Advertentie

Groningen verdeeld over herindelingsadvies

De gemeentebesturen van Groningen reageren verdeeld op het advies van de Visitatiecommissie Bestuurlijke Toekomst Groningen om de huidige 23 gemeenten samen te voegen tot 6. Eemsmond vindt het advies niet ver genoeg gaan, Bedum juist veel te ver.

06 maart 2013

De gemeentebesturen van Eemsmond en van Bedum zijn het niet eens met het advies om de 23 gemeenten in Groningen terug te brengen naar zes. Eemsmond vindt vijf gemeenten voldoende. Bedum hekelt juist de grootschalige opschaling.

Herindelingsadvies

De burgemeesters van Stadskanaal, Vlagtwedde, Oldambt en Bellingwedde zijn positief over het herindelingsadvies. Zij gaan – met een aantal andere gemeenten −  op in de te vormen gemeente Oost-Groningen. Althans, als het aan de Visitatiecommissie Bestuurlijke Toekomst Groningen ligt.


Schaalvergroters winnen 

De schaalvergroters winnen het van de menselijke  maat, stelt een teleurgesteld college van Bedum in een reactie op het eind vorige week uitgebrachte advies van de visitatiecommissie. ‘De overheid komt daarmee erg ver van de burger te staan.’ De argumenten die de commissie gebruikt om voor herindeling te pleiten, gaan net zo goed op voor intensieve samenwerking tussen gemeenten, vindt het college bovendien. De huidige samenwerking zal door de discussie over herindeling worden gefrustreerd, vreest Bedum.

Bedum telt 10.502 inwoners en moet in de ogen van de visitatiecommissie opgaan in Hogeland; een van de zes gemeenten die Groningen uiterlijk eind 2017 moet tellen. In Hogeland zouden ook De Marne, Winsum, een stukje van Zuidhorn en een deel van Eemsmond  − exclusief het industrie- en havengebied −  moeten opgaan.

Eemsdelta niet opknippen

Het herindelingsadvies gaat het college van Eemsmond juist niet ver genoeg. Het gemeentebestuur pleit voor de vorming van vijf robuuste gemeenten. Met de nieuwe gemeenten Hogeland en Eemsdelta worden volgens Eemsmond twee relatief kleine gemeenten gevormd. ‘Deze oplossing is niet robuust en toekomstbestendig.’ De nieuwe gemeente Hogeland is zonder de Eemshaven financieel en kijkend naar inwonersaantal niet levensvatbaar. Het gemeentebestuur kiest voor een krachtige gemeente ‘Van Lauwerszee tot Dollard tou’.  Eemsmond is nooit voorstander van herindeling geweest, maar is zich ervan bewust dat er stappen moeten worden gezet.  


Verrast over knip Oldmabt

Een ‘vrij logische oplossing’, stelde burgemeester Baukje Galama van Stadskanaal in een eerste reactie op het herindelingadvies tijdens een uitzending van RTV Noord. ‘We kunnen met dit advies zeker verder. De raad is nu aan zet’, aldus burgemeester Erik Triemstra van Bellingwedde in dezelfde uitzending. Burgemeester Pieter Smit van Oldambt zei er verrast te zijn over het feit dat de gemeente wordt opgeknipt en deels bij de stad Groningen en deels bij Oost-Groningen wordt gevoegd, maar staat achter verdere opschaling. ‘De vraag is niet óf, maar hoe we het moeten gaan doen’.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Luppo / inwoner provincie Groningen
Welke raadsleden moeten in hemelsnaam een 100.000+ besturen. Zijn er mensen in onze provincie die dat aankunnen?? Laat staan dat er capabele wethouders te vinden zijn. Ik hou mijn hart vast.....
Harry Beinema / Raadslid
En weer draait een cognitief-politieke carrousel waar velen 'positief-kritisch' instappen om niet voor dom en kleinburgerlijk versleten te worden. En om een plekje te reserveren in het nieuwe openbaar bestuur, want daarin is straks voor critici geen plaats. Daarom zijn werkelijk onafhankelijke mensen nodig om een holisitische visie op deze nieuwe carrousel te geven. Eén ding weet ik slechts: nagenoeg élke schaalvergroting in Nederland heeft lagere kwaliteit, lagere betrokkenheid, hogere kosten en grotere schandalen aan de top met zich meegebracht.
Fred (ambtenaar) / ambtenaar
De bestuurders in de provincie Groningen gunnen elkaar het licht in de ogen niet. (eindrapport Visitatiecommissie blz 9 samenvatting).

