Advertentie

Amsterdam in beroep tegen uitspraak Zwarte Piet

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gaat in beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter over de kwestie Zwarte Piet.

14 augustus 2014
Amsterdam gaat de uitspraak van de bestuursrechter over Zwarte Piet van begin juli aanvechten. Burgemeester Eberhard van der Laan gaat in beroep bij de Raad van State tegen de beslissing dat hij de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet bekijken. Dat heeft hij donderdag laten weten.
Slavernijverleden

De rechter oordeelde dat Van der Laan zorgvuldiger had moeten zijn bij de verstrekking van de vergunning. Hij had beter naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet moeten luisteren, concludeerde de rechtbank. Die stelde dat Zwarte Piet kwetsend is voor veel zwarte Amsterdammers en te veel nadruk legt op het slavernijverleden.

Niet mee bemoeien

De burgemeester vindt echter dat de discussie over Zwarte Piet moet worden gevoerd in de samenleving en niet in de rechtszaal. ,,Het is veel meer dan een juridische discussie.'' Bovendien is het volgens Van der Laan niet enkel een Amsterdams feest, maar een landelijke traditie. ,,Overal in het land vinden sinterklaasintochten plaats en gaan Sint en Piet op bezoek op scholen en in buurthuizen.''

Verder meent de burgemeester dat hij zich niet met de inhoud van evenementen moet bemoeien. ,,Dan kom je in de rol van zedenmeester terecht.''

 
Geleidelijk aanpassen

Van der Laan heeft er vertrouwen in dat door geleidelijke aanpassingen het sinterklaasfeest als minder kwetsend wordt ervaren. ,,Piet gaat verder veranderen om van de negroïde stereotypering en het koloniale verleden af te komen.'' Mensen zullen dit al merken bij de komende sinterklaasintocht in de hoofdstad.

Geschminkt gezicht

Het gedrag en de verschijningsvorm van de pieten zullen veranderen, maar details wil hij nog niet geven. ,,Maar ik denk dat Piet wel een bepaalde vorm van een geschminkt zwart gezicht zal houden, omdat hij door de schoorsteen is geklommen.'' Bij de gesprekken over de intocht zitten ook minister Asscher van Sociale Zaken en de NTR, die de landelijke intocht organiseert.

Tegenstander Zwarte Piet

Een van de gesprekspartners is de organisatie Nederland Wordt Beter, een tegenstander van Zwarte Piet. De stichting ,,betreurt'' het besluit van de burgemeester, maar ziet hierin geen reden het overleg met hem te staken.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank / jurist handhaving
Altijd weer opmerkelijk om te zien hoe mensen (ver)oordelen zonder gehinderd te worden door inhoudelijke kennis terzake. De gehanteerde redenering "het is een zwarte knecht bij een blanke, dùs is het bedoeld als een slaaf bij zijn blanke baas" is echt te simpel voor woorden.

Enig historisch besef (zie de reactie van Miraclem) is ook hier op zijn plaats.

Ik voel me eigenlijk wel gediscrimineerd door de aanduiding "blanke vla". Misschien toch maar eens een klacht indienen tegen Friesche Vlag of Campina.
Olivier
En terecht. We moeten onze kinderen hier niet mee opvoeden. Laten we ze leren wat Nederland in het verleden allemaal heeft gedaan.
K. de Beer / organisatie adviseur
Er komt steeds meer op het bordje van de burgemeester te liggen, waar hij - als vergunningverlener - eigenlijk helemaal niet mee zou moeten. De discussies over de Zwarte Pieten en de demonstraties tegen van alles en nog wat in de binnensteden, zijn daar een goed voorbeeld van. De burgemeester moet tevoren toetsen of de openbare orde in het geding is. Zo niet dan is het OK. Als tijdens de gebeurtenis dingen gebeuren die strafrechtelijk niet door de beugel kunnen (discriminatie en hakenkruisvlaggen) dan moet de politie subiet ingrijpen.
Leon Scheppink / juridisch adviseur
Zoals @Nobby al terecht aangeeft, maakt hetgeen de rechtbank stelt in de uitspraak geen onderdeel uit van het toetsingskader voor een dergelijke vergunning. Ik kan me dan ook niet anders voorstellen, dan dat deze bestuursrechter een flinke ''tik'' op de neus zal krijgen van de Afdeling.
ambtenaar / verkeer
Waarom is Sinterklaas eigenlijk een leuk feest? Ik vond het zelf als kind teleurstellend toen ik er achter kwam dat ik al die tijd was voorgelogen door de volwassenen. Achteraf had ik altijd al zo'n vermoeden want mijn rijke vrienden kregen veel meer cadeautjes dan ik. En ze waren veel stouter!

Mijn zoon zei ook al met drie jaar, papa dat zijn gewoon verklede mensen.
Kaas !
Wat is het toch heerlijk om politiek incorrect te zijn, altijd weer genieten van sukkelaars die zich iets aantrekken van geïmporteerde lange tenen.
Advertentie