Advertentie

Corona College: Contact maken met toegankelijke taal

De Vereniging Bestuurskunde (VB) heeft net als vorig jaar wetenschappers gestrikt die vanuit de eigen disciplines hun licht laten schijnen over de aanpak van de corona-pandemie.

08 april 2021
corona-aanpak.jpg

De Vereniging Bestuurskunde (VB) heeft net als vorig jaar wetenschappers gestrikt die vanuit de eigen disciplines hun licht laten schijnen over de aanpak van de corona-pandemie. In de vijfde aflevering deze Corona Colleges doen lector Els van der Pool van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en Guido Rijnja van de Rijksvoorlichtingsdienst dat.

Op grond van hun paper “Op de tast. Over de complexiteit van contact maken tijdens Corona”, gaan zij in op het maken van contact tijdens corona. Of beter, op de lastigheid daarvan. Echt contact maken draait om drie zaken: aanspreekbaarheid, wederzijdse welwillendheid, en gedeelde spelregels. Vanwege de onzichtbaarheid van het virus, de schaal van de pandemie en het ongewisse verloop ervan, is het moeilijk om die zaken overeind te houden.

Contactsleutels
Dat roept de vraag op hoe we daar desondanks aan kunnen werken. Daarvoor zijn er volgens Rijnja en Van der Pool zeven zogeheten contactsleutels. Daarbij kan worden gedacht aan actieve openbaarheid (ben je als professional in staat om af te stappen op iemand om wie het gaat), het opdiepen van en aanspreken op waarden, en toegankelijke taal. ‘De taal die we gebruiken doet er toe’, stellen ze. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de waarschuwing Vermijd drukte niet begrijpen. En zo mensen die al begrepen, wisten ze er geen handelingsperspectief aan te verbinden. Beter zou zijn om te zeggen: ‘ga niet naar drukke plekken.’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie