Advertentie

Nieuw college Den Haag nog niet in zicht

Hoofdonderhandelaar Tom de Bruijn meldde dat vrijdag in een tussenstand. Het is niet duidelijk hoelang de partijen nodig hebben.

02 mei 2014

De gemeenteraadsverkiezingen zijn al meer dan 6 weken geleden, maar nog altijd heeft Den Haag geen uitzicht op een nieuw stadsbestuur. Er zijn ,,verschillen van inzicht'' tussen de vijf partijen die onderhandelen over een nieuw college. In de komende periode gaan ze kijken hoe die verschillen ,,overbrugd kunnen worden''.

2,5 maand

Hoofdonderhandelaar Tom de Bruijn meldde dat vrijdag in een tussenstand. Het is niet duidelijk hoelang de partijen nodig hebben. Na de vorige verkiezingen, in 2010, duurde het 2,5 maand voordat Den Haag een nieuw college had. Toen was de uitslag eenvoudiger dan nu. De onderhandelingen gaan tussen D66, PvdA, VVD, CDA en de lokale Haagse Stadspartij (HSP).

Cultuurpaleis 

De Bruijn gaf geen verdere informatie over de meningsverschillen. Het is bekend dat de partijen vooral steggelen over een omstreden cultuurpaleis, het Spuiforum. Collegepartijen D66, PvdA, VVD en CDA besloten vorig jaar tot de bouw daarvan. De volledige oppositie, waaronder de HSP, was en is fel tegen.

Bij de verkiezingen op 19 maart verloor de Haagse coalitie haar meerderheid. De oppositie heeft de meerderheid en wil zo snel mogelijk de stekker uit het project trekken. De toekomst van het complex is daardoor onduidelijk.


Vijf partijen
In geen enkele grote stad gaat de collegevorming zo moeilijk als in Den Haag. De 45 zetels in de gemeenteraad zijn verdeeld over 14 partijen. Er zijn zeker vijf partijen nodig om aan een meerderheid te komen. Oud-verkenner Han Polman sprak van ,,misschien wel de meest complexe uitslag van Nederland''.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Landverraders doen graag moeilijk.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie