Advertentie

'Burgemeester geen zedenmeester bij evenementen'

Als de burgemeester vooraf moet oordelen over de inhoud van evenementen, wordt hij een zedenmeester, stelt de advocaat van de gemeente voor de Raad van State.

16 oktober 2014

Als de burgemeester van Amsterdam inhoudelijk moet oordelen over het sinterklaasfeest in zijn stad wordt hij een soort zedenmeester. Dan moet hij ook inhoudelijk gaan oordelen over een vergunning voor de Gay Pride of een beachvolleybalevenement. Dat stelde de advocaat van de gemeente donderdag tijdens een zitting van de Raad van State over de Amsterdamse intocht van de sint vorig jaar.

Zwarte Piet
De Raad van State buigt zich over de Zwarte Pietenkwestie omdat burgemeester Eberhard van der Laan bezwaar maakte tegen de beslissing van de bestuursrechter. Die stelde eerder dit jaar dat de vergunning van de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet worden bekeken. Er was bij het verlenen van de vergunning onvoldoende aandacht geweest voor de bezwaren van tegenstanders, vond de rechter.

Gestolde cultuur

Zedenmeester of niet, racisme bouw je niet af, maar schaf je af, zo stelde de mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom van de oorspronkelijke bezwaarmakers tijdens de zaak: ,,Het is gestolde cultuur uit 1850 waar we met gepaste schaamte naar zouden moeten kijken.¨

Beetje zedenmeester
De centrale vraag donderdag was in hoeverre een burgemeester zich moet bemoeien met de inhoud van een evenement om daar vervolgens wel of geen vergunning voor te geven. De leden van de Raad van State vroegen zich af of de burgemeester niet ,,toch een beetje'' een zedenmeester zou moeten zijn.

Uitspraak
,,Op zekere hoogte wel'', stelde de advocaat van de gemeente Amsterdam. Maar hij is wettelijk niet toegerust om te oordelen over hoe bijvoorbeeld een Zwarte Piet eruit moet zien. De Raad van State doet naar verwachting 12 november uitspraak in de zaak. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjaak
De burgemeester is er, natuurlijk, wel voor handhaving van de openbare orde. Als hij inschat - op basis van hem bekende informatie - dat (bijvoorbeeld) een optocht vanwege de impact die het heeft door de aard en samenstelling ervan (alleen maar zwarte zwarte pieten) op de openbare orde, kan hij aan de evenementenvergunning voorschriften en beperkingen verbinden gericht op het voorkomen van aantasting van de openbare orde. In dat kader is het e.e.a. mogelijk t.a.v. het uiterlijk van (een deel van de) zwarte pieten.
Jan
@Sjaak. Ook als een deel van de Pieten een andere kleur moet hebben, kan de openbare orde in gevaar komen natuurlijk. Namelijk als de overgrote meerderheid van de Nederlanders dit niet zou accepteren en een flink deel daarvan actie gaat voeren.
Sjaak
@Jan Jan, indien het evenement uit de hand loopt omdat er actie wordt gevoerd, is het duidelijk: einde van het evenement vanwege handhaving van de openbare orde. Het is daarom zaak dat iedereen zich rustig houdt bij intochten van sinterklaas. Niet in de laatste plaats i.v.m. de aanwezige kinderen die kwetsbaar zijn en voor wie sinterklaasevenementen juist bedoeld zijn.
Jan
@Sjaak Sjaak. Ik ben het met je eens. Ik wilde alleen duidelijk maken dat openbare ordeverstoring door voor- en tegenstanders van Zwarte Piet kan plaatsvinden. En dat het pleasen van de tegenstanders door ook andere kleuren Piet voor te schrijven weerstand van een grote groep voorstanders en dus openbare ordeverstoring kan opleveren. De tegenstanders hebben een geest uit de fles gehaald die vrees ik niet meer te beteugelen is.
True
Mensenrechtenadvocaten veroorzaken slepende rassenrel, felicitaties.

Is de NVU in geen 40 jaar gelukt..
Advertentie