Advertentie

Derde deel raadsleden Christenunie stopt

Voor 31 procent van de raadsleden van de Christenunie is de hoge werkdruk een reden om in 2010 af te zien van een nieuwe kandidatuur als raadslid. Een op de tien CU-raadsleden wil voor de raadsverkiezingen van 2010 de handdoek in de ring gooien.

28 maart 2008

Dat blijkt uit onderzoek van de Bestuurdersvereniging van de Christenunie onder de vierhonderd CU-raadsleden. Van alle CU-raadsleden vulde 39,7 procent de enquête in en dat is volgens de Bestuurdersvereniging een representatieve groep.

 

Het raadslidmaatschap is lastig te combineren met de eigen baan en zorgtaken als de opvang van kinderen of de zorg voor familieleden. Als gevolg hiervan vindt bijna tweederde (63,5 procent) van de raadsleden van de Christenunie de werkdruk (te) hoog. Voor 31 procent van de CU-raadsleden is dat reden om zich niet meer beschikbaar te stellen voor een nieuwe periode als raadslid. Tien procent van de CU-raadsleden overweegt al voor de raadsverkiezingen van 2010 te stoppen.

 

De werkdruk bij de fractievoorzitters van de Christenunie is hoger dan bij de gewone raadsleden. Bijna vier op de tien fractievoorzitters (38 procent) besteedt gemiddeld meer dan zestien uur per week aan het raadswerk, terwijl van de gewone raadsleden slechts negentien procent meer dan zestien uur met het raadswerk bezig is.

 

Het overgrote deel van de raadsleden dat het monisme heeft meegemaakt en dus voor 2002 in de raad zat, zegt dat de werkdruk is toegenomen door het dualisme: er zijn meer vergaderingen en men heeft meer contact met de burgers. Door het dualisme moet de raad meer kaders stellen, maar daar zijn de raadsleden van de Christenunie de minste tijd mee kwijt. De meeste tijd is nodig voor het lezen van stukken en het bijwonen van raads- en fractievergaderingen. Andere vergaderstructuren leiden niet tot mindere en kortere vergaderingen. Er zou volgens de CU-Bestuurdersvereniging meer aandacht moeten komen voor de verandering van de vergadercultuur. 

 

De vergoeding voor het raadswerk is te laag. Volgens de Bestuurdersvereniging moet in ieder geval de vergoeding voor fractievoorzitters omhoog. ‘Zoals fractievoorzitters in de Tweede Kamer, zouden ook lokale fractievoorzitters een hogere vergoeding moeten krijgen voor hun werkzaamheden dan gewone raadsleden’, concludeert Bernadette van den Berg van de CU-Bestuurdersvereniging.

 

Eerder bleek uit onderzoeken van de CDA-Bestuurdersvereniging, de PvdA in de grote steden en van Binnenlands Bestuur onder raadsleden in de 25 grootste gemeenten dat voor veel raadsleden de combinatie werk en raadslidmaatschap steeds zwaarder weegt.

 

Zie ook:
Raadsleden willen professioneler werken (18/02/2008)
Raadsleden zuchten onder hoge werkdruk en lage beloning (08/02/2008)
Raadsleden: vergoeding omhoog, werkdruk omlaag (07/12/2007)
Vergoeding voor raadsleden onvoldoende (27/09/2007)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie