Advertentie

College Almere biedt ontslag aan om resultaten Floriade

'Er komen veel te weinig mensen. Dat is een grote teleurstelling en een financieel drama.'

ANP
23 juni 2022
Floriade
Shutterstock

De wethouders van het college van Almere hebben donderdagavond hun ontslag aangeboden vanwege de slechte resultaten van de Floriade. 'Nu de bezoekersaantallen zo tegenvallen, vinden wij dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen', schrijven de wethouders in een verklaring aan de gemeenteraad.

Eerder op de donderdag werd bekend dat de Floriade BV en gemeente Almere rekening moeten houden met 33,8 miljoen euro aan extra kosten, vanwege de lage bezoekersaantallen sinds de opening in april. Naar aanleiding daarvan is er donderdagavond een debat aangevraagd, die de wethouders openden met het voorlezen van de verklaring.

Overweldigend

'Er komen veel te weinig mensen. Dat is een grote teleurstelling en een financieel drama.' De expositie ligt er volgens de zes wethouders mooi bij. 'Het groen is overweldigend en inmiddels zijn alle paviljoens af. De Floriade verdient het om door zoveel mogelijk mensen bezocht te worden. En onze stad verdient dat ook.' Maar de teleurstelling om het wegblijven van de bezoekers is groot, en dus stappen de wethouders op.

De expositie ontving tot nog toe 232.500 mensen, een derde van het verwachte aantal bezoekers. De coronapandemie is volgens de organisatie en de gemeente een van de belangrijkste oorzaken. Ook zouden sommige doelgroepen de entree van 29 euro te hoog vinden, zo bleek uit onderzoek.

Almere werd nog bestuurd door een college van burgemeester en wethouders uit de vorige raadsperiode. Meerdere partijen onderhandelen nog over een coalitieakkoord na de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Volgens Omroep Flevoland is de kans aanwezig dat de vertrekkende wethouders Julius Lindenbergh (VVD), Roelie Bosch (CU), Froukje de Jonge (CDA) en Maaike Veeningen (D66) terugkeren in het nieuwe college. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Er is voldoende gewaarschuwd voor dit debacle. Wie zijn allemaal verantwoordelijk?
Advertentie