Regelzucht
Dat zegt hoogleraar criminologie Henk van de Bunt deze week in het Erasmus Magazine, het opinieblad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Volgens Van de Bunt lijdt de overheid aan 'gedetailleerde regelzucht, voortkomend uit de wens allerlei risico's in te perken'.
'Kredietcrisis leidt tot meer regels en controle'
De kredietcrisis zal leiden tot meer regels en meer controle. Naarmate de onzekerheid over welvaart en welzijn toeneemt, groeit de behoefte…
Toeval
Hij stelt dat er geen bereidheid meer is te accepteren dat onheil ook gewoon kan berusten op toeval of pech. 'Maar de vraag is of het wel zo verstandig is om je toevlucht te zoeken in meer regels. Regels kunnen de maatschappelijke werkelijkheid namelijk niet beïnvloeden', aldus de professor.
Betutteling
Van de Bunt constateert dat er in Nederland steeds meer sprake is van betutteling. 'Er is een duidelijke breuk met het recente verleden. Twintig, dertig jaar geleden was betutteling uit den boze. De overheid mocht vooral geen zedenmeester zijn. Nu neemt de overheid de verantwoordelijkheid om elk risico terug te dringen. Kijk maar naar het rookverbod: een vergaande inbreuk op de individuele vrijheid van burgers.'
Kruistocht
Van de Bunt noemt de drang naar meer regels en meer controle op bedrijven om verder onheil te voorkomen een 'kruistocht tegen risico's.' 'We raken steeds meer in de ban van de wens om risico's te beheersen. Maar het probleem is dat je nooit weet wat het effect is geweest van je maatregelen. Er zit geen rem op. We geloven steeds meer in het preventieve karakter van verbieden. Dat is wel een gevaarlijke situatie', vindt hij.