Advertentie

René Paas: Gaskraan moet snel dicht

René Paas, de Groningse commissaris van de Koning, wil dat de gaskraan zo snel als mogelijk wordt dichtgedraaid. Dat zegt hij in een reactie op de aardbeving met een kracht van 3.4, die woensdagmorgen plaatsvond in de provincie Groningen. 'Deze beving maakt in één klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is'.

22 mei 2019
1906-San-Francisco-earthquake-seismograph.jpg

René Paas, de Groningse commissaris van de Koning, wil dat de gaskraan zo snel als mogelijk wordt dichtgedraaid. Dat zegt hij in een reactie op de aardbeving met een kracht van 3.4, die woensdagmorgen plaatsvond in de provincie Groningen. 'Deze beving maakt in één klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is'. 'Het tempo is al omhooggegaan, maar het is niet genoeg,' zegt minister Wiebes.

Verrassing

'Een aardbeving komt altijd als een verrassing, maar het was ons bekend dat er nog zo’n grote klap kon komen', zegt de commissaris, die zelf in de stad Groningen was, maar de aardschok niet heeft gevoeld. 'Dit vergroot voor de inwoners van Groningen wel het gevoel van onveiligheid. Het zal ook leiden tot meer verontwaardiging over het achterblijven van het tempo in het afbouwen van de gaswinning, het oplossen van schade en de versterking van huizen.'

Terug

Volgens Paas laat de beving de noodzaak zien dat de gaswinning zo snel als mogelijk moet worden afgebouwd. 'Meer gas terug is altijd beter'. Ook wil de commissaris dat de nieuwe schades snel en ruimhartig worden afgehandeld. 'We zagen bij het schadeloket van de overheid een voorzichtig positieve ontwikkeling dat na jaren voor het eerst meer schades werden afgehandeld dan dat er meldingen bij kwamen. Dat patroon kan nu worden omgekeerd en dat moeten we voorkomen.'

Snelheid

Ook de versterkingsoperatie moet volgens Paas meer snelheid krijgen. 'Het is duwen en trekken om meer capaciteit te krijgen voor het opnemen van versterkingsadviezen. Ik wil gewoon dat er nog dit jaar feitelijk wordt versterkt. De Groningers willen resultaten zien. Ze willen een gevoel van veiligheid.' Het vlot trekken van de versterking is een belangrijk bespreekpunt tussen het Rijk en de lokale en regionale overheden in Groningen. 'We zaten en zitten erbovenop. We bereiken wel akkoorden, maar voor de mensen in het gebied is er nog weinig veranderd.'

Gamechanger

Paas weet niet of de nieuwe beving een 'gamechanger' zal zijn in de discussie rond de gaswinning en de versterking. 'Na de zware beving van 3.4 in Zeerijp vorig jaar, zag je dat er ineens heel snel een schadeprotocol lag. Dat was juridisch proza. We hebben op 5 juni een volgend bestuurlijk overleg gepland, maar de Groningers mogen er zeker van zijn dat er de komende dagen intensief overleg zal zijn en het vergroten van de capaciteit in de versterkingsopgave is daarin een belangrijk punt. Ik ga vandaag ook zeker met meerdere ministers contact hebben over deze klap."

Wiebes

De afbouw van de gaswinning in Groningen en het herstel van de schade gaan nog niet snel genoeg.  Eric Wiebes, minister van Economische Zaken zei voorafgaand aan een debat over de gaswinning in het noorden van Nederland dat de afbouw van de gaswinning in Groningen en het herstel van de schade nog niet snel genoeg gaat.  'We zijn bereid tot allerlei onorthodoxe maatregelen om de schadeberg weg te werken', zei Wiebes. 'Het tempo is al omhooggegaan, maar het is niet genoeg.'

Vuistslag

Kamerleden van de oppositie waren niet onder de indruk van de woorden van Wiebes. 'De minister zegt niets nieuws, dat vind ik niet goed,' zei Henk Nijboer (PvdA). SP'er Sandra Beckerman, die zelf uit Groningen komt, zei de nieuwe beving te ervaren als 'een vuistslag in de maag.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Je moet eens met je vuist op tafel slaan, Paas! Lezen we dat Shell, dat bakken geld heeft verdiend aan de gaswinning helemaal geen winstbelasting betaalt in NL! Maar ik verwacht dat Paas zo diep in het partijkartel zit, dat hij helemaal niet met de vuist op tafel durft te slaan.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie