Advertentie

EU-Troonrede: 140 miljard naar energie-armen

De Europese Unie heeft het helemaal gehad met de graaicultuur bij energiebedrijven. Hun winsten worden afgeroomd, zo is het plan.

14 september 2022
EU wil megawinsten energieproducenten afromen

140 miljard kan de Europese Unie afromen aan energiewinsten en herverdelen naar de energie-armen. Dat deelde Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen mee in haar State of the European Union, de jaarlijkse troonrede van de chef van de Europese Commissie.

Brussel wil woekerwinsten van energieleveranciers afromen door middel van een winstbelasting en verder moeten olie- en gasproducenten een zogeheten ‘solidariteitsbijdrage’ leveren van 33 procent op de overwinst. Hoge winsten bij wind- en zonne-energieproducenten wil de Europese Commissie voorkomen door een maximaal afzetbedrag van 180 euro per megawattuur op te leggen. Alles wat door de producenten daarboven wordt verdiend, moeten ze aan de EU afstaan.

'Oorlog tegen onze energie'

De Europese Unie wil ingrijpen op de energiemarkt omdat die niet meer functioneert vanwege Russische manipulaties. ‘De Russen verbranden het gas liever dan dat ze hun contracten nakomen. De oorlog in Oekraïne is ook een oorlog tegen onze energie en onze waarden,’ aldus Von der Leyen.

De EU importeerde afgelopen jaar 40 procent van het gas uit Rusland, nu is dat nog 9 procent. De Europese Commissie werkt aan plannen om de prijsvorming op de gasmarkt te veranderen, aan een task force met Noorwegen om daar meer energie te betrekken en aan staatssteunregels voor energiebedrijven.

Energie besparen

Europa zal volgens haar energie moeten besparen. Ze haalt een Italiaans voorbeeld aan van Italiaanse keramiekfabrieken waar werknemers hun werk in de zeer vroege ochtend doen om te profiteren van lagere energieprijzen. Von der Leyen zei ook dat het werk aan hernieuwbare energie een weg uit de crisis biedt: ‘Een les die uit de oliecrisis in de jaren zeventig niet getrokken is, is dat fossiele brandstoffen juist het probleem waren.’

Meer democratie

Verder pleitte Von der Leyen in haar toespraak voor meer democratie en de bescherming daarvan. Zo moet Europa meer gaan doen tegen beïnvloeding van onze democratieën door autocratische landen die met fondsen instituten financieren die de Europese waarden ondermijnen. Hun desinformatie vloeit van internet naar de universiteiten. Ze noemde daarbij een inmiddels gesloten onderzoeksinstituut naar mensenrechten van de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat door China gefinancierd instituut deed mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren af als ‘geruchten’.

Rechts-extremisme

Vanwege ondermijning van onze democratie door buitenlandse invloed komt de Europese Commissie met een Verdediging van democratie-pakket om ‘paarden van Troje’ te voorkomen. Volgens de Amerikanen heeft Rusland wereldwijd inmiddels 300 miljoen dollar gestoken in het beïnvloeden van verkiezingen, meldde de ARD vanochtend. Stichtingen in Brussel werden als draaischijf gebruikt voor het betalen van rechts-extreme kandidaten, wist de Duitse omroep te melden.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
De EU en eigenlijk alle samenlevingen worden geleid door ideologie. Wat energie betreft door de neo liberale ideologie. En dus niet door ratio. Een vrije energiemarkt kan ook rationeel zijn en een centraal geleide en gereguleerde energiemarkt ook. We moeten ons laten leiden door ratio en niet door ideologie en emotie. En dat is lastig of misschien wel onmogelijk. In ieder geval, er gebeurt nu iets. De motivatie van de politiek hiervoor? De betoging in Praag en daardoor angst voor het verder afbrokkelen van de Unie. Nu de EU in staat is gebleken om iets in het energie dossier te doen, wachten nog meer uitdagingen, zoals Euro en Asiel. Beide kunnen een splijtzwam worden. Niet ingrijpen en niet meegaan met de wens van de bevolking en volledig vasthouden aan ideologie en dogmatiek zullen de EU doen afbrokkelen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
P. Smit
De idioten in Brussel klagen steen en been over het gedrag van Putin maar doen net alsof stoppen gasleveranties zijn schuld is en dat hij manipuleert.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hielco Wiersma
Dat er energieplafonds worden gerealiseerd -als dat al mogelijk is- kan ik me nog voorstellen.
In Nederland gaat er echter via belastingen en btw e.d. al ca. 2/3 van de energieopbrengsten (producenten, gebruikers) richting Overheid.
Wat is eigenlijk overwinst voor een bedrijf? Sommige bedrijven moeten nodig meer vergroenen, maar hadden recent nog te maken met enorme verliezen waardoor aandeelhouders hun echt niet buitensporige dividend vrijwel structureel met 75% zagen afnemen. Gaan Overheden dan ook extra compenseren als er buitensporige verliezen bij bedrijven ontstaan?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie