Overslaan en naar de inhoud gaan

Plastic scheiden gaat goed

Mensen scheiden hun afval beter en het restafval lijkt te verminderen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er vorig jaar in heel Nederland…

Herindeling
Bijna alle gemeenten houden zich aan de eis dat er vanaf 1 januari dit jaar een mogelijkheid moet zijn plastic te scheiden. Op Rotterdam en Abcoude na doen alle gemeenten mee.

'Na-scheiden'
Rotterdam zegt meer te voelen voor na-scheiding dan voorscheiding en Abcoude zamelt volgens de woordvoerster nog geen plastic in vanwege de herindeling. Abcoude zou met een aantal andere gemeentes samengaan waardoor het plan was om dan samen als één gemeente voorzieningen te treffen. Dat ging niet door, maar het plan is om nu per 1 augustus wel gescheiden plastic in te zamelen. Dat ze vanaf 1 januari 2011 weer heringedeeld worden, heeft hier geen invloed op.

Verzamelpunten
Bij sommige andere gemeentes is er wel mogelijkheid tot scheiden, maar schiet het op andere punten nog wel tekort. Den Haag bijvoorbeeld heeft 40 plastic verzamelpunten. Volgens Sven Noordhoek van Stichting Nedvang (een initiatief van producenten en importeurs van verpakte producten om verpakkingsmaterialen in te zamelen en als grondstof te gebruiken) ‘een tiende van wat ze zouden moeten hebben.’

Handhaving
De handhaving van de sinds 1 januari verscherpte regels om meer afval gescheiden in te zamelen ligt bij het ministerie van VROM. Van harde handhaving is nu echter nog geen sprake. Bij de gemeente Rotterdam die aangaf niet mee te kunnen doen aan de plastic inzamelingsactie ging wel een controleur langs , maar ‘er werd gekeken naar waar de problemen lagen en hoe het kon worden opgelost. Boetes werden niet uitgedeeld’, zo zegt Noordhoek.

In de gaten houden
Rotterdam heeft nog steeds geen plastic scheidingsmogelijkheden, maar de woordvoerster van het ministerie van VROM geeft aan dat ze ‘de zaak in de gaten houden.’ En als ze het niet doen? ‘We gaan er gewoon vanuit dat de gemeentes het wel allemaal gewoon zullen doen.’

In de gaten houden
Rotterdam heeft nog steeds geen plastic scheidingsmogelijkheden, maar de woordvoerster van het ministerie van VROM geeft aan dat ze ‘de zaak in de gaten houden.’ En als ze het niet doen? ‘We gaan er gewoon vanuit dat de gemeentes het wel allemaal gewoon zullen doen.’


Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

w.deboer

?????
Volgens mij doet onze gemeente hier ook niet aan hoor.Maar wordt er nagescheiden bij Omrin.
Persoonlijk vind ik ( Meppel ) dat het een bende is met al de zakken op straat en de opslag van van huisvuil voor een aantal weken per woning is ook niet gewenst in verband met ongedierte. De oplossing zou zijn vaste (voldoende) inzamelpunten zoals de glasbak en de bewoners een kleine bak aanleveren voor de opslag van 2 a 3 zakken. die zakken is ook niet zo geweldig.

Op 16 juli 2010, 09:48
Marco

Een inzamelresultaat van 1,8 kg / inwoner / jaar is niet echt goed te noemen, als je bedenkt dat LAP-2 doelstelling op ongeveer 5 kilo / inwoner / jaar ligt.
Landelijk gezien zijn we nog niet op de helft van wat het (minimaal) zou moeten zijn.

Op 16 juli 2010, 11:58
N.Nieuwenhuis

Wij hebben een info-avond gehad over ondergrondse containers. Prima initiatief. Volgens de woordvoerder zouden de kosten aanzienlijk schelen, want vraag en aanbod werden beter op elkaar afgestemd. Vervolgens is bij ons de afvalstoffenheffing met 100% (!!!!!) opgehoogd, van € 120,- naar € 240,- Al 2 jaar zijn er nog steeds geen ondergrondse containers. Wel kwam er plastic afvalverzameling. Prima initiatief. Alleen, ze worden 1x per 4 weken opgehaald. Gezinnen met kinderen zijn maar weer overgegaan naar ongescheiden verzamelen, want je gewone restafval wordt wél iedere week verwijderd, terwijl dit met ca. 80% verminderd kan zijn. Prima initiatief????
Wil de gemeente haar grapjes beter voorbereiden??

Op 16 juli 2010, 15:51
Sjoerd

Bij ons hebben we 1x een aantal transparante zakken gekregen. Deze maar als gewone afvalzak gebruikt, waarvoor dank. Je kan ze nu bellen of ophalen.
Je denkt toch niet dat ik stukken plastic 4 weken lang op een 2k bovenwoning ga bewaren??? Zie hier weer een voorbeeld van symboolpolitiek waar heel wat mensen rapportjes over schijrven en evalueren.
Volgend jaar stellen ze weer een "expert"groep in om er achter te komen dat het ondoenlijk is om een GFT, Rest, Papier, glas en plactic bak te hebben. Je kunt haast beter zelf bij de stadsreiniging gaan werken op die manier!

Op 16 juli 2010, 17:00
burger

Den Haag heeft 40 plasticcontainers staan, maar om de één of andere reden staan die op maar 20 verschillende plaatsen. En dat is weinig voor zo'n grote stad. De containers voor restafval schieten juist als paddenstoelen uit de grond (letterlijk).
Een collega vertelde mij dat in de meeste gemeenten het gescheiden afval na het verzamelen weer door elkaar wordt gehusseld om het daarna gewoon allemaal te verbranden. Wie weet daar meer over?

Op 2 augustus 2010, 10:55

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in