Zeker 13 Amsterdamse coffeeshops hebben een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Amsterdam. Ze zijn het niet eens met de gewijzigde openingstijden die burgemeester Eberhard van der Laan per 1 januari heeft ingevoerd, liet hun advocaat Maurice Veldman vrijdag weten. Op 9 januari staan ze tegenover elkaar bij de rechtbank in Amsterdam.
Amsterdamse coffeeshops dagen gemeente voor rechter
Ze zijn het niet eens met de gewijzigde openingstijden die burgemeester Eberhard van der Laan per 1 januari heeft ingevoerd.
Te dicht bij een school
De coffeeshops behoren tot de groep zaken die de komende jaren geleidelijk aan moeten sluiten omdat ze te dicht bij een school liggen. Van der Laan had besloten dat de coffeeshops doordeweeks overdag niet open mogen zijn om het softdrugsgebruik onder scholieren tegen te gaan. Pas vanaf 18 uur zouden de deuren open mogen zijn.
Geen redelijke overgangsregeling
De coffeeshophouders vrezen voor financiële schade en zeggen dat ze meer tijd nodig hebben, bijvoorbeeld voor de afvloeiing van personeel. Ze menen dat ze het veel te laat te horen hebben gekregen, waardoor ze zich niet konden voorbereiden op de nieuwe openingstijden. Veldman: ,,Ze hoorden het pas 6 weken geleden. Er was geen redelijke overgangsregeling.''
Besluit uitgesteld tot uitspraak
Tijdens de rechtszaak eisen ze dat de burgemeester het besluit uitstelt en zorgt voor een goede overgangsregeling. Van der Laan heeft het besluit in ieder geval al uitgesteld tot 23 januari, wanneer de rechter uitspraak doet. Volgens de gemeente moeten 28 coffeeshops de komende jaren sluiten omdat ze binnen 250 meter van een school voor voortgezet- of middelbaar beroepsonderwijs liggen. Op 1 juli moeten de eerste tien coffeeshops het voor gezien houden. Op 1 januari 2016 zijn de laatste zaken aan de beurt.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ooit liep Nederland voorop, maar dat is nu definitief geschiedenis. Eind vorig jaar is Uruguay gestart met de legale verkoop en teelt van cannabis en sinds 1 januari is Colorado gevolgd (nota bene één van de VS, waar men jaren geleden de hopeloze war on drugs is begonnen). De Staat Washington volgt naar alle waarschijnlijkheid binnenkort. En wat doen wij? Legitimatieplicht, beperking verkooptijden, sluiting etc. Het wordt hoog tijd dat het fossiel Opstelten zijn paternalistische opstelling laat varen en het voorbeeld van de Amrikaanse landen volgt. Het gevolg zal zijn dat het uit de criminele sfeer wordt gehaald (veel minder politie-inzet), er werkgelegenheid bijkomt en er zowel accijns als BTW kan worden geheven. Tel uit je winst.
Helemaal met je eens, Willem. Maar ik vrees dat Opstelten BB -en waarschijnlijk ook geen dagbladen- leest of op andere wijze nieuws tot zich neemt. Althans, daar laat hij niets van merken.