Advertentie

Criminelen misbruiken watersnood Limburg

Dat criminelen door de watersnood getroffen horecaondernemers 'helpen', mag de overheid zichzelf aanrekenen, vindt burgemeester Daan Prevoo.

28 augustus 2023
Valkenburg-overstroming.jpg

Zeker ‘enige tientallen’ horecaondernemers in Zuid-Limburg die nog steeds schade ondervinden van de overstromingen in 2021 worden benaderd door criminelen die hen ‘hulp’ willen bieden om de schade te herstellen en hun getroffen cafés of restaurants overeind te houden.

Ramp misbruikt

Dat maakt een inschatting van de Limburgse politie duidelijk op basis van ‘signalen uit het veld’, zoals meldingen bij MMA (Meld Misdaad Anoniem), Platform Veilig Ondernemen en wijkagenten. Daarover bericht de Volkskrant maandag. ‘We constateren dat ook een ramp door criminelen wordt misbruikt om er munt uit te slaan’, aldus de Limburgse recherche-chef Danny Frijters. Criminelen benaderen kwetsbare ondernemers niet alleen om geld wit te wassen, maar ook om drugshandel te faciliteren of vergaderruimte te regelen voor crimineel overleg.

Weerbaar maken

Het is onbekend hoeveel horecaondernemers overstag zijn gegaan. De politie verneemt de verhalen en signalen vooral van ondernemers die juist niet instemmen met de wensen van criminelen. Meestal begint het contact subtiel met een sms’je, telefoontje of briefje in de bus waarin de ondernemer hulp wordt aangeboden. Het afwijzen van de ‘hulp’ wordt meestal wel gedoogd, maar als de ondernemer in nood akkoord gaat, is hij voor lange tijd en misschien wel zijn hele leven de sigaar. De politie waarschuwt wel voor deze val op informatiebijeenkomsten, vertelt Frijters tegen de krant. ‘Maar het is helaas een realistisch beeld. We willen ondernemers zo tijdig mogelijk weerbaar maken tegen deze vorm van ondermijning.’

Godfather-achtige toestanden

Burgemeester Daan Prevoo van de gemeente Valkenburg aan de Geul heeft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz vorig jaar al gewaarschuwd voor het fenomeen. ‘Wij krijgen signalen dat er lieden met een zak geld rondgaan om ondernemers ondersteuning aan te bieden bij het herstel van hun pand’, aldus Prevoo tegen de krant. Volgens hem mag de overheid zich die negatieve ontwikkeling zelf aanrekenen. ‘Als je ondernemers niet tijdig helpt, zet je de deur wagenwijd open voor andere geldstromen. Dan zie je dat allerlei vastgoed van eigenaar wisselt en onder- en bovenwereld steeds meer verweven raken. Dat stimuleert Godfather-achtige toestanden in Nederland.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie