Advertentie

Burgemeesters willen langetermijnvisie op corona

De samenleving is toe aan een langetermijnvisie voor de coronacrisis. Het kabinet moet niet steeds een paar weken vooruitkijken, maar een duidelijke lijn kiezen. 'De langere termijn is belangrijker dan wel of geen 2- of 3G. Maak als overheid een duidelijke keuze. De huidige maatregelen lopen over twee weken af. Wat is het alternatief?', stelt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het overleg van de burgemeesters namens de 25 veiligheidsregio's.

06 december 2021
burgemeestersketting.jpg

De samenleving is toe aan een langetermijnvisie voor de coronacrisis. Het kabinet moet nu niet steeds een paar weken vooruitkijken, maar juist een duidelijke lijn kiezen. 'De langere termijn is belangrijker dan wel of geen 2- of 3G. Maak als overheid een duidelijke keuze. De huidige maatregelen lopen over twee weken af. Wat is het alternatief?', stelt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het overleg van de burgemeesters namens de 25 veiligheidsregio's.

Jammer

De burgemeesters in het overleg denken verschillend over 2G. 'Het is een gevoelige discussie. Dan moet je tegen mensen zeggen dat zij alleen naar binnen mogen als zij gevaccineerd of genezen zijn. Dit beleid kun je alleen toepassen als het ook aantoonbaar effect heeft', aldus burgemeester Bruls van Nijmegen, die zelf geen voorstander is van de maatregel. De burgemeesters vinden het jammer dat het demissionaire kabinet die 2- of 3G-beslissing nu doorschuift. 'Het kabinet laat in het ongewisse wat dan wel en wat het perspectief daarbij is. Als je geen 2G wil, dan heb je het al snel over sluitingsmaatregelen', verwacht hij.

Geloofwaardigheid

Het Veiligheidsberaad wil juist de korte en langetermijnvisie aan elkaar verbinden, omdat het coronavirus waarschijnlijk niet meer verdwijnt. 'Na forse maatregelen en een succesvolle vaccinatiecampagne is het virus niet weg. Met welke scenario's houdt je rekening als overheid? Als je weet wat je over maanden wil en hoe je corona een plek geeft in de samenleving, kun je maatregelen op korte termijn ook beter motiveren', zegt Bruls. Bovendien tast het 'van week naar week' hoppen van maatregelen de geloofwaardigheid van de overheid aan, vindt hij.

Veerkrachtig

Het Veiligheidsberaad nam al eerder het initiatief voor een langetermijnbeleid. Dat leidde toen tot een stappenplan. Opnieuw willen zij het kabinet hierover adviezen geven. 'Houd er rekening mee dat Covid blijft. Wij hebben heel veel verrassingen gehad de afgelopen 22 maanden. Daarom moeten we de samenleving veerkrachtig maken. Het helpt niet om dilemma's vooruit te schuiven.' (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
" 'Na forse maatregelen en een succesvolle vaccinatiecampagne is het virus niet weg."Goh, dat had een aantal deskundigen begin vorig jaar al voorspeld. Ondertussen is de grote sterfte begonnen....
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / gepens.
Sinds de productie van vaccins zijn de problemen rond Corona aanzienlijk verminderd. De grootste risico's en prioriteiten liggen nu bij de uitgestelde ziekenhuiszorg, de verpleeghuiszorg, het onderwijs en de economie.

De simpele feiten zijn:

1. 70% van de met Corona besmette patiënten in ziekenhuizen waren niet gevaccineerd. De andere 30% van de patiënten is via hen besmet geraakt en daarna opgenomen. De verhouding op de IC's zal niet veel afwijken.

2. de realiteit is dat besmette niet gevaccineerde patiënte spijt als haren op hun hoofd hebben dat ze zich niet hebben laten vaccineren.

3. de conclusie is dat we zo snel mogelijk een vaccinatiegraad van nagenoeg 100% moeten zien te bereiken.

De oplossing voor Overheden nu en in de toekomst is dus::

-vaccineren, vaccineren en nog eens vaccineren. Zo nodig een vaccinatieplicht invoeren. Ontheffing alleen op medisch advies.

-zo lang dat nodig is de voorgeschreven hygiënische maatregelen in achtnemen.

-zo lang dat nodig is een mondkapje gebruiken op de voorgeschreven plekken.

-zo lang dat noodzakelijk is testen..

-bezoekers uit andere landen niet toelaten als ze niet zijn gevaccineerd (enkel testen is geen afdoend middel).
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie