Overslaan en naar de inhoud gaan

Meldkamer moet ook Fries spreken

De Ried fan de Fryske Beweging adviseert Ferd Crone, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Nederland de meldkamer in het noorden…

De meldkamer van Veiligheidsregio Noord-Nederland zou alles tweetalig moeten doen: in het Nederlands en in het Fries. Dat adviseert de Ried fan de Fryske Beweging, een belangenorganisatie voor de Friese taal en cultuur.

Nieuwe incidenten voorkomen
Het advies komt nadat er enkele incidenten en klachten waren over het slechte taalbeleid van de meldkamer. Op verzoek van burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Nederland, heeft de raad op een rijtje gezet hoe nieuwe incidenten kunnen worden voorkomen. Hiervoor heeft zij advies ingewonnen bij andere meertalige regio’s in Europa, zoals in Zwitserland, Wales en Brussel/België en tegelijk de uitgangspunten van de nieuwe Wet Gebruik Friese taal gebruikt.

Tweetalig in communicatie
De raad komt tot de conclusie dat drie punten moeten veranderen om de meldkamer geheel meertalig te krijgen. De website van de meldkamer zou tweetalig moeten worden evenals de communicatie naar de burger toe via sociale media. Dat geldt voor alle hulpdiensten, dus zowel brandweer als politie en ambulancediensten. Verder zou de meldkamer meertalig “operators” in dienst moeten hebben die meteen duidelijk maken dat zij beide talen spreken en kunnen verstaan. Ook een eventueel keuzemenu zou meertalig moeten zijn.

Cursussen in Friese taal
De telefoonoperators moeten dan natuurlijk wel de taal machtig zijn en daar zou in cursussen extra aandacht moeten worden besteed. Ook bij de rekrutering van nieuw personeel zou hier in de functie-eisen rekening mee moeten worden gehouden. Dat zou betekenen dat ook Groningse en Drentse medewerkers Fries zouden moeten kunnen verstaan en spreken. De raad hoopt dat burgemeester Crone de aanbevelingen meeneemt in een overleg over de meldkamers met minister Opstelten.

Met meerdere partijen over spreken
Zelf kan Crone dinsdag niet reageren op het advies. Ook de korpsleiding Noord-Nederland laat weten formeel nog geen reactie te kunnen geven, omdat zij het advies nog niet heeft gezien. ‘Het bestuur moet hier eerst nog zelf en met meerdere partijen over spreken’, aldus een woordvoerder. ‘De meldkamer is immers multifunctioneel, dus dit zal van meerdere kanten moeten worden aangevlogen.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pepe

Typisch een sectarisch advies, niet opvolgen.

Op 24 juli 2013, 08:44
K.M. Schaap

Als die Friezen zich nu eens bij Walonie aansluiten. Kunnen ze samen dwarsliggen.

Op 24 juli 2013, 08:46
R.F. Smid

Een korte reactie: ziekelijk.

Op 24 juli 2013, 08:51
Marc Fieret

Ik ben het er wel mee eens dat Friezen zich best wat meer het Nederlands eigen kunnen maken. Aan de andere kant is het advies niet zó vreemd: Fries is nu eenmaal officieel de tweede rijkstaal. In een noodsituatie - en daarvoor bel je toch 112 - val je al gauw terug op je moederstaal. In Fryslân dus vaak 't Frysk. Ik zou zeggen: advies opvolgen. In ieder geval dat de meldkamer het Frysk verstaat.

Op 24 juli 2013, 09:31
Henk

Wat mij betreft valt dit in de categorie nutteloze onderzoeken. Nederlands is nog altijd de voertaal in dit land!!!

Op 24 juli 2013, 10:02
Pipadekloon

Het wachten is op de eerste Fries die gestrekt gaat omdat hij weigert normaal te praten. En Friezen zijn eigenwijs dus bij hart van Nederland staan ze al in startpositie.

Op 24 juli 2013, 11:12
Johan

Het is niet meer dan normaal dat de Friezen de Friese taal kunnen spreken bij een calamiteit. Heel goed dat er aandacht voor gevraagd wordt!!

Op 24 juli 2013, 12:12
Fritz

Alsof de Friezen niet ook gewoon Nederlands kunnen spreken. Ik kan je garanderen dat je, tenzij je er geboren bent, ook moeite zult hebben met het verstaan van een inwoner uit Zuid-Limburg. Toch is daar de onzinnige stelling dat de meldkamer ook het Limburgs dialect machtig moet zijn, nooit geponeerd. En kom me niet aan met het gezeur van een erkende taal. Het is in mijn optiek niets meer of minder dan een stukje folklore en het feit dat men zo krampachtig weigert om Nederlands te spreken (behalve als men er aan kan verdienen, klaarblijkelijk) zie ik als pure dwarsigheid.

Op 24 juli 2013, 18:19
Gerard Jan de Ruiter

Uit eerder onderzoek is gebleken dat meldingen in Friesland aan de meldkamer soms misgaan omdat mensen in noodsituaties dan moeten overgaan in het Nederlands. Voor veel Friezen is dat een aangeleerde, dus niet de moerstaal. Probeer je zelf maar eens uit te drukken in een andere taal onder grote druk.. Logisch dat daarom de meldkamer de klanten in het Fries te woord moet kunnen staan.

Op 24 juli 2013, 20:23
H. Wiersma

Er zijn vast Friezen die nuttiger zaken kunnen verzinnen om elkaar aan het werk te houden en publiek geld beter willen besteden.

Op 24 juli 2013, 22:21
Fred Vellekoop

Er zijn zoveel inwoners die verschillende talen als moedertaal hebben dat hier geen beginnen aan is. Je mag, geheel terecht, er van uitgaan dat iemand die hier woont Nederlands kan spreken!

Op 25 juli 2013, 02:53
mart

Waat enne wazel, da kunde waal aales in de moodertaal doa. waat kost daat da waal ni om die operators die tale allemoal te liere!

Op 25 juli 2013, 09:33
Fritz

Beste Gerard Jan,
Als het zo is dat mensen in noodsituaties geneigd zijn terug te vallen op hun moerstaal (waar ik me overigens wel wat bij kan voorstellen) vinden we het dan ook noodzakelijk dat in de meldkamer Turks, Arabisch etc. wordt gesproken? Immers een niet onaanzienlijk deel van de samenleving heeft die taal als moerstaal. Daar lijkt me simpelweg geen beginnen aan.

Op 25 juli 2013, 11:59
Bas

Inmiddels telt Nederland ruim 8 miljoen allochtonen (t/m de zesde generatie). De meesten spreken primair nog steeds de taal van het moederland. Dit betekent zondermeer dat er in Nederland meer mensen zijn die Turks, Koerdisch, Sarnami, Sranantongo, Marokkaans-Arabisch en Berbers spreken dan Fries. Voor de huidige functieomschrijving voor een operator zou een middelbare schoolopleiding en ABN sprekend ruim voldoende moeten zijn. Dit veranderen in taalkundig universitair niveau zal aanzienlijk meer geld gaan kosten. Daar we als land in economisch zwaar weer verkeren en vele vervelende bezuinigingen moeten worden doorgevoerd is het m.i. onredelijk om aan dergelijk Friese grillen toe te geven. Daar waar we aan deze Friese grillen toegeven schept het direct een precedent voor anderstalige bevolkingsgroepen om dezelfde behandeling te wensen. Ik het kader van gelijkwaardigheid zou de Staat dergelijke eisen moeten inwilligen. In Nederland is de voertaal Nederlands en dat Friezen daarnaast hun Friese identiteit met taal willen behouden is prima maar mag nooit ten koste gaan van de Nederlandse integriteit en identiteit.

Op 25 juli 2013, 15:08
Theo Bakker

Het Fries is officieel de tweede rijkstaal, maar o wee als die tweetaligheid echt dreigt te worden toegepast. Dan is Nederland te klein, zoals uit de reacties blijkt.

Op 25 juli 2013, 15:13
willem

Beste Theo,
Neen, dan is Nederland niet te klein. Er zijn, volgens de officiële gegevens, ongeveer 440.000 personen die het Fries spreken. Bereken de kosten eens die deze tweetaligheid, maar vooral het doorvoeren, cq. het doordrukken daarvan in allerlei organisaties, met zich mee brengt. Zou dat geld niet beter besteed kunnen worden? Als de kosten van het instand houden van het Fries en het invoeren van het Fries in allerlei organisaties etc. enkel door de sprekers van deze taal zouden moeten worden opgebracht, dan verwacht ik dat de wens van het doordrukken van het Fries in allerlei instanties niet zo'n vaart zou lopen.

Op 25 juli 2013, 15:36
Jan

Afschaffen dat maffe taaltje!

Op 25 juli 2013, 17:29
t. faber

Dat een medewerker van de meldkamer de Friese taal aktief moet beheersen, dus moet kunnen spreken, gaat m.i. te ver. Iedere Fries mag geacht worden als Nederlandse ingezetene de Nederlandse taal te verstaan. Het door de medewerker kunnen verstaan en begrijpen van het Friese dialect is voldoende. Dit criterium zal naar mijn mening ook moeten worden gehanteerd t.a.v. andere regio´s waar een verschillende dialect wordt gesproken. T.a.v. de niet-inheemse talen Engels, Duits en eventueel Frans zal een actieve en passieve beheersing van die talen voorgeschreven moeten worden. Andere niet-inheemse talen zijn hier uiteraard niet aan de orde.

Op 25 juli 2013, 17:38
Johanna

Als je het Frysk in de wet opneemt als erkende taal in het officiële verkeer, dan moet je daar als overheid ook iets mee. Heeft het bestuur van de veiligheidsregio daar over nagedacht? Zo ja, dan is de reactie op het advies van de Ried fan de Fryske Beweging vast niet zo moeilijk.
Als ik in een noodsituatie de meldkamer zou bellen, zou ik zeker op it Frysk overschakelen. Fries of geen Fries, zo werkt dat bij mensen; je schakelt over op de taal waar je het meeste mee hebt. Ik beheers overigens het Nederlands uitstekend. Dat is dus niet het punt.
Als de meldkamer ook bestemd is voor alle Friezen, is het professioneel om voor deze feiten de nodige aandacht te hebben en dit los te kunnen zien van hoe je over het Fries of de Friezen denkt.

Op 25 juli 2013, 20:52
John

Joepie!!!!
De economie veert op.
In het hele land alle hulpverleners Fries leren.
Stel je voor, dat er een Fries in de problemen komt terwijl hij ergens anders in het land is. Moet hij natuurlijk wel te verstaan zijn.
Laat die Friezen verplicht goed Nederlands leren. Daar schieten we tenminste allemaal wat mee op. En weg met die onzin van tweetalige documenten. Kost een hoop geld voor een paar taalpuriteinen

Op 26 juli 2013, 19:52
Eppo Burger

Laten ze maar met een Fries CV solliciteren als ze zakgeld nodig hebben.

Op 27 juli 2013, 13:39
S, Reijsenbach de Haan

Staat er nou nooit eens iemand bij stil dat het bezigen van een andere taal afstand creëert. Vanuit een cultuurperspectief heb ik niks tegen streektalen en/of dialecten maar vanuit het perspectief van communicatie waar het bij taal primair om te doen is, lijkt het mij verstandig dat iedereen zijn best doet om een gemeenschappelijke taal te bezigen zodat we elkaar goed kunnen begrijpen. Zo zou ik ook willen pleiten voor een european language bv. europees engels waarmee je in heel europa (en daarbuiten) terecht kunt.

Op 6 augustus 2013, 11:13

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in