Advertentie

Brabantse partijen willen einde aan Chinese provincieband

Breda, Tilburg en Eindhoven braken eerder ook hun band af met een Chinese stad, benadrukken de BBB, Partij voor de Dieren, JA21 en PVV.

ANP
09 september 2023
Tijdens de coronapandemie kreeg de gemeente Maastricht meerdere keren een donatie van duizenden medische mondmaskers van haar Chinese zusterstad Chengdu.
Tijdens de coronapandemie kreeg de gemeente Maastricht meerdere keren een donatie van duizenden medische mondmaskers van haar Chinese zusterstad Chengdu. ANP

De Brabantse oppositiepartijen BBB, Partij voor de Dieren, JA21 en PVV willen dat de provincie de vriendschapsband met de Oost-Chinese provincie Jiangsu verbreekt. Ze wijzen daarbij op de manier waarop China met mensenrechten omgaat en het risico op bedrijfsspionage.

De partijen dienden vrijdag een motie in waarin zij hun standpunt verklaren. In de motie benadrukken zij dat 'de afgelopen twee jaar zeker acht gemeenten en twee provincies hun formele vriendschap met een Chinese evenknie opzegden met name wegens mensenrechtenschending en veiligheidsoverwegingen, waaronder Breda, Tilburg en Eindhoven'.

BBB-Statenlid Angela Kuiper vergeleek de vriendschapsband met een broedende kip die op een slangenei zit. 'We mogen mensenrechten niet in een verdomhoekje plaatsen', stelde ze. 'We hebben een vriendschapsband met een ondemocratisch regime', verklaarde ook Kevin Nuijten van JA21. Het laatste contact met de provincie was in 2019.

Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

OVER-gemeenten
Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Bestman · Bestuur & Management in opdracht van Gemeente Hardenberg
Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

SP en D66 zijn tegen

In het coalitieakkoord hebben VVD, GroenLinks, PvdA, SP, D66 en Lokaal Brabant afgesproken het internationale beleid te 'actualiseren', zonder te zeggen of dat een verbreking van de banden betekent.

SP-voorman Nico Heijmans stelde wel dat mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft gevraagd de vriendschapsband juist aan te houden. 'Als je geen band meer met ze hebt, weet je zeker dat je geen gelegenheid hebt om de mensenrechten aan de orde te stellen', zei ook D66-fractievoorzitter Matthijs van Miltenburg.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert regionale bestuurders die hun steden- of provincieband willen heroverwegen om advies te vragen bij het Informatie- en Contactpunt China van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De situatie in Maastricht

De gemeente Maastricht kreeg tijdens de coronopandemie meerdere malen een donatie van duizenden medische mondmaskers van haar Chinese zusterstad Chengdu. In juni 2020 schonk de stad 11.700 mondmaskers, in november 2020 nog eens 6080. Het stadsbestuur gaf de mondkapjes door aan de zorginstellingen Sevagram en De Beyart.

Afgelopen juni dienden, onder aan voering van de VVD-fractie, tien partijen in de Maastrichtse gemeenteraad een motie in om de stedenband vóór 2024 te verbreken. Eén reden is dat de huidige stedenband 'geen concrete voordelen oplevert voor de stad Maastricht', maar ook dat 'er in Nederland heersende morele en veiligheidsproblemen zijn met China, die niet genegeerd kunnen worden'.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Wat denken deze mensen dat er in distributiecentra in Brabant gebeurt? Nederland is een doorvoerland van Chinese producten en dat neemt alleen maar toe, mede dankzij goedkope en flexibele handjes uit midden- en oost Europa. Dankzij het Nederlandse arbeidsrecht is dat een leuke stimulans voor verdienmodelletjes. Brabant heeft deze economische activiteiten jarenlang ondersteund en doet dat nog steeds. Het aantal m2 distributiecentra ten gunste van China neemt alleen maar toe.
Hans Bakker
Nederlandse gemeenten hebben zich jaren- en jarenlang laten verleiden om mee te gaan in het versleten praatje van Nederland Distributieland. We zien nu de gevolgen in vele opzichten. Nederland is volgebouwd met blokkendozen en er werken honderdduizenden arbeidsmigranten onder erbarmelijke omstandigheden in deze sector. Het wegennet overbelast, zeer sterke bevolkingsgroei, voor een groot deel dankzij Nederlandse gemeenten. Hartelijk bedankt.
Hans Bakker
Tussen 2015 en 2022 nam de in- en doorvoer van Chinese producten toe van nog geen 10 miljard in 2015 tot 50 miljard in 2022. Onder meer via distributiecentra in Brabant. Er zijn IN BRABANT allerlei partijen die juist belang hebben bij deze relatie met China. Het verbreken van een provincieband stelt NIETS voor.,
Brabant zorgt voor vermindering van werkgelegenheid in de productie. Er komt werkgelegenheid voor laag opgeleiden voor in de plaats, in te vullen door Roemenen en Bulgaren etc. Brabant speelt een zeer dubieuze rol.
Advertentie