Advertentie

Stemmen in kerk in strijd met scheiding kerk en staat

In Den Haag zal er tijdens de verkiezingen niet meer gestemd kunnen worden in een kerk.Dit in verband met het principe van scheiding kerk en staat.

10 augustus 2012

Bij de komende verkiezingen zullen in Den Haag bijna geen stembureaus meer in kerken worden ondergebracht. De gemeente heeft besloten ze op één na te verplaatsen naar andere locaties. Dat zei een woordvoerder van de gemeente vrijdag.

Meegedeeld aan kerken

Volgens de gemeenteraadsfractie van het CDA in Den Haag is aan 31 kerken meegedeeld dat stembureaus in kerken in strijd zijn met de scheiding van kerk en staat. De woordvoerder van gemeente kon over de reden nog niets zeggen.

Aardse gebouwen

Fractievoorzitter Gert-Jan Bakker van het CDA in Den Haag is verbaasd over het besluit. Zijn partij heeft het college van B en W hierover vragen gesteld.Bakker vindt het vreemd dat kerken jarenlang zonder problemen hun gebouwen beschikbaar stellen als stembureau en dat de gemeente hier nu een eind aan maakt. ,,Het gaat hier niet om religieuze activiteiten maar om het gebruik van aardse gebouwen van instellingen'', stelt hij.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Hoofddoekjes in het gemeentehuis ook.
Jose / ambtenaar
ik vind het een beetje vreemd om er een eind aan te maken als het al een "eeuwigheid" gebeurt; ik zelf ben ongelovig en zie het probleem niet; dan zouden scholen met een religieus karakter ook niet in aanmerking komen!!??

de reactie dat hoofddoekjes niet op gemeentehuis thuis horen slaat als een tang op een varken; dan zouden andere gelovigen er ook niet thuis horen; consequent zijn !!!
Kritikus / Geen Hagenees
Als kerkbestuur zou ik zeggen: Graag of niet.

En me daar verder niet druk over maken.

Moet het CDA ook niet doen.
Jan
"dat stembureaus in kerken in strijd zijn met de scheiding van kerk en staat"Helaas moet steeds weer geconstateerd dat onze overheid niet snapt wat bedoeld wordt met 'scheiding tussen kerk en staat'. Maar deze actie in Den Haag zal vast bedoeld zijn om te voorkomen dat er op termijn ook recht bestaat op stemhokjes in synagogen, moskeeen, tempels en natuurlijk de lokale supermarkt voor wie het cosumentisme aanhangt...
Bas / logicus
De grootste vertegenwoordiger binnen het college is de PvdA. Het plan komt vermoedelijk ook uit hun koker. Het is de vraag waarom de PvdA dit voorstel heeft gedaan. Ik vermoed dat de werkelijk achterliggende grond een goed geregisseerde beïnvloeding is op de stemresultaten. De kerk geeft namelijk, m.n. bij een groot deel van de autochtone bevolking, een bekend en veilig gevoel. En in die groep zitten juist veel PVV stemmers (bijna 30%). Als deze groep PVV stemmers naar een voornamelijk door allochtonen bevolkt buurthuis moet verhuizen om te stemmen zal zeker een deel – m.n. de ouderen die zich door de allochtonen bedreigd voelen of zelfs zijn bedreigd – afhaken. In Den Haag bevinden zich zo’n 85.000 PVV stemmers. Als 20.000 PVV’ers hierdoor niet gaan stemmen dan is de PvdA geslaagd in hun opzet.Er is geen Christen, Jood, Hindu of Moslim die gelooft dat kerken een psychologische belemmering zouden vormen. Voor wie dan? Van de joodse en Hindu gemeenschap staat zonder twijfel vast dat deze er geen probleem in zien. Het betreden van een kerk vormt enkel een probleem voor extremistische Moslims. Het is echter de vraag of deze extremisten überhaupt geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de “Westers georiënteerde” Nederlandse maatschappij.Het plan om kerken te elimineren als stemlocatie lijkt mij daarom wel degelijk een directe poging om verkiezingsuitslagen te beïnvloeden. En dit plaatst de bedenker van het plan op gelijke voet met politieke organisaties in bananenrepubliekjes.Ik wil geen dubbele agenda’s, geen loze beloftes, geen halve waarheden en geen leugens. Een integere partij zorgt, dat voor elke uitspraak geen enkele twijfel kan bestaan over de juiste interpretatie. De winnaar wint en de verliezer zal lering moeten trekken uit de gemaakte fouten.

Maar ook helaas in Nederland is de politiek verworden tot wat ze te vuur en te zwaard dienden te bestrijden.

chesnedy
@bas (logicus)

Tabletten tegen je onlogische complottheorieën al geslikt?
Jan
Een kerk is gewoon een gebouw dat merendeels ongebruikt is en dus uitstekend geschikt is als stembureau. Met scheiding van kerk en staat wordt uiteraard heel iets anders bedoeld. Het gaat daarbij om de kerkelijke organisatie en het vermijden van invloed daarvan op de staat (en andersom).
True
De staat moet neutraliteit uitstralen, dus geen stembureaus in kerken en moskeeën en geen hoofddoekjes in openbare functies.
koos / adviseur kwaliteit
Hoe diep kan een (lokale) overheid zinken?
Rudolf
Men wil de aanhangers van de islam tegemoet komen. Vandaar dit besluit!
Advertentie