Advertentie

Burgemeester mag uitzetting niet tegenhouden

Een burgemeester mag de uitzetting van een illegale vreemdeling niet tegenhouden. De politie staat dan onder het gezag van de minister voor Immigratie.

30 oktober 2012

Een burgemeester mag de uitzetting van een illegale vreemdeling niet tegenhouden. De politie staat bij een uitzetting onder het exclusieve gezag van de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel en kan dan geen beroep doen op de hulpverleningstaak van de politie en zich ook niet beroepen op angst voor verstoring van de openbare orde.

Advies
Dat schrijven de ministers Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer op basis van een advies van twee hoogleraren. De burgemeester heeft juist de plicht om met de politie een verstoring van de openbare orde te voorkomen, aldus de ministers.

Onrust in gemeenten
Aanleiding voor het onderzoek door de hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam was de stelling eerder dit jaar van een veertigtal burgemeesters dat ze niet wilden meewerken aan uitzetting van een vreemdeling als dat zou leiden tot onrust in hun gemeente.

Els Boot
Burgemeester Els Boot van Giessenlanden weigerde ook echt; zij verbood de politie in haar gemeente mee te werken met de uitzetting van een Afghaanse man die wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Leers en Boot raakten daarover in conflict


Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flip Zolderman
En nu eens kijken hoeveel burgemeesters toch hun rug recht durven houden.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Burgemeeester Boot is hier degene met de rechte rug die haar morele taak serieus neemt. Mensenrechten zijn ook rechten en die rechten gaan per definitie uit boven lokale of nationale wet en regelgeving.
Advertentie