Advertentie

Breda heeft ambtenaar met de beste pen

De best schrijvende ambtenaar van 2010 heet Piet de Nijs. De milieuadviseur van de gemeente Breda kreeg donderdag in Den Haag de Gouden Veer uitgereikt voor zijn samenvatting van de beleidsnota De Bredase Grondslag, over bodemverontreiniging.

02 december 2010
Wollig taalgebruik
De schrijfwedstrijd, die voor de zesde maal plaatsvond, is erop gericht om helder taalgebruik bij de overheid te bevorderen. Ambtenaren krijgen regelmatig het verwijt vakjargon en wollig taalgebruik te hanteren in hun stukken. Het thema van dit jaar was ‘in een notadop’, waarbij de begrijpelijkheid van samenvattingen van beleidsnota’s, die bedoeld zijn voor het grote publiek, centraal stond.

Genetische afwijking
‘Om draagvlak te verkrijgen is het nodig dat de overheid de burgers haar plannen goed uitlegt’,aldus hoogleraar Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen Carel Jansen, die ook een van de juryleden was. Een beleidsnota is volgens hem per definitie moeilijk leesbaar, omdat de compromissen van de politieke partijen er in terug moeten komen: ‘Zo’n nota staat vaak bol van de nuance, met veel bijzinnen en moeilijke woorden. Dat is gewoon nodig, en heeft dus niets met een genetische afwijking van de ambtenaar te maken’. De samenvatting van een beleidsnota, die bestemd is voor de burger, zou daarentegen wél prettig leesbaar moeten zijn, volgens Jansen.

Leeswijzer
De jury prijst De Nijs omdat zijn publiekssamenvatting zowel duidelijk is voor de burgers voor wie de bodemverontreiniging een persoonlijke zorg is, als voor de burgers die niet direct met het probleem te maken hebben. De eerste groep kan een beroep doen op een speciale leeswijzer, die uitlegt wat waar terug te vinden is in de originele beleidsnota. De anderen hebben volgens de jury aan alleen de samenvatting genoeg.

Groot repertoire
Jansen vindt goed schrijven een belangrijke vaardigheid voor een ambtenaar. Maar wil een overheidsmedewerker dat kunnen, dan dient hij te beschikken over een groot repertoire , zegt de hoogleraar. ‘Hij moet een brede kennis van formuleringen en woorden hebben, en vooral ook weten wanneer hij wat moet opschrijven. Een ambtenaar moet makkelijk kunnen schakelen. Soms moet een tekst goed leesbaar zijn voor een oma van tachtig, soms voor een gedeputeerde’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan / ambtenaar
Dit stukje is blijkbaar wèl goed nagelezen door een neerlandicus want er staan voor de verandering geen foutjes in, maar de redacteuren van www.binnenlandsbestuur.nl mogen wel eens bij de winnaar in de leer gaan. Ik neem tenminste aan dat die géén stijl- en taalfouten maakt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Oscar Dusschooten / Raadslid VVD Tilburg
@Jan: volgens mij is vakjargon (2e alinea) een samentrekking van jargon en vaktaal. Helaas niet foutloos dus.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie