Tweeduizend ambtenaren
Afgelopen week organiseerde de dienst in Luxemburg al een bijeenkomst over deze kwestie en donderdag volgt er een in Brussel. Naar schatting van de fiscus betreft het ruim tweeduizend EU-beambten. Zij zijn in België en Nederland volledig vrijgesteld van belasting over hun salaris op grond van Europese regelgeving. Over vastgoed in Nederland, spaargeld en effecten in Nederland en België moeten zij wel belasting betalen. Dat gebeurt echter te weinig, constateerde de dienst.
Verkeerde voorlichting
Volgens de woordvoerder zijn veel betrokkenen onbekend met de regels. Misschien hebben ze in het verleden verkeerde voorlichting gekregen. De huidige campagne moet soelaas bieden. Belgisch vastgoed wordt door de Nederlandse fiscus niet belast.
Belastingdienst neemt EU-ambtenaren op de korrel
Nederlandse EU-ambtenaren geven volgens de Belastingdienst hun spaartegoeden en effecten in België en Nederland niet altijd op, terwijl…
Verkeerde voorlichting
Volgens de woordvoerder zijn veel betrokkenen onbekend met de regels. Misschien hebben ze in het verleden verkeerde voorlichting gekregen. De huidige campagne moet soelaas bieden. Belgisch vastgoed wordt door de Nederlandse fiscus niet belast.
Volgens de woordvoerder zijn veel betrokkenen onbekend met de regels. Misschien hebben ze in het verleden verkeerde voorlichting gekregen. De huidige campagne moet soelaas bieden. Belgisch vastgoed wordt door de Nederlandse fiscus niet belast.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik kan maar niet begrijpen, waarom iedereen in dit land belasting moet betalen, maar ambtenaren bij de EU niet. Die slokken nota bene ook louter belastinggelden op, en verdienen netis zelf. Dus waarom is deze groep vrijgesteld?
Dat draagt niet bij aan de acceptatie van de Brusselse bureaucratie, die toch al niet zo populair is, mede omdat de algemene EU-normen t.a.v. gebruik van publiek geld eerder Italiaans dan Nederlands van snit zijn.
Voor mij is dat een reden om niet te gaan stemmen voor het Europees parlement. Het beeld van zakkenvullers, hoe populistisch dat ook klinkt kan ik maar niet kwijtraken.
Zie ook "onze" ambtenaren: ze hoeven al geen inkomstenbelasting te betalen en vervolgens sjoemelen ze lustig voort, al dan niet door naïviteit.
Waarom moeten wij van al onze zuur verdiende centen zoveel belasting te betalen om hen te onderhouden? Ik wil best belasting betalen om de sociale zekerheid voor de minder bedeelden veilig te stellen, maar niet om deze dure sjoemelende ambtenaren hun luxe leventje te laten genieten.
'Zij zijn in België en Nederland volledig vrijgesteld van belasting over hun salaris op grond van Europese regelgeving'
Belachelijke regelgeving lijkt mij. Dus niet alleen de wanbetalers achterhalen,maar ook graag deze regels aanpassen
Morsnova - er is een eenvoudige verklaring: omdat zo'n belasting een transfer zou betekenen naar de lidstaten waar de EU kantoren gevestigd zijn - België zou zo een fortuin aan inkomstenbelastingen kunnen innen bij de EU ambtenaren in Brussel, waardoor NL (dat natuurlijk een deel van de EU salarisen betaalt) zo onrechtstreeks de Belgische staatskas financiert.
Ook zou bv België de Europese instellingen onder druk kunnen zetten door te dreigen met belastingsverhogingen voor EU ambtenaren indien zij niet doen wat België wenst, wat België een hogere leverage zou geven over de Europese instellingen dan bv Nederland (waar veel minder EU ambtenaren gevestigd zijn).
Het bericht is min of meer overgenomen uit het Financieeele Dagblad (zie http://www.fd.nl/artikel/21545458/fiscus-neemt-nederlandse-eu-beambten-korrel). De inhoud van dat bericht is op zich juist, maar niet volledig. Daardoor zijn de gevolgtrekkingen van sommige lezers ook niet correct.
Het salaris van EU ambtenaren is belast op grond van EU wetgeving. De inkomsten komen ten goede aan het budget van de EU. De EU ambtenaren blijven (fictief) binnenlands belastingplichtige in de lidstaat waar zij belastingplichtige waren voordat ze EU ambtenaar werden. De inkomsten uit arbeid zijn al belast en worden daardoor niet nog een keer door Nederland of België belast. Van volledige belastingvrijstelling is dus geen sprake.
De EU Commissie stuurt periodiek een lijst met de EU ambtenaren met de fiscale woonplaats aan de betrokken lidstaten (zie artikel 15 van protocol 7 van het EU verdrag; journalisten: wat heeft Nederland al die jaren met deze lijst gedaan).
Over de voorlichting door de Belastingdienst is in het verleden al veel geschreven. Exemplarisch moge mijn ervaring zijn. Ik ben uit Nederland geëmigreerd en ontving een vragenlijst waarin ook gevraagd werd of ik medewerker was van een internationale organisatie en meer specifiek een EU instelling. Ondanks het positieve antwoord hierop ontving ik een M biljet, terwijl ik als fictief binnenlands belastingplichtige een gewoon P biljet had moeten ontvangen. Na vele male contact te hebben gehad met de Belastingdienst heb ik uiteindelijk het P biljet ontvangen. Ik kan mij voorstellen dat vele van mijn huidige collega’s minder vasthoudend zijn en besluiten het M biljet in te vullen. Daarna hoort men niets meer van de Nederlandse Belastingdienst. Vele collega’s geven vervolgens hun inkomsten op in België, Luxemburg of waar zij elders gevestigd zijn. Nu komt de Nederlandse Belastingdienst met de dreiging van een naheffing van tien jaar. Ik wens de ambtenaren van de Belastingdienst in kwestie veel sterkte. Allereerst heeft de Belastingdienst in vele gevallen een uitdrukkelijk standpunt ingenomen door de betrokken ambtenaren eerst te laten emigreren, terwijl de verstrekte informatie tot een andere beslissing van de Belastingdienst had moeten leiden (fictief binnenlands belastingplichtige). Vervolgens wordt op grond van de heroverweging de betrokken ambtenaar als (fictief) binnenlands belastingplichtige aangemerkt voor het wereld inkomen. De normale naheffingstermijn is dan vijf jaar. Als laatste stap wil men een beroep doen op de verlengde termijn van tien jaar vanwege het moedwillig verwzijgen in gaan roepen voor buitenlandse (rente) inkomsten. Met de mogelijk verkeerde voorlichting (journalisten: lees onjuiste beslissing van de Nederlandse Belastingdienst zelf) wordt bovendien nog eens een in rechte te beschermen vertrouwen gewekt.
Kortom: leuk persbericht, de Nederlandse regering is weer eens erg daadkrachtig nadat in eerste instantie fout op fout gestapeld wordt. De journalisten vragen op dit aspect niet door. Overschrijven is makkelijker.
Ik begrijp de verklaring van Peter Stevens maar dan zouden toch op zijn minst de nettosalarissen van de EU-ambtenaren naar beneden moeten worden aangepast.
"De EU ambtenaren blijven (fictief) binnenlands belastingplichtige in de lidstaat waar zij belastingplichtige waren voordat ze EU ambtenaar werden." Interessant punt, Uit Brussel. Maar natuurlijk wel vreemd. Iemand die dus 30 jaar geleden uit NL is vertrokken naar Brussel wordt dus nog steeds in box 3 belast door Nederland, ook al heeft deze ambtenaar verder geen enkele band meer met NL?
Wat gebeurrt er trouwens als die ambtenaar tussendoor beslist om bv de Belgische nationaliteit aan te nemen - heeft dat dan effect op de plaats van belasting/ (Zoniet zou het wel eens erg voordelig kunnen zijn...)
In reactie op morsnova,"dure sjoemelende ambtenaren."Wat denk je van onze eigen belastingambtenaren ?
www.fouteambtenarenbijbelastingdienst-nl.jouwweb.nl