Een goed voorbeeld is de Rud vorming. 2 kostbare jaren later (en inzet van vele manuren vanuit de diverse uitvoeringsorganisaties) zijn onze bestuurders nog "in gesprek" over de in te brengen taken en de vestiging van de Rud. Als dit de voorbode moet zijn op de vooravaond van de discussie over het eindrapport van de Visitatiecommissie, dan houd ik mij hart vast. Ik weet dan zeker dat 2017 bij voorbaat niet gehaald wordt... Jammer, het brengt veel onrust met zich mee.

Een boodschap aan onze bestuurders: "Bepaal gezamenlijk de welbekende stip aan de horizon, graag wel allemaal dezelfde kant opkijken! Maak weloverwogen een strategische keuze. U weet allen dat u niet alleen de broek kunt ophouden!
Fred / Ambtenaar
De RUD komt in Veendam, wat betreft de vorming van RUD's loopt men in de provincie naar mijn idee juist redelijk voor (danwel op schema) ten opzichte van andere regio's.



Herindeling:

Eemsmond vreest voor het verlies aan inkomsten wat betreft de Eemshaven, maar wie zegt dat over vijf jaar de Eemshaven nog steeds een 'melkkoe' is. Het zou mij niet verbazen dat het in de Eemshaven in de toekomst nog wel eens weer net zo rustig kan worden als bijvoorbeeld 15-20 jaar geleden...
Flip Zolderman
We zijn als burger het gepruts van de vele goedwillende amateurs in te kleine gemeenten zo langzaamaan wel goed zat - er is gewoonweg teveel mis gegaan, juist ook in Groningen. Dus wie weet wordt het allemaal wat professioneler straks, al hou ik mijn hart vast, want konkelen kunnen ze als de besten...
Niek / jurist
Wat ik niet snap is dat de Grunnigers niet doorpakken wat ze anders meestal wel doen. Namelijk 1 gemeente Groningen maken. Er komt straks toch een provincie Achterijssel (Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Noordoostpolder). Dit bespaart enorm veel bestuurlijke kosten en ambtelijke inzet.
Bertus
Om eens een steen in de vijver te gooien: waarom worden taken die een gemeente kennelijk niet (alleen) aankan niet simpelweg bij de provincie belegd (die moet dan natuurlijk niet verder opgeschaald worden)? Op het gebied van de taken van de RUD lijkt me dat al helemaal geen probleem. Goed, je moet kunnen hebben dat iemand anders het voortaan voor het zeggen heeft, maar verder zie ik het probleem niet... Al dat geherstructureer kost veel tijd en geld, terwijl de bestuurslaag van het kennelijk meest geschikte formaat er al is. En het is democratischer dan al die regioverbanden waar de burger geen zicht op heeft en niks over te vertellen heeft.
Tom / directeur
Maak van Groningen één gemeente! Het motief bij grootschalige herindeling dat de overheid te ver van de burger komt af te staan is in deze tijd niet meer afhankelijk van bestuurlijke schaal, maar van de manier van werken.

De taken van de provincie kunnen dan gewoon geïntegreerd worden. Dat scheelt een hop bestuurlijke drukte. Ik weet, het is even wennen, maar het kan echt.
N Joostens
Laten we vooral ook even vaststellen dat de provincie Groningen en de gemeente Groningen zoveel veronderstelde bestuurskracht hebben dat het beschamend is dat juist zij er bestuurlijk een zootje van maken. Goedwerkende gemeenten worden nu in de mangel gegooid en op basis van onzinnige argumenten tot fusie aangezet.
Advertentie