Advertentie

2000 extra plekken voor asielzoekers nodig voor 1 april

De zogenoemde provinciale regietafels moeten in het voorjaar samen met gemeenten gaan zoeken naar meer plaatsen voor asielzoekers.

ANP
13 maart 2023
Asielzoekers-shutterstock-356528018.jpg
Shutterstock

Voor 1 april moeten er 2000 extra plekken gevonden worden voor de noodopvang van asielzoekers. Mogelijk blijven enkele crisisnoodopvanglocaties langer open en dan komt het tekort uit op duizend plaatsen. Dat is maandag gebleken tijdens een digitaal overleg van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad, zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen.

Genoeg

'Er zijn eigenlijk 60.000 structurele plaatsen voor asielzoekers nodig in Nederland. Maar structurele opvang is nog niet geregeld. Het is dus duidelijk dat noodopvang nog steeds onontkoombaar is', aldus Bruls. De veiligheidsregio's gaan dat in het voorjaar niet meer regelen en dragen hun taak over aan de zogenoemde provinciale regietafels, die dan samen met gemeenten moeten zoeken naar plaatsen voor asielzoekers. 'Het was nooit de taak van veiligheidsregio's. We hebben het gedaan omdat er crisis was, maar nu is het echt genoeg.'

Langer open

Naar verwachting arriveert er in het voorjaar weer een grote stroom asielzoekers in Nederland. Tegelijkertijd zouden veel crisisnoodopvanglocaties gaan sluiten, omdat de gebouwen weer voor andere doeleinden nodig zijn. Nu de nood nog steeds hoog is, hebben veel gemeenten alsnog besloten de crisisnoodopvang langer open te houden, bleek tijdens het beraad. Minimaal tot 1 juli, aldus een woordvoerder van de staatssecretaris. De hoop is dat er nog meer noodopvanglocaties open kunnen blijven. Als dat gebeurt, zijn er nog duizend plekken extra nodig.

Alleenreizende mannen

Sommige gemeenten hebben nog wel plaats in hun noodopvangcentra, zegt Bruls. Maar die plekken worden soms niet opgevuld omdat een gemeente bijvoorbeeld geen alleenreizende mannen wil opvangen uit vrees voor overlast. 'Dat mag en dat kan niet', vindt Bruls. 'Het is ook niet solidair met andere gemeenten die wel voor iedere vluchteling plaats maken.' In Bruls' eigen gemeente Nijmegen gaat half april een noodopvang open voor 1200 mensen. De gemeente rekent er op dat daar met name alleenreizende mannen terecht zullen komen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Er zijn wereldwijd meer dan 80 miljoen mensen die voldoen aan alle voorwaarden om in Nederland in aanmerking te komen voor een asielstatus. Waarom komen zij dan niet? Maar een heel klein aantal heeft het geld en de mogelijkheden. Het is dus niet heel eerlijk om mensen helemaal hier naartoe te laten komen voor de effectuering van hun recht. Er is een oplossing: schaf het “recht” op asiel af, zeg dat VN verdrag op en ga die mensen die we willen helpen gewoon halen. Veel eerlijker en humaner. Politici zoals Attje Kuiken die het asielrecht zo leuk vinden, die moeten die 80 miljoen mensen ook de mogelijkheid willen bieden asiel aan te vragen zonder dat zij geld hoeven te hebben voor de mensensmokkelaar en zo’n hele reis vol ontberingen te hoeven maken. Anders is het wel erg gemakkelijk van haar gezegd. We vragen toch ook niet aan bejaarden om eerst een triatlon te voltooien om bijzondere bijstand aan te vragen voor een leesbril?
Advertentie