De burgemeesters van het Veiligheidsberaad willen dat de asielwet die de opvang van vluchtelingen moet regelen er uiterlijk op 7 november is. Als de wet op die dag nog niet aan de Tweede Kamer is aangeboden, gaan de burgemeesters 'serieus bespreken of zij nog langer een rol kunnen spelen in dit onderwerp', aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. 'Dan moeten we echt bepalen wat wij nog kunnen en willen doen.'
Ultimatum voor asielwet
Volgens Bruls is het onacceptabel dat het kabinet zich niet aan de afspraken houdt.

Kabinet
Afgelopen vrijdag moest staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor de tweede keer melden dat het kabinet het niet eens was geworden over de asielwet ofwel spreidingswet. In de wet wordt onder andere dwang geregeld voor gemeenten die weigeren mee te werken aan het regelen van (nood)opvangplaatsen voor asielzoekers. Dat zijn er volgens het Veiligheidsberaad ongeveer tweehonderd. Van der Burg kon vrijdag niet zeggen wanneer er wel een akkoord zou zijn over de wet. Dat is de burgemeesters in het verkeerde keelgat geschoten.
Onacceptabel
Volgens Bruls is het onacceptabel dat het kabinet zich niet aan de afspraken houdt, terwijl van de gemeenten en veiligheidsregio's een grote inspanning wordt gevraagd in de asielopvang. Er was al tweemaal een datum vastgelegd voor het in omloop brengen van de wet. Dat de wet er snel zou komen was ook grondslag van het bestuursakkoord dat gemeenten eerder dit jaar sloten met het Rijk. Het Veiligheidsberaad stuurde vorige week nog een brief aan Van der Burg met voorstellen voor het afbouwen van de crisisnoodopvang in de loop van volgend jaar, aangezien het helemaal geen taak van gemeenten is. Maar die brief is overbodig geworden nu de wet niet is ingediend.
Het Veiligheidsberaad komt op 7 november weer bijeen.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Er wordt nog steeds gepraat vanuit het enge juridische kader: het nakomen van de verplichtingen op grond van VN Vluchtelingenverdrag, EU richtlijn gezinshereniging en EU opvangrichtlijn. Een fundamentele discussie over de manier waarop Nederland al dan niet zou moeten bijdragen aan vluchtelingenhulp is noodzakelijk gezien de enorme hoeveelheden vluchtelingen die komende jaren nog onze kant op komen door klimaatverandering, honger en oorlog. De probleemoplossing speelt zich nu alleen af in een heel eng kader. Daarmee helpen wij nauwelijks vluchtelingen, belonen wij berekenend gedrag van asielzoekers, halen we heel veel mensen naar Nederland die geen vluchteling zijn en we nooit meer terug kunnen sturen en gooien we bakken met geld over de balk. Het is een heel circus met baantjes en belangetjes. Dit beleid heeft geen toekomst. Helaas hebben VVD, CDA en D66 geen belang bij het oplossen van dit probleem. Zij hebben er baat bij. De regering is net zo berekenend als de gemiddelde asielzoeker uit een veilig land.
Democratie is leidend, er zijn 344 gemeentes in Nederland waarvan er 200 opvang weigeren omdat er geen plaats meer is. Dat is een dikke meerderheid. De vraag is of het veiligheidsberaad wel over deze zaken gaat. Overigens is de omgevingswet al meer dan 10 jaar in de maak en uitgesteld omdat wetgeving nu eenmaal zorgvuldig moet gebeuren.
Het lijkt er verdacht veel op dat het Kabinet c.s. nieuwe asielwetgeving over de a.s. verkiezingen wil tillen. Terecht heeft het Veiligheidsberaad daar geen boodschap aan. Dit beraad en de Gemeenten worden immers iedere keer weer geconfronteerd met alle shit rond het huidige onverantwoorde asielbeleid. Het Veiligheidsberaad/de Gemeenten kunnen daarom het beste vasthouden aan hun standpunt en op deze wijze politiek Den Haag eindelijk eens tot SAMENWERKING te dwingen. Daar blijven ze immers al jarenlang in gebreke om de grote problemen in ons land op te lossen. Om er maar een paar te noemen: verantwoord structureel asielbeleid, de toeslagenaffaire, de box 3 belasting/hervorming belastingstelsel, de stikstofimpasse, het woningbouwbeleid et. etc. Kennelijk is in politiek Den Haag het devies: problemen lossen zichzelf op door alles halfbakken of niets te doen. Hoelang duurt het nog dat men er daar achter komt dat dat in ieder geval niet werkt?