Advertentie

Commissaris Drenthe woest over extra opvang Oranje

Schermutselingen na afloop van de aankondiging van staatssecretaris Dijkhoff aan de gemeente Midden-Drenthe nog eens 700 vluchtelingen op te vangen op een leegstaand vakantiepark.

06 oktober 2015

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de gemeente Midden-Drenthe opgedragen zevenhonderd asielzoekers extra op te vangen in het dorp Oranje. De gemeente en provincie zijn niet blij dat de bewindsman eerder gemaakte afspraken daarover aan zijn laars lapt. Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar is woedend.

Geen overleg
'Vanuit mijn rol zie ik toe op de kwaliteit van het openbaar bestuur. Wat hier gebeurt, is niet te begrijpen en draagt zeer zeker niet bij aan draagvlak en bereidheid onder inwoners om asielzoekers op te vangen. Oranje vangt met hulp van inwoners, verenigingen en ondernemers al meer asielzoekers op dan te dragen is in dit dorp. In Drenthe doen gemeenten hun best om onder enorme tijdsdruk, in afstemming met inwoners, zo veel mogelijk asielzoekers op te vangen. Dat dit aantal wordt verdubbeld zonder fatsoenlijk overleg is niet te begrijpen. Wij gaan hierover graag in overleg met de staatssecretaris.'

Escalatie
Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad van de Drentse plaats dat er maximaal zevenhonderd asielzoekers zouden opgevangen mogen worden in vakantiepark Speelstad Oranje. Daar komen nu zevenhonderd vluchtelingen bij. In het dorp zelf wonen circa 150 mensen. Dijkhoff kwam dinsdagavond uitleg geven in Oranje maar dat liep totaal uit de hand.
 
Geen balans 

Burgemeester Ton Baas van Midden-Drenthe begrijpt de opgelopen emoties en betreurt de gang van zaken. 'We hadden de balans gevonden en dat wordt bij pennenstreek teniet gedaan', zei hij over het dwingende besluit van Dijkhoff. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Men kan het Dijkhof niet kwalijk nemen eigenlijk. Hij riep niet als: Merkel, dat iedereen hier welkom was- en dat wij dat wel aan konden. Een groep vluchtelingen opvangen moet kunnen. Maar het worden er gewoon te veel. En dan moet je soms toch ff ad hoc besluiten nemen, kan niet anders.En verder: als er zo ontzettend veel komen ? Dan moet je een schifting willen maken tussen de werkelijke vluchtelingen en de immigranten. Vrouwen en kleine kinderen kun je bijna altijd toelaten. Op de rest moet je een screening loslaten- en ja, dan is het niet uitsluitbaar dat je groepen terug moeten sturen. Maar dat dan wel ten faveure van de vluchteling die werkelijk en echt vluchteling zijn.Makkelijk is dit niet, want ook bij immigranten en gelukszoekers blijft het toch altijd om mensen gaan. Maar toch, degenen die niet... echt werkelijk vluchteling zijn, die werkelijk moeten vluchten voor oorlog en geweld- en werkelijk voor hun leven te vrezen hebben, tsja, bij hen zouden sentimenten (helaas misschien, dat wel) toch op een lager pitje moeten staan.Met zulke grote aantallen, moet je gewoon soms hard zijn. En moet je hard zijn ? Dan liever dus niet tegen degenen die dus (nogmaals) werkelijk en echt vluchteling zijn.

Flipper
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Koos / staffunctionaris
Wat ik minstens net zo erg vindt is de crisis noodopvang. Die duurt 72 uur. Zon'n beetje alle gemeenten hebben aangegeven dat best te willen doen. En dan begint het gezeul met mensen en materialen (bedden, beddengoed etc.).En als dan die 72 uur om zijn dan heeft het gemeentebestuur niet het lef om te zeggen je mag nog 72 uur blijven (als het COA daarom vraagt, want die zitten echt omhoog).

Na het politiek correcte opvangen gedurende 72 uur krijgen de vluchtelingen (ook ik bedoel de echte, de gezinnen met nog vaak jonge kinderen) een schop en kunnen ze weer getransporteerd worden naar de volgende crisis noodopvang.

Want het COA is overbelast en krijgt het niet voor elkaar om definitieve opvang te realiseren.Dan heeft Dijkhof dus gelijk. Om het gezeul met vluchtelingen door heel Nederland van de ene politiek correcte crisis noodopvang van 72 uur naar de volgende te voorkomen, moet je maatregelen nemen.

En onze maatschappij bestaat echt niet alleen uit tegenliggers. Het is roerend te zien hoeveel hulp er komt als inwoners van een gemeente door hebben dat het (deels) om gezinnen met (jonge) kinderen gaat.Mijn oproep aan gemeentebesturen is dan ook:Zog voor langduriger opvang van met name gezinnen met kinderen!

En als de gemeenten dat niet voor elkaar krijgen: Staatssecretais of Minister: Regel het dan maar over de hoofden van de lagere overheden heen. Die zijn zo bang voor hun vermeende kritikasters (een paar zeer ultra rechts brullende onbenullen, die ze eens een paar keer van de ene naar de andere noodopvang zouden moeten slepen: wedden dat ze geen oog meer dicht doen).Of je dan zo'n klein dorpje als Oranje met zo veel vluchtelingen tegelijk moet opzadelen is overigens dan weer de vraag.Ik kan mij voorstellen dat er plaatsen voldoende zijn in Nederland waar met enige improvisatie een langduriger opvang van enige duizenden vluchtelingen mogelijk moet zijn.Hoeveel kantoorpanden staan er ook al weer niet leeg??

Bedrijfspanden worden ook bij bosjes gesloten. Kom op gemeentebesturen: wees eens creatief en help zoeken naar locaties voor de echte vluchtelingen!Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
D. Renthe / inwoner Midden Drenthe
'Als je vindt dat het zo moet, kom je hier zelf maar om dat te vertellen. Ik breng een ander zijn boodschap niet over'. Dat waren de woorden van burgemeester Toon Baas van Midden Drenthe. Petje af voor deze burgervader die afspraken maakt met inwoners van Oranje (140 inwoners) om maximaal 700 vluchtelingen op te vangen. Het is dan onverkoopbaar er nog eens 700 vluchtelingen bij te zetten in zo'n klein dorpje.

1 Oranjenaar op 10 vluchtelingen. De nederlandse politiek is compleet gek geworden.

Sinds de EU is Nederland geen baas meer in eigen huis. Diep triest.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Ik ben blij dat ook Klaas Vaak (7 oktober 2015: 07:39) met vluchtelingen, de echte werkelijke vluchteling bedoeld. Want dan (dus nu) kan ik een eind met z'n verhaal meegaan.

Flipper
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
henk bongers / burger
@2eKamertweets Hoe lang laten jullie het kabinet en het coa doorsukkelen met de plaatsing van vluchtelingen
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Kees / Polderaar
Dijkhof kan misschien ook niet anders vanuit de rijksoverheid. De onbetrouwbare overheid. De reactie vanuit de bewoners vanuit Oranje om Dijkhof in elkaar te rammen snap ik ook wel. Maar dat is af te keuren en hoort ook niet, de man doet natuurlijk ook zijn werk. maar als je op schaalgrootte deze verhoudingen op de inwoners van de stad Amsterdam loslaat heb je ongeveer 9 miljoen asielzoekers in de hoofdstad... Hoezo ontwrichtend. Ik heb geen voorkeur voor rechtse Geert maar aan de andere linkse kant Alexander Peggol en Hans Spektrui, daar gaan we ook aan ten onder.

Kabinet, de echte vluchteling is welkom, maar de rest, op de boot terug. Succes.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
t. faber / gepensioneerd
De overval op Oranje bewijst wederom - zie ook de maffiapraktijken omtrent de aardgaswinning en z'n consequenties - dat men in politiek Den Haag geen enkele boodschap heeft aan die boeren daar in het hoge noorden (zoals dat in de randstad heet). Dit is binnenlands kolonialisme ten top.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie