Haast is geboden, want de resultaten van de enquête moeten nog voor het beslissende raadsdebat van 24 april binnen zijn. ‘We zoeken momenteel een bureau dat de enquête op zo’n korte termijn - wetenschappelijk verantwoord - kan uitvoeren’, zegt Remco Oosterhoff fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP en voorzitter van de commissie die het proces om te komen een opvolger van Ivo Opstelten voorbereidt. Omdat veel jongeren geen vaste telefoonlijn meer hebben, denkt de voorbereidingscommissie ook aan internetpolls en straatinterviews.
Enquête onder Rotterdammers over opvolging Opstelten
Nog voor de Rotterdammer gevraagd zal worden deel te nemen aan een burgemeestersreferendum, zal hem gevraagd worden of hij zo’n…
‘Sommige fracties weten door de resultaten in Utrecht en Eindhoven al of ze voor of tegen een referendum zijn’, zegt Oosterhoff, ‘maar anderen willen hun stem laten afhangen van de mening van de Rotterdammers. Maar wat vooral voor de vertrouwenscommissie interessant is om te weten, is wat de Rotterdammer verwacht van zijn burgemeester. Dat kan helpen bij de profielschets die de commissie gaat opstellen.’
De CDA-fractie laat de oren niet hangen naar de Rotterdammers als het gaat om wel of geen referendum. ‘Wij zijn sowieso tegen een referendum, maar zo’n enquête is toch wel zinnig omdat het de betrokkenheid van de Rotterdammers bij het proces vergroot. Het kan ons inderdaad helpen bij het opstellen van de profielschets.’
De informatie uit de enquête zal belangrijke input zijn voor het debat op 24 april waarna de gemeenteraad zal uitspreken over de vraag ‘wel of geen referendum’ en de opdracht voor de vertrouwenscommissie. De huidige burgemeester Ivo Opstelten vertrekt per 1 januari 2009.
Zie ook:
'Rotterdam bepaalt zelf de burgemeester' (28/03/2008)
Pastors houdt opvolging Opstelten in beraad (21/03/2008)
Kabinet schrapt burgemeestersreferendum (18/02/2008)