Advertentie

Drie nieuwe wethouders in Lelystad

Met de installatie van drie nieuwe wethouders is het nieuwe college in Lelystad zo goed als compleet. Er moet alleen nog een nieuwe wethouder namens de SP aantreden. Die vacature ontstond na het plotselinge overlijden van John van den Heuvel.

06 juli 2020
stadhuis-Lelystad-2.jpg

Na de bestuurscrisis in Lelystad is met de installatie van drie nieuwe wethouders het nieuwe college zo goed als compleet. Er moet alleen nog een nieuwe wethouder namens de SP aantreden. Die vacature ontstond na het plotselinge overlijden van John van den Heuvel.

Raadsprogramma

Jack Schoone van Leefbaar Lelystad, Luc Baaten van de InwonersPartij en Madelon van Noort namens Mooi Lelystad/Forum voor de Ouderen zijn zaterdag geïnstalleerd. Voor het nieuwe college is het vastgestelde raadsprogramma 2018-2022 het uitgangspunt. Zolang namens de SP nog geen wethouder in het college is benoemd, wordt de portefeuille van Van den Heuvel tijdelijk waargenomen door de andere collegeleden.

Bestuurscrisis

Met de installatie van de drie wethouders is een einde gekomen aan de bestuurscrisis die in maart werd ingeluid door het vertrek van de InwonersPartij uit de coalitie. Daags daarna stapte ook de ChristenUnie uit de coalitie. Het zag er op een gegeven moment naar uit dat de overgebleven coalitie van VVD, PvdA, D66 en SP als minderheidscoalitie verder zou gaan. Uiteindelijk is er toch voor gekozen opnieuw een meerderheidscoalitie te vormen. In dat nieuwe college was geen plek meer voor D66 en PvdA. In ‘ruil’ daarvoor zijn Leefbaar Lelystad, de InwonersPartij en Mooi Lelystad/Forum voor de Ouderen aangehaakt. Samen met VVD en SP heeft de nieuwe coalitie met 18 van de 35 een nipte meerderheid.

Nieuwe burgemeester

De rust is echter niet wedergekeerd. De gemeente moet op zoek naar een nieuwe burgemeester, nu Ina Adema is voorgedragen als nieuwe commissaris van de koning in Noord-Brabant. Adema is sinds september 2016 burgemeester van Lelystad. Maandagavond komen de fractievoorzitters bij elkaar om voor het eerst over de procedure voor een opvolger van Adema te praten. Adema begint naar verwachting op 2 oktober in Brabant.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie