Advertentie

CDA verliest in bijna alle gemeenten

Het CDA heeft in alle provincies verloren, zo blijkt uit de voorlopige prognose op basis van bijna 99 procent van de stemmen.

ANP
17 maart 2023
Verkiezingsbord maart 2023
Shutterstock

Slechts in twee van de 337 gemeenten waarvan de uitkomst donderdagavond bekend was, heeft het CDA iets aan stemmen gewonnen. In de rest van de gemeenten hebben de christendemocraten bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten verloren, tot wel bijna een derde van hun aanhang zoals in Tubbergen, zo blijkt uit de voorlopige prognose van de ANP Verkiezingsdienst. Die wacht nog op uitslagen van vijf gemeenten.

Afdelingshoofd Openbaar Domein

Gemeente Nieuwegein
Afdelingshoofd Openbaar Domein

Kwaliteits- en implementatiemanager IT

JS Consultancy
Kwaliteits- en implementatiemanager IT

Goeree-Overflakkee en Utrecht

In Tubbergen verloor het CDA 30,6 procentpunt van de stemmen. In Nederweert verdampte het aantal stemmen met 28,5 procentpunt en in Dinkelland met 28,1 procentpunt. Alleen in Goeree-Overflakkee en in Utrecht boekte de partij een heel kleine winst, respectievelijk 392 (+0,5 procentpunt) en 791 stemmers (+0,3 procentpunt).

Verlies

In tientallen gemeenten bleef het verlies beperkt tot ver onder de 10 procentpunt, zoals in Den Haag, Renkum en Schouwen-Duiveland. In heel veel gemeenten is het verlies (veel) groter dan 10 procentpunt waaronder Laarbeek, Altena en Dalfsen.

Overal verloren

Het CDA heeft in alle provincies verloren, zo blijkt uit de voorlopige prognose op basis van bijna 99 procent van de stemmen. In Overijssel heeft de partij het grootste verlies moeten incasseren en houdt vier van de negen zetels in Provinciale Staten over. In Noord-Brabant, Friesland en Gelderland zag het CDA haar zetelaantal halveren tot vier. In Limburg is het CDA op vijf zetels uitgekomen, terwijl de partij er nu nog negen heeft.

In Noord-Holland halveerde het aantal zetels van vier naar twee. Ook in Zeeland en Drenthe moet het CDA twee zetels inleveren en komt uit op respectievelijk vijf en drie. In Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland en Groningen bleef het verlies beperkt tot een zetel.

Eerste Kamer

Van de 74 zetels die het CDA vier jaar geleden in alle twaalf provincies behaalde, blijven er nu nog 42 over. In de Eerste Kamer stevent de partij af op een verlies van 4 zetels en houdt er waarschijnlijk 5 over. De nieuwe Provinciale Staten en de kiescolleges kiezen op 30 mei een nieuwe Eerste Kamer.

De partij, waar Wopke Hoekstra sinds eind 2020 aan het roer staat, verloor ook bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar en bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Spijtig. Het CDA is juist qua standpunten een betere partij geworden. Eigenlijk een prima politiek programma. Jammer dat veel mensen zijn overgelopen maar het BuikBorstenBillen verbond van Caroline van der Plas. Wat gaat er fout?
Advertentie