kom los van het pluche, ben niet naïef en houd dit bedrijf gezond...; houd de toekomst van onze kinderen gezond!
E.W. Meulenberg / pensioen
Oostenrijk heeft, met als adviseur een imam, alle buitenlandse predikers uitgezet. Ze worden nu in Oostenrijk zelf opgeleid. Buitenlandse financiering is zoveel als mogelijk geblokkeerd. Dat vergt daadkracht en realiteitszin. Dat nu is in dit land al jaren totaal afwezig.
Advertentie