Advertentie

PVV-Statenlid Jitske Eizema uit fractie gezet

Het Friese PVV-Statenlid Jitske Eizema is uit de PVV-fractie gezet. Dat liet een woordvoerster van de Partij Voor de Vrijheid woensdag weten. Over het hoe en waarom wil de partij niets zeggen. ,,Dat is zo afgesproken met mevrouw Eizema", aldus de woordvoerster.

10 juni 2015
Voorkeursstemmen
Eizema werd met voorkeurstemmen gekozen en kwam zo ondanks de zevende plaats op de lijst in de vier man sterke fractie terecht. Volgens Eizema heeft fractievoorzitter Max Aardema vanaf het begin een hetze tegen haar ontketend. 'Hij heeft zitten graven in mijn verleden en heeft zelfs m'n ex benaderd', aldus Eizema. De verkregen informatie zou Aardema wijd en zijd hebben verspreid. Tijdens fractievergaderingen deelde Aardema bovendien privécorrespondentie van Eizema met de rest van de fractie. 'Het waren vervelende vergaderingen waarin ik onheus werd bejegend, aldus het Statenlid.

Niet langer gewenst
Eizema ontving dinsdag een brief waarin staat dat de fractie niet verder met haar wil en dat ze haar zetel beschikbaar moet stellen aan de partij. 'Met dit besluit delen wij u voorts mede dat uw aanwezigheid in de fractiekamer van de PVV in het provinciehuis niet langer gewenst is'.

Eigen partij 

Het Statenlid is niet van plan haar zetel op te geven. Ze begint een eigen politieke partij, de Friese Vrijheids Partij. 'Dat recht heb ik. Mensen hebben op mij gestemd, zegt Eizema woensdag tegen het ANP. De politieke koers zal ongeveer dezelfde zijn als die van de PVV, maar dan nog wat harder op bepaalde onderwerpen.

Het is niet de eerste keer dat er onrust is ontstaan bij de PVV Friesland. De Friese PVV kreeg vier zetels bij de Statenverkiezingen in 2011. Eén van de Statenleden, Jelle Hiemstra, stapte na een half jaar al op, omdat hij zich niet konden vinden in de harde anti-islamkoers van de partij. In maart keerden twee leden van de PVV-fractie de partij de rug toe om de 'minder-minder-uitspraken' van Geert Wilders. Het ging om fractievoorzitter Otto van der Galiën en Pieter Buisman. Alleen fractievoorzitter Aardema bleef uiteindelijk over. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem / AS
Wat leuk! Meestal stappen de mensen zelf op bij de PVV...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Willem / AS
Wat leuk! Meestal stappen de mensen zelf op bij de PVV...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie