Overslaan en naar de inhoud gaan

Ombudsman: 'Fusies mogen niet ten koste van burger'

Alex Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman, waarschuwt het nieuwe kabinet voor te veel beleidsdruk, onder andere door de fusies bij…

Grootschalige gemeentelijke herindelingen zoals die voorgesteld zijn in het regeringsakkoord van het nieuwe kabinet moeten niet ten koste gaan van de burger. Dat stelt de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer. Hij ziet voor gemeenten een rol weggelegd om er voor te zorgen dat de burgers niet de dupe worden van beleidsdruk van het nieuwe kabinet.

Wat is het probleem?

‘Er is al jaren sprake van te veel regeldruk: constante veranderingen van het beleid dat snel moet worden uitgevoerd. Kijk bijvoorbeeld naar de Wet werken naar vermogen. Eerst wordt zo’n wet in gang gezet, later weer stopgezet en nu zul je zien dat er weer vaart in komt. Een duw- en trekbeweging zoals die is niet praktisch. Of bijvoorbeeld naar de digitalisering van het UWV, dat moet dan snel, waardoor het niet goed gebeurt.’

Hoe is dat voor gemeenten?

‘Mijn perspectief is dat van de burger, maar ik zie wel dat gemeenten vaak geen ruimte en tijd krijgen om tot een goede uitvoering van nieuw beleid te komen. Dus als gemeenten straks veel moeten gaan hervormen heeft dat tijd nodig, zodat burgers goed geholpen blijven worden. De dienstverlening mag niet  verloren gaan, en dat is soms een heidense tour. Om dat te voorkomen moet er veel tijd komen om te fuseren. Dat is de enige manier waarop dat zich goed kan voltrekken.’

Wat kunnen gemeenten doen?

‘Gemeenten moeten de burger centraal stellen, dat gebeurt nu nog lang niet genoeg. Meestal staat het Rijk centraal, dat eist te veel aandacht op. Van gemeenten vraagt het assertiviteit om tegenover het ministerie ruimte en tijd te eisen, zodat er tot een goede uitvoering van het beleid gekomen kan worden.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan

Fusie naar gemeenten van minimaal 100.000 inwoners gaat per definitie ten koste van de inwoners. Vraag het maar aan de burgers die al in zo'n logge, dure en afstandelijke grote gemeente wonen.

Op 29 oktober 2012, 19:21
H. Wiersma

Burgers moeten uiteraard correct worden behandeld. Maar burgers minder pamperen is niet verkeerd, dat moet Brenninkmeijer ook aanspreken.

Op 29 oktober 2012, 20:03
snip

Bennixmeijer is niet gekozen.
Next.

Op 29 oktober 2012, 20:11
Wiet ten Doeschate

Is dit een taak voor de nationale ombudsman, commentaar leveren op een regeerakkoord?

Op 29 oktober 2012, 22:21
K.M. Schaap

Waren we net van Pieter van Vollenhoven af, gaat deze ijdeltuit zich te pas en te onpas met van alles en nog wat bemoeien.

Op 30 oktober 2012, 08:23
burger

Als ik die reacties van ambtenaren hiervoor lees, denk ik: maar goed dat we een Brenninkmeijer hebben".
De gemeente is er voor de burger en niet andersom. Brenninkmeijer heeft gelijk als hij zegt dat de burger door de gemeenten te vaak op de achtergrond wordt gehouden. En dat probleem dreigt alleen maar groter te worden bij grotere gemeenten. We kunnen straks niet meer buiten een goede ombudsman!
Het is nodig dat hij af en toe eens de knuppel in het hoenderhok van ambtenaren gooit.

Op 30 oktober 2012, 09:01
burger

Een burger is ook niet gekozen, maar hoeft daarom nog niet monddood te worden gemaakt!

Op 30 oktober 2012, 09:04
jig50

Samenvoegen van provincies en het samenvoegen van kleine en middelgrote gemeentes vind ik één van de slechtste ideeën van dit nieuwe kabinet, wat ik verder toch een warm hart toedraag. Brinninkmeijer had, wat mij betreft best wat feller mogen reageren op dit onzalig plan!
Ik pleit er zelfs voor om alle geannexeerde gemeentes van na 1980 weer hun zelfstandigheid terug te geven. Datum is willekeurig gekozen

Op 30 oktober 2012, 12:35
frans houben

Dat gaat niet werken. Afstand tussen burger en gekozenen wordt alleen maar groter. In veel fusiegemeenten (vooral de grotere) zie je dat alle geld en aandacht zicht richt op de 'grote' kern(en). De rest komt er bekaaid af met minder voorzieningen en slechter onderhoud. Veel beter is het om kleinere gemeenten bestuurlijk in stand te houden en het ambtelijk apparaat onder te brengen in een gemeenschappelijke dienst op grotere schaal. Dat levert een betere kwaliteit op met behoud van een menselijke maat op bestuurlijk gebied. In de ons omliggende landen hebben ze dat veel beter begrepen.

Op 30 oktober 2012, 22:12

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in