Advertentie

Trekkers niet welkom in Den Haag

Een aantal boeren zijn al staande gehouden. Uit vrees voor verstoring van de openbare orde gaf de gemeente dinsdag een noodbevel af.

20 september 2022
Trekker prinsjesdag 2022
Een trekker wordt in beslag genomen op de Haagse Binckhorstlaan. Ramon van Flymen/ANP

Boeren zijn van harte welkom op Prinsjesdag in Den Haag, maar niet met groot materieel. Dat zegt burgemeester Jan van Zanen. Boeren die toch proberen met de trekker naar Den Haag te komen lopen het risico dat hun voertuigen in beslag worden genomen.

Vrolijke dag

Desalniettemin verheugt burgemeester Van Zanen zich op een vrolijke dag. ‘Zoals het strand bij Scheveningen hoort, hoort Prinsjesdag bij Den Haag. De eerste twee keren was ik eerlijk gezegd een beetje teleurgesteld dat ik het niet in het echt kon meemaken. Maar nu kan het weer, met alles erop en eraan, dus ik verheug me er zeer op.’ De burgemeester was zelf al vroeg aanwezig bij de Koninklijke Schouwburg, waar de troonrede dit jaar wordt uitgesproken. ‘De mensen zaten hier al in het donker, uit het hele land, helemaal uit Limburg bijvoorbeeld.’

In beslagname

De politie zal optreden tegen boeren die op Prinsjesdag met trekkers naar Den Haag proberen te komen om te demonstreren, zegt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) op Twitter. Ze waarschuwt dat de landbouwvoertuigen in beslag zullen worden genomen. ‘Demonstreren mag, maar niet met grote voertuigen’, aldus de minister. Yesilgöz roept boeren die onderweg zijn naar de Hofstad hun tractor daarom thuis te laten. ‘Trekkers worden in beslag genomen door de politie. Denk aan de veiligheid van alle mensen die vandaag naar Prinsjesdag komen.’ Zeker enkele tractoren zijn inmiddels in beslag genomen in Den Haag. Op verschillende plaatsen in en rond de Hofstad zijn boeren staande gehouden door de politie.

150 trekkers

Een aantal clubjes boeren uit het hele land was samen van plan om met ongeveer 150 trekkers naar Den Haag te komen. Dat zegt een boer uit Krimpenerwaard die met twintig anderen op het Malieveld is samengekomen. Een deel van de groepjes was in Den Haag aangekomen en werd teruggestuurd door de politie, een ander deel is afgebeld omdat ze hoorden dat ze Den Haag niet in mochten, zo vertelt de boer, die anoniem wil blijven. ‘Wij waren hier al om 05.00 uur. We werden tegengehouden door de politie en hebben onze trekkers in Rijswijk neer moeten zetten.’ Naast de boeren uit Krimpenerwaard ging het om een groep uit Kockengen (Utrecht), Leiden en ongeveer vijftig trekkers uit de buurt van Stroe, in de Gelderse Vallei, aldus de boer. Het was de bedoeling om de 150 trekkers in een linie neer te zetten bij de Lange Voorhout. ‘Om zo een statement te maken.’ Toch is het sommige boeren wel gelukt om met hun trekkers door te dringen tot de Hofstad. Op verschillende plekken in en rond het centrum van Den Haag staan dinsdagochtend groepjes met boeren met trekkers of andere landbouwvoertuigen, zoals op de Koekamp bij het Malieveld.

Demonstraties

Naast de boeren die naar Den Haag komen om te protesteren, hebben vijf groepen van tevoren aangekondigd dat ze een demonstratie houden tijdens Prinsjesdag. ‘En dat kan gewoon. Er zullen ook ongetwijfeld andere mensen zijn die hun mening laten zien of horen, en dat hoort er een beetje bij.’ Demonstranten moeten zich wel een beetje gedragen, vindt burgemeester Van Zanen. ‘Maar dat doen verreweg de meeste mensen ook.’

Hekken

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden om 13.00 uur vanaf Paleis Noordeinde naar de schouwburg. Voor het eerst sinds 2019 mogen er weer mensen langs de route staan. In 2020 en 2021 mocht dat niet vanwege het coronavirus. Koning Willem Alexander hield toen zijn troonrede in de Grote Kerk. De omgeving daarvan was met hekken afgeschermd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie