Advertentie

Coalitie Lelystad is meerderheid kwijt

Het leek zo voorspoedig te gaan in de Lelystadse raad. Ondanks een sterk versnipperde raad en een breed samengesteld college leken gemeenteraad en college goed te functioneren. De Inwonerspartij is nu onverwacht uit de coalitie gestapt, waardoor zij haar meerderheid kwijt is. Maar er speelt meer.

12 maart 2020
diversiteit---mens-erger-je-niet-poppetjes.jpg

Het leek ogenschijnlijk zo goed te gaan in de Lelystadse gemeenteraad. Ondanks een sterk versnipperde raad en een breed college van zes partijen raakte het stadsbestuur niet vleugellam. De Inwonerspartij is nu onverwacht uit de coalitie gestapt, waardoor zij haar meerderheid kwijt is. Maar het rommelt ook op andere fronten.

Druppel

Aan het begin van de extra raadsvergadering – die zou gaan over de uitbreiding van de hoeveelheid te storten verontreinigd afval – gaf fractievoorzitter Luc Baaten van de InwonersPartij aan dat zijn partij uit de coalitie stapt. Baaten stelde dat het samenspel coalitie/college onder druk staat. ‘De impact van het geheel is van dien aard dat het ons functioneren, dat van de InwonersPartij, binnen de coalitie negatief beïnvloed. Reden voor ons om de belangen van de stad en haar inwoners vanuit een oppositierol te behartigen. Wij hebben besloten geen deel meer uit te maken van de coalitie.’

Harnas

Aan Omroep Flevoland vertelde Baaten na afloop van de raadsvergadering dat er meer speelde dan alleen de afvalkwestie, maar dat die wel ‘de druppel’ was. 'De onderlinge chemie was weg', verduidelijkt Baaten desgevraagd in een toelichting. 'We misten als partij de daadkracht binnen het college. Ook hadden we het gevoel in een harnas te zitten; wij voelden de vrijheid niet meer om positief kritsch te zijn.'  

Minderheidscoalitie

De coalitie is nu haar meerderheid kwijt. Met de InwonersPartij kon de coalitie buigen op een meerderheid van 19 van de 35 zetels. De overgebleven coalitiepartijen VVD, PvdA, ChristenUnie, D66 en SP hebben samen 15 zetels. De coalitiepartijen moeten zich nu gaan beraden over hoe zij verder willen gaan. Er kan verder worden gewerkt met een minderheidscoalitie of er kan een nieuwe coalitiepartner worden gezocht. Ook kan worden besloten een geheel nieuwe coalitie te vormen. De InwonersPartij heeft wel expliciet gesteld nog steeds achter het raadsprogramma te staan.

Ontslag

Wethouder Ed Rentenaar van de InwonersPartij heeft zijn ontslag overigens nog niet ingediend. De InwonersPartij heeft hem ook niet gevraagd dat te doen, aldus Baaten donderdag in een toelichting. Rentenaar is, al zit hij al geruime tijd ziek thuis, nog steeds wethouder. 'We zijn als fractie uit de coalitie gestapt. We vragen niet aan onze wethouder uit het college te stappen. Hij functioneert goed', aldus Baaten. 

Opzeggen vertrouwen

Maar er is meer aan de hand. Volgens Omroep Flevoland staat de positie van een andere wethouder door de ‘afvalkwestie’ onder druk. Het gaat om Elly van Wageningen van de ChristenUnie. Een meerderheid in de gemeenteraad zou overwegen het vertrouwen in haar op te zeggen tijdens de extra raadsvergadering over de vuilstortplaats woensdagavond, zo meldt Omroep Flevoland. De raad zou niet goed zijn geïnformeerd over de stort van 4 kuub verontreinigde grond, boven op de eerder afgesproken 4,3 kuub. Nadat de InwonersPartij woensdagavond aangaf verder te gaan als oppositiepartij, is de raadvergadering op verzoek van de VVD geschorst. Volgende week is er een reguliere raadsvergadering.  

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Keijzer
Landelijk en lokaal zijn representatie en kwaliteit van bestuur allang down gegaan. Dan komt men in Den Haag met het onzalige idee, om complexe dossiers, die vakkennis en ervaring vergen, naar het lokale niveau te droppen. Vervolgens komen er veel meer lokale partijen, die tegenwicht bieden tegen landelijke partijen, die in een status quo blijven hangen, waar Fortuyn nou juist eens flink de bezem doorheen wilde halen.



Baudet is nu de target, maar als je niet tot de doorsnee persoonlijkheden behoort en wat anders zegt dan de linkse kerk wil horen, ben je de collectieve target van alle partijen onder de linkse kerk, die o.a. concurrentie vrezen. Met dezelfde dynamiek van verdachtmaking en karaktermoord als bij Fortuyn, met die verfoeilijke, negatieve filters achter de trommelvliezen, woorden en daden afschuimend en verdraaiend van de grote concurrent, waarmee men maar zo'n persoon kan treffen. Bah!



Dan hoor je ach en wee, dat Baudet niet naar de rechter had moeten stappen (bravo dat hij dat doet!) om eens tegen alle aanklachten jegens hem (bij Fortuyn zijn er 10 geseponeerd) tegenwicht te bieden, vanwege al die kwaadaardigheid jegens hem.
Hans / afdelingsmanager
Jaren gewerkt bij Lelystad: prettige organisatie, heel veel ruimte: een aanrader.
Keijzer
@drs. E. Nabled



Er zijn 2 opties.

1. Men behoudt met werken in de Gemeente de lieve vrede en houdt dus ook wat onwenselijk is mede in stand.

2.Men is uitstekend tevreden over werkcultuur en past persoonlijkheid medewerker daar uitstekend bij en houdt dus ook wat onwenselijk is in stand. In dat geval kun je het wel een aanrader noemen ja. Veel ruimte heb je dan natuurlijk ook, mits je maar binnen de lijntjes blijft kleuren en/of een meerdere tactisch ophemelt.



Wie dat laatste niet kan opbrengen en betere opties elders vindt en dat met het thuisfront kan overeen stemmen, ook indien verhuisd moet worden, gaat weg. Kans is dus groot dat gestaag de grote talenten en beste medewerkers verdwijnen hierdoor. Die de verantwoordelijkheid ook hebben om intern kritiek te geven.



Gelikte PR is vaak omgekeerd evenredig aan kwaliteit gebodene. Goede wijn behoeft geen krans.



De aard van interne kwaliteitsonderzoeken is zodanig, dat men altijd met min of meer tevredenheid die in de la kan weg stoppen. Er is een extreme aandacht voor vriendelijkheid in contacten. Dat is in de regel wel dik in orde. Of dat de bekende rotonde opsturen is, zonder adequate afslagen en dus die contacten voor de burger in nood weinig of niets opleveren, is een ander verhaal en daar zijn de vragen ook totaal niet op gericht in de regel.
Hans / afdelingsmanager
@Keijzer: ik begrijp weinig tot niets van uw reactie. Mijn oprisping was gewoon een spontane: ik heb daar prima gewerkt en op andere plekken ook,. Lelystad wordt vaak ten onrechte in een negatief daglicht gezet; ik dacht: laat ik ze eens positief in beeld brengen. That's all folks!
Chris
"De raad zou niet goed zijn geïnformeerd over de stort van 4 kuub verontreinigde grond, boven op de eerder afgesproken 4,3 kuub."



Kuub? Wiskunde is vast geen verplicht vak in de journalistiek... :-)
Keijzer
@Drs E Nabled

U begrijpt mijn reactie niet en dat kenmerkt mijn punt. Dat is de kloof tussen de overheid en de burger als die afhankelijk raakt, of slachtoffer wordt, van in dit geval lokale overheid en die dan stuit op de zwakke plekken, afgedekt door gelikte PR, die voor niet-insiders aardig overtuigend overkomen, of voor wie daar nooit zelf mee te maken hebben gehad. Al te vaak is intern het credo : horen, zien en zwijgen, maar aantal werkt daar dan desondanks heel prettig, inclusief diegene, bij wie een en ander totaal niet opvalt.

Dat u onder het gemeentelijke dak prima gewerkt heeft in het (vaak eenzijdige) zicht vanuit die werkplek en met prettige collega's waarschijnlijk, zullen meer collega's daar ervaren, zoals ook politici in Den Haag en Brussel hetzelfde zouden zeggen als u.
Advertentie