Advertentie

Ruim 600 Rotterdammers willen in wijkraden

Er zijn 619 aanmeldingen binnengekomen van mensen die een zetel in een van de 39 Rotterdamse wijkraden willen bezetten. Vrijdag maakte de gemeente het definitieve aantal aanmeldingen en het aantal per wijkraad bekend. Eerder deze week sloot de inschrijftermijn.

21 januari 2022
rotterdam-panorama.jpg

Er zijn 619 aanmeldingen binnengekomen van mensen die een zetel in een van de 39 Rotterdamse wijkraden willen bezetten. Vrijdag maakte de gemeente het definitieve aantal aanmeldingen en het aantal per wijkraad bekend. Eerder deze week sloot de inschrijftermijn.

Iets te kiezen

In 36 wijken zijn er meer aanmeldingen dan beschikbare zetels en valt er iets te kiezen op 16 maart. In twee wijken is het aantal kandidaten gelijk aan het aantal zetels. In één wijk, Heijplaat, wordt het aantal zetels teruggebracht naar vijf. 57 procent van de kandidaten stelt zich verkiesbaar zonder extra aanduiding van een politieke partij of een andere organisatie achter hun naam op het stembiljet. 43 procent doet dat namens een politieke partij.

Feest voor Rotterdamse democratie

ethouder Roos Vermeij van Wijken en Kleine Kernen is blij met het aantal aanmeldingen. 'Dat zoveel Rotterdammers de handschoen willen oppakken en willen opkomen voor hun wijk overtreft onze stoutste verwachtingen. Een feest voor de Rotterdamse democratie. Ik dank alle kandidaten voor hun lef en hun betrokkenheid en ik wens ze namens de gemeente Rotterdam heel veel succes met hun campagne.'

Meer zeggenschap

In juni 2021 besloot de gemeenteraad dat Rotterdam 293 zetels verdeeld over 39 wijkraden krijgt. Hiermee moeten bewoners meer zeggenschap krijgen over de plannen voor hun omgeving. Ze kunnen beslissen waar het geld aan wordt besteed en welke initiatieven van medebewoners worden uitgevoerd. Ook praten bewoners mee over stedelijke plannen die de wijk overstijgen, zoals het bouwproject Feyenoord City.

Campagne

De wijkraden zullen bestaan uit zeven leden en negen leden in wijken met meer dan 30.000 inwoners. Ze vervangen de gebiedscommissies en wijkcomités en worden na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart ingevoerd. Op dezelfde dag als de raadsverkiezingen kunnen Rotterdammers ook de leden van hun wijkraad kiezen, indien van toepassing. De gemeente voerde de afgelopen tijd campagne om uit te leggen wat de nieuwe wijkdemocratie inhoudt en om leden voor de wijkraden te werven. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ellen V.
Als er bij verteld wordt dat een wijkraadslid 450 euro per vergadering krijgt, met een max. van 12 per jaar (dus 5400 euro!) dan snapt iedereen waarom de belangstelling zo groot is.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie