Advertentie

Partijen slaan door in eindstrijd verkiezingscampagne

Van joints tot posters en een emmer en een spons: de politieke partijen voeren op alle mogelijke manieren last minute campagne voor de verkiezingen van woensdag

18 maart 2014

Verkeersborden schoonmaken, joints uitdelen, maar ook over de posters van de concurrent plakken. Partijen laten geen middel onbenut om nog even snel stemmen te trekken voor morgen.

Plakwoede
In Lelystad werden vier daklozen van de straat geplukt door een raadslid van Zuiver Lelystad. De opdracht: ‘plak de stad vol met posters.’ De beloning was eten, drinken en geld. Klinkt simpel, alleen vatten de vier de opdracht wel heel ruim op. Na een nachtje plakken waren alle verkiezingsborden en een aantal gebouwen ondergeplakt met de posters van de lokale partij. Op de verkiezingsborden was alleen het blauw van Zuiver Lelystad nog te zien, dwars over de VVD, GroenLinks, PvdA, D66 en alle andere partijen heen.
 
Opgestapt

Om het resultaat van de plakwoede weer van de borden te halen, is zo'n 700 euro nodig. Hoeveel het kost om de gebouwen van de gemeente weer ‘postervrij’ te krijgen, is niet duidelijk. Naast veel publiciteit heeft het plakgedrag nog een vervelend staartje: de nummer twee van de lijst was zo ontdaan door de actie dat ze opstapte.

Volgeplakt
Plakperikelen zijn er ook in het noorden van het land. In Bellingwedde kwam Plaatselijk Belang Bellingwedde voor een verrassing te staan toen hun ruimte op de verkiezingsborden al volgeplakt was door concurrerende partijen. De oplossing was simpel: een groot spandoek van de partij werd over het bord heen gehangen. Dat was weer tegen het zere been van interim-burgemeester Snijder. Zij heeft besloten dat de affiches voor de volgende verkiezingen door de gemeente geplakt gaan worden, om gedonder te voorkomen.  

Poetsen
In Tilburg houdt ouderenpartij OPA het bij nuttiger acties om stemmen te trekken. De partij ging verkeersborden poetsen. "Dit is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Sommige borden waren echt heel vuil”, zegt lijsttrekker Jan van Beurden tegen Omroep Brabant. Met de actie wil de partij aandacht vragen voor de ondergesneeuwde verkiezingskwesties, zoals verkeersveiligheid.

Geestverruimend
De partij Red Amsterdam wil vlak voor de verkiezingen nog even de geest van de kiezers verruimen. Op de Wallen deelde de partij echte joints uit aan voorbijgangers. De partij vindt het vernieuwingsproject ‘project 1012’ een groot ‘vertruttingsoffensief’ en wil de zo karakteristieke Wallen behouden zoals ze zijn.

Gebakken lucht
Ook ludiek is de actie van de VVD-jongeren in Den Haag. Ze plakten hun posters op het campagnepand van GroenLinks. De tekst op de posters: ‘Te koop: gebakken lucht. Hier had een ondernemer kunnen zitten. Nu zit u met GroenLinks opgescheept.’ GroenLinks kon er overigens wel om lachen: acties als deze passen in een verkiezingsstrijd.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jerry Joseph / gepensioneerd medeisch analist
Wat 'n onzin allemaal! Nederland hoort sinds decenia het rijkste landje van Europa te zijn, ze waren immers het enige land met behoorlijke gasbellen. Wat blijkt totaal misbruikt, het lijkt wel of die hoge heren niet alleen geld door deuren en ramen gegooid hebben, maar zelfs goudklompen. Niets of niets blijft over voor eigen volk en vooral niets voor de mensen die in de winnings plaatsen wonen en nu zelfs last krijgen van aardbevingen, ja voor die mensen is zelfs geen wezenlijk dubbeltje over.

Wat 'n wijze lui, wat 'n beloften. wat 'n uit hun nek gelul, en dat duurt nog steeds voort! Ja, ik ben ermee eens de PVV is veel en veel tegen de zogenaamde Marokaanse mensen, ja zelfs tegen Marokaanse mensen die hard werken en tevens ook evenveel belasting en sociale lasten in Nederland betalen als 'n gewone Nederlander, en die Marokaanse mensen zijn in percentage net zo hoog als de Nederlandse burgers die dit doen!

Jammer genoeg heeft de partij van Wilders op vele andere vlakken gelijk, maar iemand pakken op het feit dat die persoon van 'n bepaald geloof is, of van 'n bepaald land afkomstig is, moet totaal uitgesloten worden en is zelfs volledig tegenstrijdig met de rechten van de mens. In 'n samenleving moet iedereen vrij zijn in godsdienst., cultuur enzovoort.

In 'n klein landje als Nederland, met tal van mensen, met verschillende geloven of kerken moet men streven om vooral ook oog te hebben voor ander ingestelden en tevens ook hun vrij te laten in hun geloof of cultuur.

Helaas, welicht is Wilders slechts 'n bliksemsenafleider om te verdoezellen wat anderen te verbergen hebben! Niets is minder waar dat het grootste gedeelte van die zogenaamde politicie enkel zorgen voor hun eigen geld beugel, geen enkel middel word geschuwd!

Het mooiste bewijs is nou het probleem met Rusland en de Krim. Ja de mensen hebben voor Rusland in 'n referendum gekozen, Westerse landen gaven vooraf toe dat de uitslag al bekend was. Wat beweren ze nou, die verkiezingen zijn illegaal, lachertje tocht! Rusland valt Ukraniene niet binnen, maar zoals terecht en zelfs gevraagd door de mensen van de Krim lijven ze de Krim in.

Ja, als die onozelle politicie nou verder reageren tegen Rusland en tegen de president van Rusland, met allerlei maatregelen zou dit wel eens ernstige gevolgen kunnen hebben op de economie van Europa. Laat dat maar aan de Amerikanen over, dit is echt geen probleem van Europa, welicht is het zelfs zo dat Rusland voor Europa voor het ogenblik 'n betere partner is als de USA.
Jos Praat / beleidsadviseur
Wat weten die VVD jongeren in den Haag nu van gebakken lucht? Die zijn toch slechts bekend met 'stenen op de maag'? (zie het megalomane Spuiforum en het negeren van de problematiek van de uitgeprocedeerde illegalen)
Sjoerd Visser
Ach...de misleiding kent inmiddels géén grenzen meer !

Het maakt niet uit hoe politiek correct de woorden zijn...de uitkomsten van die woorden zijn niet correct en noemt men tegenvallers.
K. de Beer / organisatie adviseur
Jonge Liberalen zijn meestal echt liberaal. Dit in tegenstelling tot de VVD dat vaak niet meer is dan een ondernemersclubje dat elkaar de poen toespeelt. De veriezingskoorts mag wat mij betreft wel wat humor gebruiken en daarom vind ik deze actie best leuk. Ik ga direct een poster "Hier had een ondernemer kunnen zitten" plakken op onze gevangenis.

Advertentie