Het vertrouwen van de burgers in de overheid staat fors onder druk. Van een vertrouwensbreuk is geen sprake, maar de overheid moet wel investeren om het vertrouwen van burgers te winnen. Dat stelde de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer woensdag bij de presentatie van zijn jaarverslag 2011.
Vertrouwen van burgers in overheid onder druk
Het vertrouwen van de burgers in de overheid is zwak. Van een vertrouwensbreuk is geen sprake, maar de overheid moet wel investeren om het…
Nieuwe wetten
,,Effectieve communicatie tussen overheid en burger, snel herkennen van opkomende spanningen en conflicten en deze praktisch oplossen, doen dat wel. De Tweede Kamer zou daarom niet alleen aan nieuwe weten en regels moeten denken. Die neiging heeft de politiek nu wel’’, zegt Brenninkmeijer.
Nummertje
De overheid zou op haar beurt bovendien veel meer vertrouwen moeten hebben in burgers en werk moeten maken van een behoorlijke dienstverlening. ,,De burger is voor veel overheidsdiensten een nummertje geworden, terwijl het leven van de burger steeds meer en vaker wordt bepaald door wetgeving en regels van die overheid.’’ Dat leidt tot spanning in de onderlinge relatie, ook omdat veel wetgeving is gebaseerd op wantrouwen van de overheid in de burger. Zo is wetgeving rond sociale zekerheid zo strikt geregeld dat ook op een kleine overtreding een zware sanctie of repressie staat, aldus Brenninkmeijer.
Tegenstellingen
Dat het vertrouwen onder druk staat, heeft volgens de ombudsman onder meer te maken met het huidige economische klimaat, maar ook met de grote politieke tegenstellingen. Het is volgens Brenninkmeijer goed dat het kabinet laat zien welke daden het stelt. ,,Maar alleen daden stellen is niet genoeg. Mensen moeten goed geïnformeerd worden. De overheid, bijvoorbeeld de Belastingdienst of het UWV, moet uitleggen waarom mensen iets moeten terugbetalen. En niet alleen omdat de computer dat meldt.’’
Simpelere wetgeving
Veel wetgeving is voor de burger ook veel te ingewikkeld. Dat komt onder meer doordat wetsvoorstellen in de politieke arena van de Tweede Kamer worden aangepast. Brenninkmeijer pleit dan ook voor simpelere wetgeving. ,,Dat is moeilijk'', realiseert hij zich. ,,Maar het is wel mogelijk. Het vraagt discipline.'' Als voorbeeld geeft hij de wetgeving rondom de verlenging van het rijbewijs voor 70-plussers. ,,Het CBR krijgt daar veel klachten over, want die is onduidelijk. Wie draait bijvoorbeeld op voor de kosten van de medische test? Het kabinet moet niet alleen vooruitkijken en nieuwe regels verzinnen, maar ook terugkijken en kijken wat beter kan.''
Lees ook de whitepaper 'Vals vertrouwen'.
Veel wetgeving is voor de burger ook veel te ingewikkeld. Dat komt onder meer doordat wetsvoorstellen in de politieke arena van de Tweede Kamer worden aangepast. Brenninkmeijer pleit dan ook voor simpelere wetgeving. ,,Dat is moeilijk'', realiseert hij zich. ,,Maar het is wel mogelijk. Het vraagt discipline.'' Als voorbeeld geeft hij de wetgeving rondom de verlenging van het rijbewijs voor 70-plussers. ,,Het CBR krijgt daar veel klachten over, want die is onduidelijk. Wie draait bijvoorbeeld op voor de kosten van de medische test? Het kabinet moet niet alleen vooruitkijken en nieuwe regels verzinnen, maar ook terugkijken en kijken wat beter kan.''
Lees ook de whitepaper 'Vals vertrouwen'.
Lees ook de
'.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
"Het vertrouwen van de burgers in de overheid staat fors onder druk". Er gaat dus te veel mis, anders zou dat niet de conclusie zijn van zo'n onafhankelijke deskundige met de beste helikopterview van ons land. Wat vinden wij als Henk&Ingrid ervan?
Je kunt zoveel regels en codes maken als je nuttig acht vanuit de wettelijke taak voor politici en ambtenaren maar ook hier is de handhaving belangrijk. Handhaving van bestuurlijke integriteit en behoorlijkheid moet nóg meer naar de voorgrond. Net als bij kinderen is er maar één remedie die verbeterend en vervolgens duurzaam preventief vruchten afwerpt bij de gewenste opvoeding: gekozen bestuurders en benoemde ambtenaren die wanpresteren en soms zelfs de burger bedriegen en beliegen worden duidelijk en hard aangepakt door de overheid zelf, want de burger kan het niet.
Als het zelfreinigend vermogen van de overheid niet waar mogelijk wordt verbetert is het veelgehoord verwijt dat de politiek wollig en onbetrouwbaar is, waardoor mensen erop afknappen, niet uit te bannen.
In deze tijden van polarisatie, aangejaagd door de (geld)macht van de media, driegen journalisten en advocaten welhaast belangrijker of populairder te worden of - zo u wilt - te blijven dan fatsoenlijke politici die land, provincie of gemeente willen dienen, en niet primair voor zichzelf want ga er maar eens aan staan. Als er dan geen beter lik-op-stuk-beleid komt voor foute bestuurders en ambtenaren waardoor men elkaar niet meer zo makkelijk dekt als het fout gaat wordt de neerwaartse spiraal die de N.O. aantipt geen halt toegeroepen.
Dan zal ook de kwaliteit van de instroom van politici niet verbeteren want met opleiding èn ondernemende ambitie kijkt menigeen nou toch wel uit als hij/zij carrièrekansen heeft toch?
Een zeer belangrijk taak vinden wij dus weggelegd voor O.M. en Justitie: waar de politiek zelf verzaakt in te grijpen kunnen aangiften en/of vorderingen over misstanden en malversaties in de publieke dienst niet hard genoeg te worden aangepakt, dus met de maximale straffen. Lik op stuk voor foute bestuurders en ambtenaren in plaats van een verrot systeem waarin respectabele mensen als bv. Fred Spijkers jarenlang tegen de bierkaai moeten vechten voor recht en rehablilitatie, om maar eens een duidelijk voorbeeld te noemen. Wat dat soort dossiers de overheid kost aan belastinggeld en verlies van vertrouwen van de burger!! Je zult als aspitant-bestuurder onderhand wel waken om tot dat gilde toe te treden. A bloody shame!, zou Pim erachteraan roepen.
En verder: niet de burger moet met een nummertje of op afspraak maar afwachten of en hoe hij geholpen gaat worden maar de dienstverlener moet terug in de houding, harder lopen, en blij zijn om een burger te mogen dienen, in plaats van die burger (soms) maar lastig te vinden. Niet zijn best doen maar zijn uiterste best. Een hoop mensen, vooral back-office, lijken te zijn vergeten dat de burger belangrijker is dan het ambtelijk persoontje zelf.
Alleen een overheid die ook bij zichzelf de broekriem aanhaalt en door duidelijkheid en consequent handelen respect of zelfs bewondering afdwingt kan aanspraak maken op het vertrouwen van de burger. Onze hoogste bestuurders horen voorop te gaan in de strijd en het goede voorbeeld te geven, van welke politieke kleur dan ook, en de regering probeert het momenteel. Geen slappe knieën, hulde. Bijkomend voordeel: als dat zo doorgaat raakt uiteindelijk iedere joker-journalist met mico en camera die eens even wat stennis zal komen schoppen aan het Binnenhof zelf gedoemd tot clownesk figuur, waar je als bestuurder geen cursus meer voor hoeft te volgen om daar tegenover overeiend te blijven. Journalistiek als bijdrage voor democratische controle is hard nodig want kan het vertrouwen juist mee versterken maar clownjournalisten zijn just for fun, dus voor de duidelijkheid voortaan beter het rode dopje op de neus, dan zijn ze even belachelijk als het dolend volk dat onze pleinen bevolkt en bevuilt met tenten en andere troep. Aanpassen of wegwezen want jullie halen het vertrouwen van de rechtgeaarde belastingebetaler in de politiek óók mee naar beneden.
Alex Brenninkmeijer is een volslagen corrupte figuur die is aangesteld door de tweede kamer. Gezien zijn achtergrond moet de man er van op de hoogte zijn dat tegenwoordig meer dan de helft van alle misdaad in ons land uit het misbruik maken van bevoegdheden (overheidscriminaliteit, zie internet!) bestaat. Hij weet dus dat de Nederlandse overheid een grotere bedreiging voor de Nederlandse samenleving is dan alle "gewone" misdaad in ons land bij elkaar. Het directe gevolg van overheidscriminaliteit is natuurlijk verminderd vertrouwen in de overheid. Overheidscriminaliteit is een vorm van georganiseerde misdaad waarbij het gemeenschapsgeld met bakken de lucht in gaat. De deelnemers aan deze zorgvuldig verzwegen criminaliteitsvorm zijn de gevangenen van hun inkomen. Ook Brenninkmeijer bewaard hier willens en wetens het diepste stilzwijgen over alsmede over het feit dat Nederland heimelijk wordt geregeerd door haar grootste duurzame bedreiging: de Nederlandse overheid. En met dit stilzwijgen valt de heer Brenninkmeijer als een volslagen corrupt individu door de mand.
Beste lezers. Onze Overheid in ontbindende fase!. Politieke spelletjes, corruptie, misbruik praktijken. Het stinkt langzamerhand van alle kanten. De bevolking word niet serieus genomen. Foute bestuurders worden beschermd.!. Zieke geesten die ons Nederige landje besturen!. Klokkenluider die willens en wetens de dood in word gejaagd . Volledige gezinnen worden bedreigd gepest vernederd en als men de kans krijgt uitgeroeid. Onze Rechtstaat geplunderd!. Een Overheid die zijn bevolking niets in tel heeft. Leugens list bedrog corruptie en fraude voeren de boven toon!. Nederland corruptie land nummer 1. De bom staat op barsten!. Wat gij niet wil dat u geschied. Politiek Den Haag, schaam u!. Henri Okken staat op de moord lijst van de Drentse bestuurders, maar laat zich niet het zwijgen opleggen door deze criminele Drentse (Maffia. Vriendelijke groet, Klokkenluider misbruik praktijken gehandicapten bij Alescon Hoogeveen, Drenthe.