Advertentie

Haven Antwerpen krijgt speciaal politiekorps

Net als Rotterdam kent Antwerpen een opmars van het drugsgerelateerde geweld.

Politielint in de haven van Antwerpen
Shutterstock

Om de stijgende drugsproblematiek in de Antwerpse haven in te dammen, krijgt de Federale Scheepvaartpolitie een gloednieuw havenbeveiligingskorps. Dat korps gaat 70 beveiligingsagenten, 7 inspecteurs, 8 hoofdinspecteurs en één commissaris tellen.

Inkomensconsulent

BMC
Inkomensconsulent

Accountant | consultant voor de overheid

BMC
Accountant | consultant voor de overheid

Opmars

De oprichting van het korps maakt deel uit van de versterking van de Scheepvaartpolitie in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Net als Rotterdam kent Antwerpen een opmars van het drugsgerelateerde geweld.

Kerncentrale

Het nieuwe havenbeveiligingskorps moet straks het hele havengebied bewaken en zal gericht patrouilleren en zichtbaar aanwezig zijn op het terrein. Een belangrijk onderdeel van hun opdracht is het arresteren van criminelen die op een illegale manier de haven binnendringen en drugs uit containers trachten te halen.

In afwachting van het volledig operationeel zijn van het korps, zet de Federale Politie sinds begin mei al tijdelijk 50 agenten extra in bij de Scheepvaartpolitie. Het gaat om mensen die normaal gezien belast zijn met de beveiliging van de kerncentrale in Doel. Die taak is begin deze maand door Defensie overgenomen.

Uithalers

Belgisch minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden benadrukt dat het project meer dan nodig is. ‘We zetten meer ‘boots on the ground’ in om onze haven te beveiligen, uithalers te vatten en de drugsvangsten te verhogen’, aldus de minister. ‘De Haven van Antwerpen is als één van de grootste Europese havens een draaischijf voor de wereldhandel en een belangrijke levensader van onze economie. Drugscriminelen maken misbruik van dit logistieke platform en daar moeten we onze haven en onze straten tegen beschermen.’

Verdubbeling

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 70 drugsgerelateerde arrestaties verricht. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen kende in 2022 een steile opmars van het druggerelateerde geweld in de Antwerpse regio. De aanleiding is volgens de FGP steevast te herleiden tot de georganiseerde drugstrafiek, waarbij de opdrachtgevers en hun uitvoerders opereren vanuit het buitenland.

Nederlandse politie

Om criminelen die zich inlaten met invoer en verkoop van verdovende middelen een halt toe te roepen, bundelt FGP
Antwerpen krachten met verschillende partners. In 2022 rolden het Maritiem Informatie Kruispunt en de Nederlandse politie een organisatie op die grote partijen cocaïne dropte voor de Belgische kust.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 10 van deze week (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie