Advertentie

Burgemeesters verliezen grip op ondermijning

Burgemeesters, maar ook wethouders, raadsleden en ambtenaren zijn steeds vaker mikpunt van criminelen.

18 juli 2022
geld-witwassen-bibob-ondermijning.jpg

Burgemeesters maken zich grote zorgen over ondermijning in hun eigen gemeente. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat weinig van hen nog grip hebben op de inmenging van criminelen in de bovenwereld en dat ze te weinig middelen hebben om de strijd te voeren. In die strijd zijn zij regelmatig zelf mikpunt.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Gemeente Bloemendaal
Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Teammanager Advies en Services

JS Consultancy in opdracht van de gemeente Oldambt
Teammanager Advies en Services

Zien

EenVandaag ondervroeg in samenwerking met het Nederlands Genootschap van Burgemeesters 113 van de 344 burgemeesters over ervaringen in hun gemeente. Acht op de tien van de ondervraagde burgemeesters zeggen zeker te weten dat daar ondermijning voorkomt. Nog eens 16 procent weet het niet zeker maar heeft daar wel aanwijzingen voor. ‘Een horecagelegenheid die een tweede vestiging opent, zonder dat er veel klanten zijn. Een kapper die middenin de nacht activiteiten ontplooit. De vraag is vooral: wil je het als burgemeester zien? Maar dat het er niet zou zijn, is uitgesloten’, zegt een burgemeester.

Bedreigd

Burgemeesters ondervinden de druk van criminelen geregeld zelf aan den lijve. Ruim vier op de tien zijn in hun functie minstens een keer bedreigd door criminelen. Drie op de tien maken zich zorgen over concrete acties die hun veiligheid en die van hun gezin aantasten. Daarnaast ondervinden burgemeesters ook dat ambtenaren, raadsleden en wethouders in hun gemeente onder druk worden gezet door de onderwereld.  Een ondervraagde geeft als voorbeeld: ‘Er is een poging gedaan om een ambtenaar te compromitteren door gebruik te maken van een financiële kwetsbaarheid van zijn volwassen kinderen.’

Onvoldoende middelen

Het ontbreekt burgemeesters vooral aan middelen om grip te houden, zo blijkt uit het onderzoek.  Zeven op de tien deelnemers noemen de middelen waarover zij beschikken onvoldoende. Vooral in dorpen worden de problemen steeds groter, maar blijven het budget, de kennis en de mankracht beperkt.

Bron: EenVandaag

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie