Overslaan en naar de inhoud gaan

'Belangrijk middel uit handen genomen'

Dijksma en andere burgemeesters denken dat het probleem niet zozeer het online gebiedsverbod zelf is, maar vooral de verouderde wetgeving.

burgemeester-Sharon-Dijksma.jpg
Sharon Dijksma, VNG-voorzitter en burgemeester van Utrecht

Tientallen burgemeesters willen van het kabinet meer mogelijkheden om oproepen op bijvoorbeeld sociale media tot rellen of ander geweld aan te pakken. Dat schrijven ze onder aanvoering van burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht in een opiniestuk in NRC.

Uitspraak

Aanleiding is de uitspraak van een rechter die vrijdag oordeelde dat Dijksma in 2021 een destijds 17-jarige jongen uit Zeist niet had mogen verbieden om online op te roepen in opstand te komen tegen het 2G-(corona)beleid en het vuurwerkverbod. Bij een nieuwe, soortgelijke oproep moest hij een dwangsom betalen, waarop de jongen naar de rechter stapte.

Eerste keer

Het was de eerste keer dat een bestuursrechter een oordeel gaf over een zogenoemd ‘online gebiedsverbod’. Volgens Dijksma en de andere burgemeesters, waaronder die van Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, is daarmee een belangrijk middel uit handen genomen om de openbare orde en veiligheid te handhaven.

Wetgeving

De burgemeesters denken dat het probleem niet zozeer het online gebiedsverbod zelf is, maar vooral de verouderde wetgeving. 'Omdat onze huidige wetgeving van vóór het digitale tijdperk is, gaat deze niet expliciet over het onderscheid tussen online en fysiek. Hoe er met de online wereld wordt omgegaan, hangt dus volledig af van de interpretatie van die verouderde regels', schrijven ze in NRC. Ze willen dat het kabinet nu met landelijke wetgeving komt. 'Zodat burgemeesters in staat worden gesteld om preventief te kunnen optreden tegen online oproepen tot rellen en geweld, en zo hun gemeente veilig te houden.'

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Ontoelaatbaar

Dijksma legde het online gebiedsverbod op omdat de jongen de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) zou hebben overtreden. Maar dat was volgens de rechter niet het geval. Die oordeelde dat de lokale regels betrekking hebben op een openbare, fysieke plaats en niet online. Daarnaast vond de rechter ook dat het verbieden van online uitingen een beperking van de vrijheid van meningsuiting zou inhouden die ontoelaatbaar is.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in