Advertentie

Cdk: Ondermijning lag op de loer in Scherpenzeel

De Gelderse commissaris van de koning John Berends ontsloeg waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel om ondermijning van het openbaar bestuur te voorkomen. Volgende maand benoemt Berends een nieuwe waarnemer.

13 oktober 2021
Berends.png

De Gelderse commissaris van de koning John Berends heeft waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel ontslagen om ondermijning van het openbaar bestuur te voorkomen. Volgende maand benoemt Berends een nieuwe waarnemer.

Onzuiver handelen

Na heftige kritiek vanuit de Gelderse oppositiepartijen over het uit zijn functie zetten van de waarnemend burgemeester van Scherpenzeel, beet Berends in een ingelaste vergadering van Provinciale Staten gisteravond fel van zich af. Het was volgens de commissaris onmogelijk Klein nog langer op zijn post te laten zitten. Diens handelen kon, aldus Berends, ‘gewoon niet getolereerd worden.’ De waarnemend burgemeester was in zijn ogen niet alleen verstrikt geraakt in zijn eigen verhaal, argumentaties en waarheid, maar bovenal ‘lag ondermijning van het openbaar bestuur op de loer.’ Berends verwijt hem onder andere onzuiver handelen en het niet delen van cruciale informatie. ‘En dat past niet bij integer openbaar bestuur.’

 

Kleine Trump

De commissaris ging nog een stap verder door Klein neer te zetten als een meestrijdend voorman voor een zelfstandig Scherpenzeel, daar waar hij juist geacht werd rust te creëren en verbindend te zijn ‘voor de hele gemeente en niet voor slechts een deel’. Dus zat er voor Berends niets anders op dan zijn professionele verantwoordelijkheid te nemen. Dat hij Klein direct uit zijn functie onthief nadat demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken het besluit openbaar maakte de herindeling van Scherpenzeel met Barneveld af te blazen, leidde tot veel onbegrip. Omdat de provincie bakzeil haalde, werd Berends in de Staten neergezet als een slecht verliezer, ‘een kleine Trump’. ‘Ik ben niet rancuneus in deze zin’, pareerde hij. Hij had er bewust mee gewacht tot de minister haar besluit kenbaar maakte, zodat het herindelingstraject er niet mee werd doorkruist.`

 

Nieuwe waarnemer

Op vragen van de Partij van de Dieren of Berends zijn besluit niet wilde heroverwegen, gaf hij geen direct antwoord. En zo ook niet op de vraag of Klein met de aangevoerde ontslaggronden geen vaste burgemeester kan worden van Scherpenzeel. Duidelijk is immers wel dat de gemeente weer een door de kroon benoemde burgemeester gaat krijgen. Maar die keuze is aan de nieuwe gemeenteraad, dus na de verkiezingen van maart 2022. Berends verwacht dat de nieuwe, vaste burgemeester er dan eind volgend jaar zit. Tot die zal Scherpenzeel het moeten doen met een door Berends nieuw aan te stellen waarnemend burgemeester. Die ‘stevige en daadkrachtige’ waarnemer zal naar zijn verwachting in de eerste week van november aantreden met als belangrijkste taak de rust terug te laten keren in de verdeelde gemeente.

 

Zelfreflectie

Berends kwam in het verloop van de Statenvergadering niet echt in de problemen over zijn in de ogen van de oppositie ondiplomatieke optreden. Pogingen van de oppositie een openbaar functioneringsgesprek te voeren, liepen stuk op een blokkade van de coalitiepartijen. Wel beloofde Berends op verzoek van de D66-fractie aan zelfreflectie te gaan doen.

 

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Je moet het gore lef maar hebben: krijgt Berends tegenstand uit Scherpenzeel, noemt hij dat ondermijning. De wereld op zijn kop. Hij haalt zelf allemaal rotstreken uit om zijn zin te krijgen, krijgt hij niet en dan is de ander een ondermijner. Nou Berends, met een beetje bestuurlijke antenne had je allang kunnen zien aankomen dat je bakzeil zou halen. En die trieste provinciale staten laten hem er nog mee weg komen ook.
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Heel bijzonder dat deze CdK kennelijk niet zijn positie helemaal helder heeft. Want zeker heeft de gemeenteraad zeggenschap in de benoeming van een vaste burgemeester, maar zeker ook bij een waarnemer. Het is aan de gemeenteraad nu, wie zij wil als waarnemer!
Hans / afdelingsmanager
Ik dacht dat de term ondermijning betrekking had op de criminele onderwereld die zich in de bovenwereld invreet, vooral om geld wit te wassen en invloed te krijgen. Het zal je maar gezegd worden als burgemeester door een hogere bestuurder....
Hans / afdelingsmanager
Ondermijning van wat? Van Berends machiavelli-stijl trucendoos en dwingelandij?
myconius
Volstrekt op hol geslagen Regent die tegenspraak verwart met ondermijning.
Dieuwe / adviseur
Kan onze minister van BIZA deze waardeloze zak met zijn smile de laan niet uitsturen? De hele bestuurscultuur daar bij de provincie Gelderland is rot als een mispel; de rest brave ja knikkers. Pluchliefhebbers ipv grote denkers en doeners. Ondermijning....
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Berends deed gewoon wat hem werd opgedragen, stel wat interim marionetten aan die de fusie voorbereiden en dan het besluit nemen. Helaas voor hem danst niet iedere interim naar de pijpen van een CdK en is deze standaard ARHI formule hier mislukt; hij noemt dit onterecht ondermijning. Bovendien had Klein geen opties, op commando dansen als een marionet als er van boven aan de touwtjes wordt getrokken? In dat geval laat je als een Judas je gemeente in de steek en kan je je politieke loopbaan wel schudden. Mijn idee, minister verleg de provinciegrens naar Utrecht, zijn ze daar ff van het gezeur af.... niet dat het daar veel beter gaat :-)
Hans / afdelingsmanager
Scherpenzeel mag wel oppassen dat Berends een nieuwe waarnemend burgemeester benoemt, die een paard van Troje blijkt te zijn: alles wat Berends wilde nog eens dunnetjes over doen, tot en met een nieuwe herindeling aan toe. Zo'n rancuneuze gluiperd is die Berends wel, schat ik in. Mocht het die kant op gaan, dan kan Scherpenzeel die waarnemer alle portefeuilles ontnemen, behalve de wettelijke dan.
Just Saying
Een smeerbeer, deze Commissaris van de Koning Berends. Net als zijn CDA-collega Bruls, burgemeester van Nijmegen.
pieter / wegkijker
wat is er mis met Bruls?
Advertentie