Advertentie

Tegenvallend bezoekersaantal Floriade betekent flinke kostenpost

De gemeente Almere en de Floriade BV maakten bekend dat 232.500 mensen de Floriade Expositie hebben bezocht sinds de opening.

ANP
23 juni 2022
bouwwerkzaamheden Floriade
Shutterstock

De bezoekersaantallen voor de half april geopende Floriade Expo in Almere blijven achter bij de verwachtingen. Daardoor moeten de Floriade BV en de gemeente Almere rekening houden met een extra kostenpost van in totaal 33,8 miljoen euro.

Een derde deel

De gemeente Almere en de Floriade BV maakten donderdag bekend dat 232.500 mensen de Floriade Expositie hebben bezocht sinds de opening. Dat is ongeveer een derde van de verwachte bezoekersaantallen. Floriade en gemeente stellen dat de coronapandemie een van de belangrijkste verklaringen is voor de tegenvallende bezoekersaantallen. Ook kwam uit onderzoek door bureau Motivaction naar voren dat sommige doelgroepen de toegangsprijs van 29 euro te hoog vinden, zeker gezien de hoge inflatie en de gestegen energiekosten.

Marketing

Op basis van de tegenvallende cijfers vinden Floriade en de gemeente Almere het niet langer reëel om ervan uit te gaan dat in totaal 2 miljoen mensen de wereldtuinbouwtentoonstelling gaan bezoeken. De Floriade BV laat weten een aantal maatregelen te nemen om uiteindelijk op 1,2 miljoen bezoekers uit te komen. Daarbij gaat het onder meer om intensievere marketingcampagnes die gericht zijn op zowel het brede publiek als specifieke doelgroepen.

Financiële consequenties

De gemeente Almere verwerkt de tegenvaller van 33,8 miljoen euro in haar jaarrekening van 2021. De gemeente laat weten dat ze in gesprek is met het Rijk en de provincie Flevoland en andere betrokken partijen over 'het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid van de financiële consequenties'. De Floriade duurt nog tot en met 9 oktober. 

Begroot

De Floriade heeft de gemeente Almere al tientallen miljoenen meer gekost dan oorspronkelijk was begroot. Almere zou 16 miljoen euro bijdragen, maar dat bedrag is al met vele miljoenen overschreden. In 2020 is onderzocht of Almere nog wel door moest gaan met de wereldtuinbouwtentoonstelling. Daar gaf de raad na vele avonden debatteren groen licht voor. Tegenstanders spraken van 'een fata morgana' en 'de grootste financiële blunder ooit van Almere'. De Floriade rekende toen nog op veel inkomsten van sponsors, maar begin dit jaar bleek dat er miljoenen minder waren binnengekomen dan was begroot.  (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie