Advertentie

Geen uitzicht op nieuw college Den Haag

Er is nog geen uitzicht op een nieuw college in Den Haag. De verkenner is klaar en de onderhandelingen gaan beginnen.

14 april 2014

Den Haag heeft nog altijd geen uitzicht op een nieuw stadsbestuur. Bijna 4 weken na de gemeenteraadsverkiezingen is de verkenner klaar met zijn werk en kunnen de onderhandelingen beginnen. 

Inhoudelijk akkoord
Acht partijen doen daaraan mee. Ze zijn het met elkaar eens ,,wat de belangrijkste opgaven van de stad zijn'', verklaarde verkenner Han Polman maandag, maar een inhoudelijk akkoord is er nog niet. Het is ook niet duidelijk welke van de acht partijen uiteindelijk in het college komen. De verkiezingen hebben in Den Haag gezorgd voor een ingewikkelde puzzel. Polman sprak maandag van ,,misschien wel de meest complexe uitslag van Nederland''.

Spuiforum
De 45 raadszetels zijn verdeeld over 14 partijen. Belangrijk thema in de campagne was de komst van het Spuiforum, een cultuurpaleis van zeker 181 miljoen euro. De tegenstanders hebben nu een meerderheid, maar de grootste voorstander (D66) won de verkiezingen. Voorlopig zijn ze het met elkaar eens om geen onomkeerbare beslissingen te nemen. De toekomst van het project is echter onduidelijk.

Decentralisaties
De acht partijen die nu gaan onderhandelen, zijn D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD, CDA, Groep de Mos/Ouderenpartij Den Haag, SP en ChristenUnie/SGP. Onder de afvallers zijn PVV en GroenLinks.

Volgens Polman vinden de acht partijen het belangrijk dat er een stabiel bestuur met ,,financiële degelijkheid'' komt en dat de economie en de werkgelegenheid in de stad de komende jaren kunnen groeien. Ook moet het nieuwe college een antwoord vinden op de decentralisaties. Gemeenten worden volgend jaar namelijk verantwoordelijk voor onder meer jeugdzorg.

Kwaliteit voor tempo
Het is niet duidelijk wanneer de onderhandelingen klaar zijn. ,,Liever een goed akkoord dan een snel akkoord. Kwaliteit gaat voor tempo'', zei D66-leidster Ingrid van Engelshoven maandag. Na de vorige verkiezingen, in 2010, duurde het 2,5 maanden voordat Den Haag een nieuw college had

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie