Niet effectief
Bleker benadrukte dinsdag in debat met de Tweede Kamer dat het beheer van de wilde zwijnen echt een zaak is van de provincie. Een ruime Kamermeerderheid (Partij voor de Dieren, PVV, PvdA, SP, GroenLinks, D66) vindt het echter niet effectief om elk jaar 80 procent van de wilde zwijnen, een beschermde diersoort, op de Veluwe af te schieten en wil onderzoek naar andere mogelijkheden.
Bleker vraagt Gelderland om alternatieven zwijnenjacht
Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zal bij de provincie Gelderland informeren of daar behoefte is aan een onderzoek naar alternatieven…
Opdringen
De bewindsman benadrukte dat het door de Kamer gevraagde onderzoek allang in gang zou zijn gezet als het Rijk er iets over te zeggen zou hebben. Maar wil hij de provincie geen onderzoek opdringen als die daar geen behoefte aan heeft: ‘Dat schiet niet op’.
Kapper
De VVD houdt vast aan die lijn en heeft geen moeite met de jacht. ‘Hoezo niet effectief. U gaat elke zes weken naar de kapper, want het haar groeit weer aan. Is dat dan wel effectief?’, stelde Kamerlid Johan Houwers. Dit tot teleurstelling van PVV’er Dion Graus. ‘Gelukkig is dit niet opgenomen in het regeer- of gedoogakkoord. Ik neem er afstand van’.
Alle varkens
Bleker vindt overigens niet dat er lichtvaardig zwijnen worden afgeschoten en hij gaf aan dat hij zich ‘staatssecretaris van alle varkens, wilde en niet-wilde, voelt’.Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, PvdD) verweet Bleker dat die zich nu verschuilt achter de verschillende taken van provincie en de rijksoverheid. Het beheer van de zwijnen vindt zij wel degelijk een zaak van de rijksoverheid: ‘Als de geest van de wet niet goed wordt uitgevoerd, moeten we kijken hoe het beter kan’.
Tank
Volgens de fractieleider van de PvdD trok Bleker zich eerder ook weinig aan van de verantwoordelijkheid van de provincies. In discussies over de komst van het natuurnetwerk de Ecologische Hoofdstructuur en de verbindingszone Oostvaarderswold in Flevoland ‘knalde u daar als een tank dwars doorheen’, constateerde Thieme. Kort na zijn aantreden kondigde Bleker aan dat de overheid op de centen moet letten en ondanks protesten van provincies geen geld meer steekt in het aankopen van grond voor natuurdoelen.
Geen draagvlak
In een eerste reactie liet de provincie Gelderland dinsdagavond weten dat er onder 600.000 bewoners van de Veluwe geen draagvlak is voor afschotvrij beheer van de zwijnenstand. ‘We zijn sinds vorig jaar bezig met maatwerkbeheer; meer zwijnen in natuurgebieden en minder zwijnen bij woon- en landbouwgebieden’, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Harry Keereweer. ‘Wetenschappelijk onderzoek naar het effect hiervan is zeer welkom’.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Meest wonderlijk natuurinzicht was: ‘Hoezo niet effectief. U gaat elke zes weken naar de kapper, want het haar groeit weer aan. Is dat dan wel effectief?’, stelde (VVD-)Kamerlid Johan Houwers.
De jagers met een kapper vergelijken, blijkt duidelijk niet op te gaan. Het is aantoonbaar dat sinds de ‘coupe 2006’ – nastreven van het opgerekte begrip “populatiebeheer” in het Besluit schadebestrijding – de aanwas is opgelopen naar ruim zes biggen per zeug, terwijl dat in de jaren ‘90 gemiddeld 2,2 bedroeg. Welke kapper biedt een coupe die tot een drievoudige haargroei leidt. In kapperstermen gesproken zitten de wilde zwijnen inmiddels iedere twee weken bij de kapper!
Duidelijk is dat de staatssecretaris het onderzoek ook moet benutten om de aanpassing van het Besluit schadebestrijding te evalueren. Ook daarvoor geldt: ‘Wetenschappelijk onderzoek naar het effect hiervan is zeer welkom’