Cdk: Ondermijning lag op de loer in Scherpenzeel
De Gelderse commissaris van de koning John Berends ontsloeg waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel om ondermijning van het openbaar bestuur te voorkomen. Volgende maand benoemt Berends een nieuwe waarnemer.

De Gelderse commissaris van de koning John Berends heeft waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel ontslagen om ondermijning van het openbaar bestuur te voorkomen. Volgende maand benoemt Berends een nieuwe waarnemer.
Onzuiver handelen
Na heftige kritiek vanuit de Gelderse oppositiepartijen over het uit zijn functie zetten van de waarnemend burgemeester van Scherpenzeel, beet Berends in een ingelaste vergadering van Provinciale Staten gisteravond fel van zich af. Het was volgens de commissaris onmogelijk Klein nog langer op zijn post te laten zitten. Diens handelen kon, aldus Berends, ‘gewoon niet getolereerd worden.’ De waarnemend burgemeester was in zijn ogen niet alleen verstrikt geraakt in zijn eigen verhaal, argumentaties en waarheid, maar bovenal ‘lag ondermijning van het openbaar bestuur op de loer.’ Berends verwijt hem onder andere onzuiver handelen en het niet delen van cruciale informatie. ‘En dat past niet bij integer openbaar bestuur.’
Kleine Trump
De commissaris ging nog een stap verder door Klein neer te zetten als een meestrijdend voorman voor een zelfstandig Scherpenzeel, daar waar hij juist geacht werd rust te creëren en verbindend te zijn ‘voor de hele gemeente en niet voor slechts een deel’. Dus zat er voor Berends niets anders op dan zijn professionele verantwoordelijkheid te nemen. Dat hij Klein direct uit zijn functie onthief nadat demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken het besluit openbaar maakte de herindeling van Scherpenzeel met Barneveld af te blazen, leidde tot veel onbegrip. Omdat de provincie bakzeil haalde, werd Berends in de Staten neergezet als een slecht verliezer, ‘een kleine Trump’. ‘Ik ben niet rancuneus in deze zin’, pareerde hij. Hij had er bewust mee gewacht tot de minister haar besluit kenbaar maakte, zodat het herindelingstraject er niet mee werd doorkruist.`
Nieuwe waarnemer
Op vragen van de Partij van de Dieren of Berends zijn besluit niet wilde heroverwegen, gaf hij geen direct antwoord. En zo ook niet op de vraag of Klein met de aangevoerde ontslaggronden geen vaste burgemeester kan worden van Scherpenzeel. Duidelijk is immers wel dat de gemeente weer een door de kroon benoemde burgemeester gaat krijgen. Maar die keuze is aan de nieuwe gemeenteraad, dus na de verkiezingen van maart 2022. Berends verwacht dat de nieuwe, vaste burgemeester er dan eind volgend jaar zit. Tot die zal Scherpenzeel het moeten doen met een door Berends nieuw aan te stellen waarnemend burgemeester. Die ‘stevige en daadkrachtige’ waarnemer zal naar zijn verwachting in de eerste week van november aantreden met als belangrijkste taak de rust terug te laten keren in de verdeelde gemeente.
Zelfreflectie
Berends kwam in het verloop van de Statenvergadering niet echt in de problemen over zijn in de ogen van de oppositie ondiplomatieke optreden. Pogingen van de oppositie een openbaar functioneringsgesprek te voeren, liepen stuk op een blokkade van de coalitiepartijen. Wel beloofde Berends op verzoek van de D66-fractie aan zelfreflectie te gaan doen.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.